Manastirea Voronet se afla in satul Voronet din judetul Suceava si este una din frumoasele ctitorii ale viteazului domnitor Stefan cel Mare.
Ridicata in doar patru luni, de la 26 mai pana la 14 septembrie 1488, manastirea se afla foarte aproape de doua mari orase din judet, respectiv la 36 km de Suceava si 4 km de Gura Humorului.
Legenda spune ca Stefan cel Mare a cerut ajutorul unui pustnic pe nume Danil Sihastru intr-una din luptele sale cu turcii si i-a promis acestuia ca in cazul in care va iesi invigator va construi la Voronet o manastire, lucru care s-a si intamplat de altfel.
Un important monument de arhitectura din regiunea istorica Bucovina, manastirea Voronet are o pictura interioara ce apartine vremii lui Stefan cel Mare (1496), in timp ce pictura exterioara dateaza din vremea unui alt domnitor al Moldovei, Petru Rares.
Pictura interioara cuprinde un ansamblu menit sa redea sensul teologal al imaginilor reprezentate: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea Picioarelor, Ciclul patimilor, tabloul votiv al lui Stefan cel Mare.
Pictura exterioara este reprezentata intr-un mod apropiat de viata reala, cu fresce colorate in special in verde si albastru, manastirea fiind renumita pentru “Albastrul de Voronet”. Mai mult, aceste fresce contin elemente folclorice precum arhangheli ce sufla in buciume, acestea din urma fiind instrumente specifice pastorilor de munte.
La Manastirea Voronet se poate ajunge de la Gura Humorului, pe unde trece drumul european E58 (DN17).
Cei dornici sa aiba o amintire cu aceasta frumoasa manastire din nordul Moldovei pot face fotografii sau pot filma, insa doar daca platesc o taxa.
Una din manastirile aflate in patrimoniul UNESCO, Voronet reuseste sa pastreze o legenda de mai bine de 6 secole si sa ne reprezinte tara prin maiestria cu care a fost creata si frumusetea sa.
Grazie mille