Undeva uitata, intr-o zona de munte, putem gasi o vale care ne aduce mai aproape de natura: valea Sighistelului. Dupa cum v-ati dat seama pana acum, Sighistelul e raul care trece prin zona, un rau care formeaza niste chei interesante de luat la picior. Chiar si in mijloc de vara, apa este rece ca gheata, deci daca aveti nevoie sa va racoriti, stiti unde puteti sa o faceti.
Poiana Sighistelului este un loc excelent pentru mers cu cortul sau cu rulota, fiind un loc foarte bun de campare mai ales in aceasta perioada. Stiu asta, pentru ca am fost acolo recent alaturi de cei de la Infobest, dar si de multi alti oameni, pentru TOR – editia 2016. Iar daca tot am ajuns acolo (nu din postura de concurent), am zis ca de ce sa nu ma plimb eu putin prin zona, sa explorez.
Marea mea problema a fost insa lipsa acuta de incaltaminte de urcare. Iar din aceasta cauza, am preferat sa merg in slapi, prin apa rece ca gheata. Credeti-ma, ca dupa o zi cu temperaturi de peste 30 de grade, apa rece de rau e senzationala.
Pornind dinspre Poiana am mers pe malul raului undeva la 4 km, iar pe parcurs am dat de 4 pesteri mai importante din zona: Dracoaia, Pisolca, Magura si Coliboaia, pesteri cunoscute in zona pentru populatia de lilieci. Magura din ceea ce stiu e inchisa, fiind o zona in conservare, dar celelalte trei pesteri se pot vizita in anumite perioade din an. August e una din acele luni 🙂
Daca ajungeti insa in zona nu trebuie sa ramaneti pe traseul usor pe malul raului, pentru ca aveti locuri in care puteti urca si admira un peisaj de exceptie. Iar daca incumetati la un traseu mai lung, puteti trece muntele ca sa ajungeti la pestera Ursilor.
In rest, zona e intesata cu mure si zmeura, iar acum e sezonul pentru a va putea infrupta din aceste delicii.
Valea Sighistelului e o zona mai retrasa in general, cu destul de putini turisti, asa ca e o locatie foarte buna daca vreti sa scapati de aglomeratia orasului si sa va bucurati de natura si racoare.
Drumul pana la Sighistel
Pana la Sighistel puteti sa ajungeti pe trei drumuri, depinde de unde veniti din tara.
- Daca veniti dinspre Oradea, mergeti pe DN76 pana la Stei, iar de acolo faceti stanga pe DN75 pana ajungeti la localitatea Cimpani, satul FInate. Acolo veti avea la un moment dat o intersectie catre stanga care arata “Sighistel 2 km”. Mergeti, intrati in sat si urmati drumul pana in poiana. Drumul Oradea-Beius nu e neaparat in cea mai buna stare, dar e mai bun decat a doua varianta.
- Daca veniti dinspre Deva-Arad-Timisoara, varianta optima e sa mergeti pe DN76 pana la Varfurile, iar de acolo sa va continuati drumul pana la Stei. Trebuie insa sa stiti ca drumul de la Varfurile la Stei este plin de semafoare si cratere, deci pregatiti-va pentru un drum mai lung.
- Varianta 3 e pentru cei care vin dinspre Cluj-Turda. Urmati drumul de la Turda spre Campeni, Albac, Arieseni, Cimpani. Drumul e intr-o stare decenta, deci nu va faceti griji, nu va rupeti masina in el.
Cazare la Sighistel
Daca nu doriti sa mergeti cu cortul sau cu casa mobila la Sighistel, puteti oricand sa va cazati in zona. Cazare veti gasi in Cimpani, undeva la 3 km distanta de Poiana. Preturile nu sunt foarte mari, fiind undeva intre 80 si 120 de lei pe noapte.
La final, o mentiune. Incercati sa adunati dupa voi atunci cand mergeti pe munte, mai ales ca aici e o rezervatie naturala. In rest, bucurati-va de natura si de racoarea muntelui. Iar daca vreti sa vedeti cum arata, uitati aici cateva poze:
Sau daca vreti sa vedeti cateva slow-motion-uri de acolo, iata aici doua videouri care v-ar interesa: