Primăvara se întrevede prin toate colțurile tării, iar pentru iubitorii de munte, asta înseamnă mai bine de 7 luni de urcări pe munte pentru relaxare și ieșire din cotidian.
Majoritatea celor care pleacă măcar o dată pe lună să cutreiere munții știu ce au nevoie pentru a merge fără probleme pe astfel de drumuri.
Dar să zicem că ești doar un simplu cititor, sătul de stat în oraș peste weekend și simți că ai nevoie de ceva mai multă mișcare în viața ta.
Primul pas, înainte de a încerca o urcare mai zdravănă, e să vezi cât de țin picioarele într-o urcare mai scurtă.
Personal, recomand tuturor să urce din centrul localității Sinaia până la castelul Peleș. E o urcare relativ lejeră, într-o pantă redusă, dar dacă un astfel de drum de obosește, poate e cazul să începi cu o lună în care să îți dezvolți rezistența fizică, să îți antrenezi mușchii picioarelor pentru a putea face față unei urcări mai zdravene.
Iar dacă după o lună reușești să urci fără probleme, e timpul pentru un traseu mai scurt, de test. Poate un traseu albastru cu galben, cu un timp de parcurs de maxim 3 ore.
Ah, să nu uit, ar fi fain dacă ți-ai convinge măcar doi prieteni să vină cu tină, pentru că altfel ar fi destul de plictisitor. Altfel, cu povești, timpul trece mai ușor.
Începe inițial cu niște haine normale, dar cu ghete sport, pentru a putea face față traseului, indiferent dacă ai nămol sau teren uscat.
Dacă totuși urci pe munte în mod recurent, alege niște haine de drumeție mai bune. Niște pantaloni de trekking, bluze respirabile (de preferat din bumbac sau poate, daca ai suficiente fonduri, de lana merino. Si neaparat un set de haine de schimb, puse intr-o punga impermeabilă.
Niciodată nu știi cum se schimbă condițiile pe munte, așa că e mai bine să fii pregătit pentru orice ocazie.
Dacă ajungi să mergi într-o călătorie mai lungă pe munte, e bine să ai un rucsac solid ( fie că e rucsac dama sau rucsac barbati, în funcție de genul cititorului) cu care să îți poți căra ceva provizii și să ai siguranța că te ține până în vârf de munte, dar nici nu te jenează teribil.
Alegerea rucsacului si a pantalonilor a reprezentat mereu o problemă pentru mine, pentru că niciodata nu găsesc o pereche de pantaloni de trening care să nu îmi provoace disconfort, iar legat de rucsac, e bine să îl testezi înainte, să vezi că e potrivit pe structura spatelui tău, încât să nu îți provoace diverse iritații sau dureri.
Și încălțămintea poate fi o problemă, mai ales dacă e noua, pentru că zona călcâiului e destul de tare, iar la multe ore de mers, o resimți.
Dacă știi că ai ghete noi, să ai mereu la îndemână un gel pentru răni, dar și ceva sosete de schimb mai groase / subțiri.
De ce zic groase / subțiri ? Pentru că în funcție de piciorul fiecăruia, o pereche de ghete poate fi ori prea fixă, ori prea largă, așa că e mai bine să fii pregătit pentru orice situație.
E bine să fii pregătit pentru orice situație, mai ales dacă ești la început de drum.
Pentru restul, plimbare plăcuta! Și fiți de grijă la urși și versanți.