Calinesti Oas, judetul Satu Mare

Calinesti Oas este o comuna din judetul Satu-Mare, aflata in Depresiunea Tarii Oasului, la o distanta de 45 km de Satu-Mare, 15 km de Negresti Oas si 60 km de Baia Mare.

Cu o populatie de 4.887 de locuitori, comuna are o suprafata de 4.188 ha, cuprinzand satele: Calinesti Oas, Lechinta, Coca si Pasunea Mare. Ca vecini ale acestei comune sunt intalnite localitatile: Gherta Mica, Prilog Vii si Livada, Boinesti si Turulung.

Vasile Parvan care a realizat mai multe cercetari stiintifice in domeniul arheologiei a mentionat ca localitatea Calinesti Oas exista inca din neolitic.

Localitatea a fost mentionata documentar pentru prima data in anul 1490, iar niste cercetari au scos la iveala marfuri din zona Calinesti Oas apartinand paleoliticului superior care indicau prezenta unei comunitati in aceasta zona in aceasta perioada. Cercetarile arheologice au mai dus la descoperirea unei vetre de foc, a unui topor apartinand neoliticului, precum si a unor obiecte ce datau din epoca bronzului si a fierului, printre care se numara si cetatea situata pe dealul Hurca, a carei vechime este de 2800 de ani inainte de Hr.

lac calinesti oas

Dupa anul 1999 comuna a inceput sa se dezvolte mai intens, in special datorita tinerilor care obtinusera venituri in strainatate.

Tot in anul 1999 a fost descoperita cetatea de pe dealul Hurca, ea fiind cel mai probabil distrusa in urma unui incediu, asa cum a aratat stratul de cenusa ce a fost gasit in zona.

Din punct de vedere economic, principalele activitati ale localnicilor din Calinesti Oas sunt agricultura si cresterea animalelor, insa exista si activitati in domeniul alimentatiei publice si al comertului.

Cei care merg la Calinesti Oas pot vizita Lacul Calinesti Oas ce se intinde pe o suprafata de 340 de hectare si muzeul Casa Taraneasca.

La Calinesti Oas se poate ajunge pe drumul national DN19.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *