Cetatea Capidava se afla in Dobrogea, judetul Constanta, la 20 km de orasul Cernavoda.
Prin anul 46 la Capidava s-au asezat cateva garnizoane romane, insa acestei zone nu i s-a dat prea mare importanta pana pe vremea imparatului Domitian care a inceput sa valorifice aceasta zona din punct de vedere strategic. Astfel, Domitian folosea Dobrogea ca punct de plecare in expeditiile sale peste Dunare.
In vremea imparatului Traian este construit pe stanca de la Capidava un fort care avea rolul de a controla vadul si care era prevazut cu o instalatie portuara cu cheu, magazii, anexe si edificiu de bai publice, acestea din urma fiind situate in afara zidurilor de incinta.
Cetatea Capidava se afla chiar pe malul drept al Dunarii si are forma de patrulater cu laturile lungi de 105, respectiv 127 m si grosime de 2 m. Cetatea mai cuprinde sapte turnuri si o poarta ce avea rolul de legatura cu restul teritoriului. Cetatea dispunea si de o iesire strategica pe latura de SV a turnului aflat in partea catre Dunare.
Cetatea avea un rol foarte important din punct de vedere strategic, fiind locul de unde se supraveghea miscarea pe Dunare. Totodata ea dispune de un avantaj strategic prin existenta unui sant care ocolea masivul stancos aflat intre partea de nord-est si Dunare.
Capidava face parte din seria de castre si forticatii apartinand sistemului defensiv roman.
La Capidava se poate ajunge fie pe drumu E60, fie pe autrostrada Bucuresti – Cernavoda, iar mai apoi pe drumul judetean DJ223.
Obiective turistice de la Cetatea Capidava:
– Zidul de incinta
– Poarta sudica a cetatii
– Basilica romano-bizantina
– Instalatia portuara a cetatii
– Constructii tip bordei
– Termele romane
– Necropola etc.
Pingback: Calatorii prin Europa: UK (1) | J Marius