Marghita, judetul Bihor

Marghita se afla in judetul Bihor din Transilvania, la 56 km in partea de nord-est fata de Oradea. Conform recensamantului realizat in anul 2002, orasul Marghita avea o populatie de 17.291 de locuitori.

Cercetarile arheologice au scos la iveala obiecte si dovezi din aceasta zona din epoca de piatra, bronz si fier. Dupa anul 1000 zona de aici a ajuns sub stapanire maghiara.

Exista o legenda potrivit careia in jurul anului 1200 pe acest teritoriu s-au pus bazele unei asezari ce a fost mai apoi distrusa in timpul invaziei tatarilor din anul 1241. Dupa trecerea invaziei oamenii care au scapat cu viata si-au refacut casele si au inceput sa se ocupe cu agricultura si pastoritul, documentele mentionand astfel aceasta asezare sub trei denumiri: “Marghiureta”, “Margitfalva” si “Marghita”, datorita campurilor pline de margarete. Exista si alte doua legende in legatura cu provenienta numelui localitatii, una dintre ele sustinand ca se datoreaza fiicei unui rege maghiar, pe nume Margit, iar alta ca se trage de la o biserica ce ar fi existat in zona cu hramul Sfintei Margareta.

marghita

Orasul Marghita a fost mentionat documentar pentru prima data in anul 1216, iar acordul primit in anul 1376 de a tine targuri i-a permis sa se dezvolte din punct de vedere economic. Odata cu revolutia din anul 1848 in Marghita au avut loc importante transformari atat in domeniul economic, cat si in viata sociala. A crescut astfel numarul manufacturilor, s-a diversificat productia, s-a dezvoltat agricultura si au aparut primele relatii de productie capitaliste. Tot in aceasta perioada munca din domeniul agricol era organizata pe ferme si se utilizau masini agricole pentru efectuarea anumitor lucrari.

gara marghita

Odata cu Unirea de la 1 decembrie 1918, Marghita a inceput sa faca parte din Romania Mare, tot in aceasta perioada dezvoltandu-se mestesugurile si facandu-si aparitia ateliere de cizmarie, croitorie, tamplarie, ceramica etc. Intre 1918 si 1940 localitatea s-a consolidat ca centru comercial si de productie, fiind cunoscuta in special pentru targurile ce se tineau aici in fiecare saptamana.

marghita intrare

Dupa ce in 1947 orasul resimte in mod dureros regimului comunist, apar intre 1949-1960 primele intreprinderi, constructii metalice, incaltaminte, morarit etc, iar dupa 1989 a inceput procesul de privatizare a intreprinderilor.

Unul dintre cele mai importante puncte pentru turism din oras il reprezinta strandul termal cu apa geotermala. De asemenea in intregul municipiu se afla ape termale cu potential turistic ridicat. La o distanta de 30 km de oras se afla Muntii Plopis unde este localitatea Padurea Neagra cu peisaje deosebite si izvoare de apa minerala.

strand marghita

lacul garii marghita

Cei care aleg sa mearga in Marghita pot vedea si doua cladiri istorice importante, respectiv Castelul Csaky si Casa de Cultura.

marghita

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

One thought on “Marghita, judetul Bihor

  1. Badoiu Nicule says:

    Cu ce au gresit cei din regimul trecut ca au construit in oras fabrici, trbuiai sa ramina la stadiu de tirg cum era la unguri. Asta inseamna dezastru, domnule, propagandist, habar nu ai ce inseamna sa ai un loc de munca. Daca asa se svrie istoria de catre unii, ne meritam soarta. Pacat se singele varsat pentru unitatea nationala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *