Sfaturi utile pentru a evita problemele cu autoturismul

Pentru fiecare dintre noi masina are o anumita importanta. Indiferent ca este mijloc de transport pana la job si inapoi sau unealta principala cu care iti castigi existenta, masina poate inseamna costuri si griji suplimentare. Pentru mine masina e una din uneltele utile pentru a ajunge in anumite locatii turistice, cum de altfel am fost si weekendul trecut. Dar despre asta intr-un alt articol.
Pentru a mentine autoturismul in cea mai buna stare si pentru a evita sa cheltuiesti bani si timp din cauza unor aspecte/probleme care puteau fi ocolite cu usurinta, am pregatit mai jos cateva sfaturi care speram ca iti vor fi utile.
1. Efectueaza reviziile la timp
Efectuarea la timp a reviziilor inseamna uzura mai putina pentru motor si pentru subansamble. Revizia nu presupune doar schimbul de ulei de motor si de filtru de ulei, ci si schimbarea filtrelor de aer, de combustibil sau de habitaclu. Inlocuirea se face la perioada sau numarul de kilometri recomandat de catre constructor si poate varia de la masina de la masina. In general schimburile de ulei (masini de peste 4 ani vechime) si filtre se realizeaza la 10.000 de km.
2. Cauta oferte in mai multe locuri si compara preturile – calitatea
Pentru a putea face o alegere potrivita trebuie sa stii care este diferenta dintre filtrele Mann, Mahle si Champion ori ce impact are asupra motorului tau folosirea de ulei Castrol, Aral sau Mobil 1. Cu ajutorul recomandarilor specialistilor din magazinele de piese poti alege, la un cost mai redus, un anumit producator de ulei ale carui produse iti vor face o economie considerabila. Nu ezista sa pui intrebari si sa ceri sa fii lamurit legat de diferentele de ordin tehnic dintre produse.
3. Schimba anvelopele in functie de sezon
O anvelope de vara nu se va comporta corespunzator iarna, la fel cum nici o anvelope de iarna nu va rula optim vara. Alege sa faci schimbul de cauciucuri atunci cand se schimba sezonul. Anvelopele in calitate bune te ajuta si la rulare, dar si la franare. Cu un set de anvelope potrivite poti evita un accident (daune care devin foarte costisitoare). In acelasi timp, rularea pe timp de vara cu anvelope de iarna va duce la uzarea mai rapida a caucicurilor si generarea de costuri suplimentare inutil.
4. Spala masina periodic
Este de preferat sa eviti sa devii genul acela de proprietar de autoturism care isi spala masina atunci cand ploua afara. Pe timp de primavara-vara praful, polenul, insectele sau pasarile pot cauza mici probleme caroseriei sau geamurilor, iar pe timp de iarna sarea aruncata pe drum ajunge si pe masina si poate provoca pete de rugina. Spalarea periodica a autoturismului te va ajuta sa pastrezi caroseria si geamurile in stare buna pentru mai mult timp.
5. Alege, pe cat posibibil, un singur mecanic pentru masina ta
O singura persoana care iti cunoaste masina si stie ce fel de lucrari de service s-au efectuat poate depista si repara mai usor anumite probleme. Totodata, la lucrarile care necesita schimbarea mai multor piese (sistem de franare complet, sistem de directie, etc) poti negocia un tarif per ora sau per lucrare mai accesibil.
Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *