Corund, judetul Harghita

Corund se afla in Depresiunea Praid, fiind o comuna din judetul Harghita. Cu un total de 5150 de locuitori in anul 2002, localitatea este renumita pentru ceramica populara, fiind unul dintre centrele olaritului popular din Transilvania.

Situata in vestul judetului la o altitudine de 580 m, localitatea Corund este strabatuta de DN13 A (Balauseri – Corund – Miercurea Ciuc) si se afla la o distanta de 18 km fata de renumita statiune balneoclimaterica Sovata si la 29 km fata de Odorheiu Secuiesc.

drumul spre corund

Cercetarile arheologice au ajuns la concluzia ca in aceasta zona erau oameni inca din vechi timpuri, pe dealul Firtus fiind gasite verigi de aur ce dateaza din preistoric. Au mai fost gasite in zona un tezaur monetar si trei monede de argint din vremea lui Augustus Octavian Caesar, lui Nero – cel de-al cincelea imparat roman al dinastiei iulio-claudiene- si a Sabinei.

corund 2

In timp aici au mai fost descoperite un turn roman (1983), doua tipare cu ajutorul carora se confectionau piese ornamentale, datand din secolul al VII-lea, monede de aur bizantine, celturi de bronz de tip transilvanean, o unealta cu toc si o secera de bronz din epoca bronzului, precum si fragmente ceramice apartinand epocii arpadiane.

prin corund

Din 1876 pana in anul 1920 comuna a facut parte din Comitatul Odorhei, o unitate administrativa a Regatului Ungariei.

Din punct de vedere economic localnicii se ocupa cu olaritul, fabricarea produselor ceramice, exploatarea si prelucrarea lemnului, precum si cu producerea articolelor din lana si iasca. Importante pentru economie sunt si serviciile, comertul cu produse artizanale, agroturismul, precum si agricultura si cresterea animalelor. Materia prima pentru olarit provine de la paraul Sacadat, aflat in partea de vest a satului Corund.

korund

Un rol important din punct de vedere economic il au si izvoarele de apa minerala de aici. Exista un izvor bogat in fier, recomandat pentru cei care au probleme gastro-intestinale, precum si celor care sufera de anemie, un izvor bogat in bicarbonati, clor, calciu si magneziu, precum si doua izvoare ce contin fier si au apa sarata.

Printre obiectivele turistice din Corund se numara:

– Expozitiile cu vanzare de langa drumul principal unde sunt expuse obiecte din ceramica, pai sau rogojina, articole din lana, iosca sau lemn

targ corund

– Biserica unitariana – inconjurata de un zid fortificat din piatra, biserica are un cimitir in care se afla monumente funerare din lemn “kopjafa” care simbolizeaza barbatul, femeia sau copilul

biserica unitariana corund

– Biserica romano-catolica – construita in anul 1911 in stil gotic, azi mai pot fi observate din vechea biserica doar pietre sculptate ce au fost zidite in gardul ce inconjoara biserica

– Arcso – popas unde turistii se pot odihni si pot merge intr-o plimbare de 1,5 km la izvorul de apa sarata

arcso

– Izvorul sarat – izvoraste din “casa cu sare”, situata pe partea dreapta a paraului Corund. Demult, oamenii de aici extrageau sarea din apa prin fierberea apei, apoi o dadeau la schimb pe cereale celor din satele vecine

izvorul sarat corund

– Cabana Arcso si cele doua izvoare cu apa minerala – acesta este locul in care au fost inainte Baile Corund, fiind cele mai cunoscute din Transilvania in secolul al XIX-lea. In aceasta zona are loc in fiecare an in primul weekend din luna august un targ de ceramica populara, fiind unul dintre cele mai renumite targuri de acest gen din tara.

apa minerala corund

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *