Cetatea Heracleea, judetul Tulcea

Cetatea Heracleea sau Enisala, cum mentioneaza de fapt izvoarele istorice, se afla in Dobrogea, judetul Tulcea. Cea de-a doua denumire a cetatii provine de la “Yeni Sale” care provine din limba turca si inseamna “Noua vestire”.

Cetatea se afla pe un deal calcaros de langa localitatea cu acelasi nume, iar pozitia sa geografica si zidurile inalte de care dispune indica faptul ca a avut un important rol militar, de supraveghere a drumurilor de pe uscat si de pe apa.

Construita in perioada bizantina la sfarsitul secolului al XIII-lea – inceputul secolului al XIV-lea, cetatea a fost cucerita de turci in anul 1417 dupa ce in perioada 1398-1416 s-a aflat sub stapanirea lui Mircea cel Batran. Sub noua putere a fost instalata in cetate o noua garnizoana militara.

cetatea heracleea

cetatea enisala

enisala

Dupa secolul XV cetatea s-a ruinat datorita faptului ca nu mai servea scopului pentru care a fost construita, fiind astfel abandonata.

Accesul in cetate se face fie pe drumul european E87 intre localitatile Tulcea si Constanta, mergand pe DJ222 spre  Enisala iar de acolo mai sunt 3 km pana la cetate.

Cetatea este deschisa pentru vizite de marti pana duminica, programul fiind urmatorul:

– In perioada mai-septembrie: 10-18

–  In perioada octombrie- aprilie: 08-16

cetatea heracleea-enisala

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

One thought on “Cetatea Heracleea, judetul Tulcea

  1. Pingback: Cetatea Heracleea | Carpaţii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *