Inconjurul Romaniei

Astazi facem un exercitiu de imaginatie si ne gandim la cum putem vedea Romania. De la un capat la celalalt. Cu masina.

Din fericire, Romania are o multime de drumuri in jurul granitelor. Din nefericire, foarte putine dintre acestea sunt bine intretinute. Asa ca haideti sa dam o raita sa vedem cum ar fi sa inconjuram toata Romania pe sosea.

Judetul Timis

Si vom porni de la Beba Veche, cel mai vestic punct al Romaniei. De acolo vom merge catre sudul Romaniei si vom lua drumurile cele mai apropiate de granite. Vom merge catre sud-est, iar cand ajungem in estul extrem mergem catre nord, urmand sa terminam spre est si apoi iarasi catre sud, pana la Beba Veche, din nou.

De la Beba Veche se merge spre Cherestur si apoi mai departe spre Valcani, iar de acolo spre Teremica Mica si Teremia Mare, unde dam de DN 69C. Tinem DN69C de la Teremia tot mai departe catre Comlosu Mare, Comlosu Mic si apoi Jimbolia.

De la Jimbolia mergi pe DN 59A pana la intersectia cu Checea, apoi faci dreapta spre Checea si mai apoi spre Cenei, unde te intalnesti cu DN 59B, drum pe care il vom tine o bucata de drum, cu trece prin localitatile Uivar, Otelec, Iohanisfield, Foeni (unde e si vama cu Serbia), Cruceni, Graniceri, Toager, Giera, Livezile, Banloc (aici Partos e mai aproape de vama, dar nu e nici un drum mai departe de acolo), Deta.

De la Deta intri pe DN 59 (E70) si mergi prin Denta si Stamora Germana pana ajungi la Moravita, inca o vama cu Serbia.

De la Moravita continui pe DN 57 prin localitatile Gherman, Jamu Mare si Latunas, urmand apoi sa treceti in judetul Caras-Severin.

Judetul Caras-Severin

Continuati pe DN 57 prin Comoraste, Gradinari si Greoni. De aici faci dreapta catre Varadia si tii drumuri judetene si locale prin localitatile Varadina, Mercina, Vrani, Ciortea si Iam, de acolo mergand catre Milcoveni, Berliste, Rusova Veche si Rusova Noua ca mai apoi sa ajungi iarasi la DN 57 la Nicolint si apoi la vama Naidas, o alta vama cu Serbia.

Continui pe DN 57 de la Naidas tot pe langa granita cu Serbia, spre Lescovita, Zlatita, Parneaura, Campia si Socol, unde dai de DN 57A si cobori catre Bazias, intrarea Dunarii in Romania.

De la Bazias cobori mult pe malul Dunarii pana sa mai dai de vreo localitate, prima fiind Divici, urmata de Belobresca, Susca si apoi Pojejena, din nou la intersectia cu DN 57.

De la Pojejena mergi mai departe pe DN 57 prin Macesti, Moldova Veche, Coronini, Liborajdea, Crusovita, Gornea, Liubcova, Berzasca, Drencova si Cozia. Dupa aceea urmeaza o portiune mai lunga fara nici o localitate, urmad sa treceti in judetul Mehedinti

Judetul Mehedinti

Dupa o lunga bucata de mers, veti da de prima localitate, aceasta fiind Svinita. Apoi inca o lunga bucata de drum fara localitati pana la Dubova, Eselnita si apoi Orsova, unde se intalneste cu DN6.

Ne intalnim cu DN6 la Orsova, iar de acolo continuam pe malul Dunarii (de altfel vom merge pe malul Dunarii pana la Calarasi), drumul neavand alte localitati pana in Drobeta Turnu Severin, resedinta de judet din Mehedinti. De acolo continuam pe DN6 pana in Simian, unde mergem spre dreapta si continuam pe DN56A.

Pe DN67 mergem mai departe pana la Hinova (unde puteti vizita castrul Roman Hinova) si apoi facem din nou dreapta pe DN56B, continuand prin localitati precum Ostrovu Corbului si Batoti. Aici, daca vreti sa continuati drumul pe granita, mergeti pe DJ 565 prin Tismana, Vrancea, Crivina si Burila Mare, acolo intalnindu-va din nou cu DN 56B, pe care veti merge o perioada pana veti face dreapta catre DJ 109 la Izvoru Frumos, o localitate izolata in granita, dupa care reveniti la Tiganasi, pe acelasi DN 56B.

Drumul continua si la un moment dat veti trece peste un brat mic al Dunarii in insula Ostrov si ajungeti in localitatea Ostrovu Mare, iar de acolo mai departe catre hidrocentrala Portile de Fier 2. De acolo drumul continua in Serbia la Dusanovac, dar daca vreti sa continuati in Romania, treceti din nou bratul mic al Dunarii pe DJ 606G si veti ajunge la DN 56C in localitatea Balta Verde, urmand ca acolo sa continuati drumul prin Izvoarele, Gruia, Pristol, Cozia (care sunt efectiv lipite), Garla Mare, Vrata si Salcia, pana cand veti ajunge din nou la DN 56A si veti trece in judetul Dolj.

Judetul Dolj

La intrare in judetul Dolj veti da de prima localitate pe nume Cetate (da, acolo unde are Dinescu conacul), urmand sa continuati pe DN 56A prin localitatile Moreni, Hunia si Maglavit, dupa care va veti intalni cu DN 56.

Acolo veti merge catre dreapta si veti continua pe DN 56 (E79) prin Golenti si Basarabi, ca mai apoi sa ajungeti in Calafat, oras de granita, port la Dunare si locul in care se poate trece cel mai bine la bulgari, aici fiind un pod nou construit acum cativa ani.

Din Calafat mergeti pe DJ 553 prin localitatile Ciupercenii Vechi, Ciupercenii Noi si Desa, pana ajungeti la DN 55A, in localitatea Poiana Mare, unde, surpriza, faceti din nou dreapta si continuati drumul pana la Piscu Vechi. Aici mai e o localitate apropiata de granita, numita Pisculet, pe care puteti ajunge pe DC 55. De acolo trebuie insa sa va intoarceti inapoi la Piscu Vechi si sa continuati drumul prin Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistretu Nou, Bistret, Plosca, Carna, Macesu de Jos, Nedeia, Gighera si Ostroveni pana la Bechet, un nou oras port la Dunare.

De aici schimbati drumul si intrati pe DN 54 A si continuati prin Sarata (mergeti pe DC 40 pentru a ajunge acolo), Calarasi si Dabuleni, celebra localitate faimoasa pentru lubenita. Sau pepene rosu, depinde de unde sunteti. Iar de aici mergeti mai departe si intrati in judetul Olt.

Judetul Olt

Prima localitate in continuare pe DN54 A in judetul Olt este Ianca, urmata de Potelu, Hotaru, Grojdibobu, Gura Padinii, Orlea Noua, Orlea si apoi Corabia.

De la Corabia continuam pe DN 54 si mergem destul de aproape de Dunarea prin Garcov, urmand apoi sa trecem in judetul Teleorman. Judetul Olt nu e notabil pentru ceva anume pe portiunea asta de granita.

Judetul Teleorman

Din Turnu Magurele schimbam iar prefixul drumului si intram pe DN 51A, mergand prin Ciuperceni si apoi prin Poiana (care e accesibila prin DC 34), urmand sa ne intoarcem inapoi la DN 51A prin Traian si Seaca. Daca vreti sa mergeti si prin insula Belina (aia cu scandalul in care e implicat CJ Teleorman), puteti ajunge si acolo, e imediat dupa seaca pe dreapta. Daca nu, continuati pe acelasi drum prin Navodari, Vanatori, Lisa, Piatra, Viisoara, Suhaia si Fantanele pana ajungeti intr-un al port la Dunare: Zimnicea.

Aici schimbam iarasi drumul national pe care mergem, pornind pe DN 5C prin localitati precum Zimnicele, Nasturelu, Bujoru si Pietrosani, dupa care avem un alt judet in care intram: Giurgiu.

Judetul Giurgiu

Fix pe limita de judet pe DN 5C gasim localitatea Pietrisu, urmata de localitatile Gaujani, Vedea, Malu, Slobiza si apoi municipiul Giurgiu.

Din Giurgiu, daca vreti sa continuati direct pe granita, puteti merge pana pe podul Prieteniei in continuare pe DN 5, dar tinand cont ca nu mergeti la bulgari, va trebui sa va intoarceti inapoi. Daca vreti sa mergeti strict pe granita, urmati DJ 507 prin Oinacu, Branistea, Comasca si Gostinu. Aici e cumva un capat de linie (desi pe harta apare un drum mic judetean care duce pana la DN 41 undeva intre Baneasa si Pietrele.

Daca nu e totusi un drum bun pe acolo, atunci continuati pe DN 5 prin Remus, Fratesti si Daia, iar de acolo mergeti spre dreapta pe DN 41 prin Daita, Frasinu (cu o trecere prin Sfantu Gheorghe), Baneasa si Pietrele, la drumul de care ziceam.

Mai departe ajungeti prin Parcul Natural Comana, iar de acolo mergeti spre dreapta pe DC 99 prin Puieni si apoi prin Prundu, unde reveni pe DN 41. Continuati prin Greaca si urmeaza sa treceti in judetul Calarasi.

Judetul Calarasi

In judetul Calarasi continuati pe acelasi DN 41 prin localitatile Cascioarele, Chirnogi si apoi Oltenita. Aici se schimba denumirea drumului, intrand pe DN 31 si mergeti prin Ulmeni, Gradistea, Cetatea Veche, Spantov, Stancea, Chiselet, Manastirea, Dorobantu, Varasti, Ciocanesti, Bogata, Rasa, Cunesti si Gradistea, dupa care se intalneste cu DN 3 in zona localitatii Ceacu, continuand apoi pana la Calarasi.

De la Calarasi, solutia e sa treci Dunarea ca sa ajungi…. tot pe teritoriu romanesc. Cu bacul ajungi aproape de vama bulgara de la Silistra, unde se desparte Dunarea in doua si urca in sus catre Cernavoda. Aici continua DN 3, intrand in judetul Constanta.

Judetul Constanta

Dupa ce ai trecut Dunarea, ai intrat oficial in judetul Constanta si pe DN3, chiar la punctul vamal Silistra. De acolo mergi tot in jos si la un moment dat ajungi la Ostrov. Mai apropiat de granita e Almalau, din Ostrov in dreapta pe DC 43, dar nu aveti unde sa mergeti mai departe, motiv pentru care va intoarceti inapoi si mergeti pe DC 42, care pleaca tot din Ostrov si merge catre Esechioi si mai departe la Garlita si Galita pana la DN 3. Urmeaza apoi Canlia si Coslugea, cu mentiunea ca sunt 3 localitati apropiate de vama, dar care au un singur drum de acces pana la ele. Acestea sunt, in ordine de la est la vest: Cuiugiuc, Carvan si Goruni.

La Goruni ajungi de la Lipnita, de la acelasi DN 3. Apoi mai departe e localitatea Baneasa, de unde mergeti pe DC 38 prin localitatile Faurei, Tudor Vladimirescu si Valea Tapului, de acolo fiind doar un drum de pamant pana la Dobromiru din Deal.

De acolo mergeti catre Dobromir, unde dati de DJ 391A, iar de acolo mai departe prin Lespezi si Valeni, unde mergeti pe DC 33 pana la Cetatea si apoi reveniti la DJ 391A. Continuati pe acest drum prin localitatile Sipotele, Tufani, Furnica, Dumbraveni (care e un pic langa drum, pe DJ 392), apoi la Viroaga (cu mers pe DC 19 la Magura), Cascioarele, Cerchezu si intr-un final Negru-Voda, vama cu Bulgaria.

De aici continuati pe DJ 391 pe langa Complexul de vanatoare Diana de Callatis pe DC 14 prin localitatile Graniceru, Darabani, Valcele, si Coroana, de unde intrati pe DC 393 pana la Albesti, unde reveniti pe DJ 391.

De acolo mergeti pe DC 9 prin Hagieni si mergeti fie pe ceva drum de pamant, fie prin Limanu si 2 Mai pana la Vama Veche, de unde ne vom opri in drumul estic. De acum inainte, mergem catre Nord.

Tinem tot litoralul Romanesc, prin localitatile Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, 23 August, Costinesti, Tuzla, Eforie Sud, Eforie Nord, Agigea, Constanta, Mamaia, Navodari, Corbu.

De la Corbu aveti zona Vadu in care puteti ajunge, iar de acolo mergeti catre Sacele, Traian, Istria si SInoe, pe DJ 226 si mergeti pana la Mihai Viteazu, unde va intalniti cu DN 22 (E87), drumul dintre Constanta si Tulcea.

De la Mihai Viteazu treceti in judetul Tulcea.

Judetul Tulcea

Mergeti pe DN 22, intrati in Tulcea si ajungeti in prima localitate, numita Baia, apoi pe DC 65 pana la Ceamurlia de Jos, unde ajungeti la DJ 222, de unde continuati prin Lunca, Visina, Jurilovca, Salcioara, Enisala, Sarichioi, Sabangia si Aghighiol.

De la Aghighiol faceti dreapta pe DJ 222C prin Valea Nucarilor, Iazurile, Colina, Sarinasuf, Plopul si Murghiol. De aici mai puteti merge pe DJ 229L pana la Dunavatu de Jos, prin Dunavatu de Sus. Si aici ajungeti in cel mai estic punct posibil in care puteti merge cu masina.

Mai la est sunt localitatile Sfantu Gheorghe, Sulina, Cardon, Sfistofca, Chilia Veche, Ostrovu Tataru si Tatanir. Toate sunt localitati din Delta Dunarii, inaccesibile din punct de vedere auto, ci doar cu barci.

Pe drumuri puteti merge de la Murghiol pe DJ 22C spre Mahmudia, Bestepe, Nufaru, Malcoci si intr-un final, resedinta de judet, Tulcea.

Din Tulcea reveniti pe DN 22 si continuati spre vest prin localitatile Mineri si Somova, iar de la Somova mergeti spre dreapta pe DC 45 pana la Parches si mai departe pana ajungeti iarasi la DN 22 la Niculitel si apoi Isaccea.

De la Isaccea continuati pe DN 22 prin Revarsarea, Rachelu,  Luncavita, Vacareni, Garvan (de unde puteti ajunge la Grindu, o alta localitate izolata pe malul Dunarii, pe DJ 222M) si apoi ajungeti la I.C. Bratianu, localitate pe Dunarea si limita de judet cu Galati.

Judetul Galati

Dupa ce treceti Dunarea cu bacul (sau pe pod in vreo 5-6 ani), ajungeti oficial in judetul Galati si in municipiul Galati. De aici vom merge tot catre nord, mergand pe langa raul Prut.

Din Galati mergeti pe langa lacul Brates prin localitatea Costi si apoi prin vanatori pe DN 26, iar apoi continuati pe acelasi drum prin Tulucesti, Tatarca, Sivita, Ijdileni, Frumusita, Tamaoani, Stoicani, Branesti, Vladesti si Oancea, unde e vama cu Republica Moldova, pe partea cealalta fiind Cahul.

De la Oancea continuati pe acelasi drum prin Rogojeni, pana aproape de Cavadinesti. Un un moment dat veti avea o intersectie cu DC 8 pana la Vadeni, care e mai aproape de vama, dar de acolo nu aveti unde sa mergeti mai departe. Apoi continuati in judetul Vaslui.

Judetul Vaslui

E ca e mai usor sa continuati pe Cavadinesti si mai departe prin Blagesti si apoi Murgeni. De la Murgeni schimbati drumul si mergeti pe DN 24A pana la Ranzesti. Aveti si o intersectie cu Carja, mai aproape de vama, dar fara alt drum de legatura.

De la Ranzesti mergeti mai departe prin localitatile Bogdanesti, Falciu, Satu Nou, Berezeni, Vetrisoara, Bumbata (pe DC 41, la vreo 4 km de drumul principal), Focsa, Broscosesti (2 km de drumul principal), Otetoaia, Lunca Banului, Stanilesti, Saratu (5 km de drumul principal) si Gura Vaii, unde parasiti DN 24A si mergeti pe DC 33 pana la Poganesti si apoi mai departe prin DC 32 pana la Chersacosu, de unde mergeti pana la intersectia cu DN 24B (E 581).

De la intersectie mergeti mai departe pana la Rasesti si apoi la intersectia cu Vama Albita, principalul punct de intrare in Republica Moldova.

Aici separati si drumurile, pentru ca veti intra pe DN 28, cu prima localitate fiind Dranceni, urmata de Ghermanesti si apoi de intrarea in judetul Iasi.

Judetul Iasi

In Judetul Iasi aveti intrarea la Podul Hagiului, urmata de Gorban, Gura Bohotin, Isaila si Bohotin, unde veti parasi DN 28 si veti intra pe DJ 244F si veti merge pana la Grozesti, iar de acolo mai departe pe DJ 249 prin Coltu Cornii, Macaresti, Prisacani, Moreni, Opriseni, Tutora si apoi dupa inca 10 km ajungeti la Ungheni, punct famal feroviar si viitor punct de trecere al frontierei auto, cand se va finaliza autostrada Iasi – Ungheni.

De la Ungheni continuati pe acelasi DJ 249 prin localitatile Bosia, Podu Jijiei, Gradinari si Sculeni, un alt punct vamal important cu Republica Moldova.

De aici, drumurile judetene ne duc tot nord catre Frasuleni si Sendreni, de unde nu mai pleaca nici un drum. Deci de la Sculeni mergem pe DN 24 (E58) pana la Cotu Morii, unde avem o scurtatura pana la Popricani, iar acolo mai departe pe DN 24 catre nord prin localitatile Carniceni, Probota, Balteni si Trifesti. De la Trifesti e un drum catre Hermeziu, dar acesta e singurul drum si nu continua mai departe nord.

Motiv pentru care continuam nord spre DN 24C prin Zaboloteni, Solonet, Bivolari si Tabara, unde intram in judetul Botosani.

Judetul Botosani

De la intrarea in judetul Botosani mergem pe DN 24C prin Badarai, Santa Mare si Berza (la 2 km de drumul principal), apoi Boganesti, Iliseni, Damideni, Romanesti, Bobulesti, Bodiuti si Stefanesti, un oras transformat in 2004 dintr-o comuna, o intersectie de drumuri.

De la Stefanesti mai sunt 5 km pana la Stanca, un alt punct de trecere al frontierei cu Republica Moldova.

De acolo continuati multi km pe DN 24C fara sa mai dati de vreo localitate pana la Ripceni, unde la 20 km. Urmeaza Sadoveni (la 2 km de drumul principal), Manoleasa, Manoleasa Prut, Loturi, Liveni, Mitoc, Horia, Carsnaleuca (1 km de drumul principal), Cotu Miculinti (2 km de drumul principal), Miorcani si apoi Radauti Prut, vama cu Moldova la Lipcani, ultima vama cu Republica Moldova.

De la Radauti Prut se continua pe DN 29A prin Rediu, Horodistea (cel mai nordic punct al Romaniei), Cuzlau, Paltinis si apoi la Darabani.

De la Darabani mergeti pe la Bajura, unde faceti dreapta pe DJ 291D, prin Bajura spre Baranca si mai departe prin Oroftiana, coborand catre Suharau si mai departe prin Cristinesti si apoi Fundu Herta, peste granita de orasul Hertsa din Ucraina.

De la Fundu Herta porneste DJ 291C, mergand prin Racovat si Pomarla, unde faceti dreapta pe DC 77A spre Corjauti, Hiliseu-Crisan si apoi Dersca, unde ajugeti la DJ 291B si continuati pana la Mihaileni, unde dati din nou de DN 29C.

De la Mihaileni tineti drumul catre judetul Suceava

Judetul Suceava

In judetul Suceava intrati fix la Siret, una din vamile mari cu Ucraina, iar de acolo puteti continua catre Vascauti si mai departe prin Bancesti, Musenita, Climauti si Costisa pe DJ 291A, pana la Fratautii Noi.

De acolo intrai pe DJ 178C si continui prin Bilca pana la Vicovu de Jos, la intersectia cu DN 2E si continui de acolo prin Bivolaria si pana la Vicovu de Sus, unde este o noua vama cu Ucraina.

Mergi spre stanga pe DJ 209G prin Straja, Falcau si Bordina. Aici drumul merge pana la o noua vama cu Ucraina, la Ulma, prin Sadau si Nisipitu, dar de acolo nu ai unde sa mergi pe vama pana la Lupcina si mai departe la Izvoarele Sucevei, deci trebuie sa te intorci inapoi pana la Brodina si sa cobori pe DJ 176 prin Brodina de Jos (cu posibila trecere prin Ehreste, care mai aproape de vama), iar de acolo pe DJ 176A prin Cununschi si din nou Brdoina pan sa ajung la DJ 175, la Izvoarele Sucevei

De mentionat ca DJ 176A nu e cel mai bun drum din zona, deci va trebui sa aveti o masina serioasa ca sa treceti pe acolo.

De la Izvoarele Sucevei aveti DC 86A care coboara prin Bobeica si Iedu pana la Carlibaba, unde dati de DN 18. E cel mai apropiat drum de granita, pentru ca in Parcul Natural Muntii Maramuresului nu exista aproape nici o localitate in apropiere de granita pana la Poienile de Sub Munte, in judetul Maramures.

De la Carlibaba continuati pe DN 18 pana la Fluturica si apoi mai departe pana la Gura Lalei si Sesuri, unde treceti in judetul Maramures.

Judetul Maramures

Continuati pe DN 18 prin Pasul Prislop pana ajungeti in localitatea Borsa, care e destul de lunga. Ca sa fiti mai aproape de granita, puteti trece si prin Baile Borsa, dar trebuie sa va intoarceti inapoi catre Borsa si sa mergeti mai departe catre Moisei pe DN 18, si apoi mai departe catre Viseu de Sus, Viseu de Jos si Leordina.

In Leordina aveti DJ 187 catre Ruscova, Repedea si Poienile de sub Munte, dar de acolo nu aveti nici un alt drum de acces pe granita Romaniei si trebuie sa va intoarceti la Leordina.

Pe DN 18 mergeti tot inainte pana la Petrova si apoi la Crasna Viseului, iar de acolo pe DJ 185 prin Bistra si Valea Viseului, unde mergeti pe granita pe langa Tisa pana la Lunca de la Tisa si apoi Bocicoiu Mare, pentru ca intr-un final sa reveniti pe DN 18 la Craciunesti, continuand catre Tisa, Valea Cufundoasa si intr-un final Sighetul Maramatiei, o noua zona de trecere a frontierei.

De acolo continuam pe DN 19 pe langa granita cu Ucraina si raul Tisa, ajungand la un moment dat sa vedem efectiv Ucraina de pe teritoriul romanesc.

Pana acolo insa, trebuie sa mai trecem prin localitatile Valea Hotarului, Sarasau, Campulung la Tisa, Sapanta (cu o vizita la cimitirul vesel din Sapanta), Remeti, Teceu Mic (unde drum e fix langa raul Tisa, peste rau de Tyachiv, sau Teceu (Teceu Mare), localitate cu multi romani).

Dupa aceasta localitate, urmeaza o portiune destul de lunga de urcare si serpentine pana in Pasul Huta, cand se trece in judetul Satu Mare.

Judetul Satu Mare

Dupa trecerea prin Pasul Huta, urmeaza trecerea prin Huta Certeze si Moiseni si apoi Certeze pana la Negresti-Oas. Unde mergeti in dreapta pe DJ 109L, in directia Bixad, Trip si Boinesti.

La Boinesti in mod normal trebuie sa mergeti pe DJ 109K prin Tarsolt si Camarzana si apoi la Baile Tartului si Turt. Cu toate acestea, intre Camarzana si Turt nu e un drum foarte bun, deci nu stiu exact daca aveti vreo sansa sa ajungeti acolo pe sosea.

Daca nu, urmatorul drum ca apropiere e tot pe DJ 109 L prin Calinesti-Oas (cu iesire la Lechinta – 2 km), Gherta Mica, Gherta Mare si apoi Turt.

Din Turt puteti merge la Turt-Bai si acolo e capatul liniei. In mod normal mai e si localitatea Vagas, dar nu e nici un drum accesibil pana acolo.

Asa ca din Turt mergeti pe DJ 109H pana la Batarci, iar apoi mergeti pe DJ 109M din Batarci catre Comlausa, Valea Seaca si Tarna Mare, cu treceri pe la Bocicau, Sirlau si Halmeu-Vii, la intoarcere. Mergeti inapoi pe DJ 109M prin Tamaseni, Dobolt si apoi la Halmeu, unde avem ultima vama cu Ucraina.

Mergand tot inainte mai puteti ajunge prin Cidreag si Porumbesti, dar nu mai departe. Trebuie sa va intoarceti inapoi, sa mergeti pe DC 2 din Halmeu catre Mesteacan si apoi catre Micual, continuand apoi pe DJ 194B prin Bercu Nous si Bercu, cu continuare prin Pelisor, Peles, Atea si Petea, unde ajungem la prima vama a Romaniei cu Ungaria dinspre nord.

De la Petea este si optiunea de a merge pana la Dara, dar acolo veti da de Somes si nu aveti nici o posibilitate de a il trecere. Deci trebuie sa va intoarceti inapoi la Petea si sa continuati pe DN 19 A prin Dorolt si apoi Satu Mare.

De acolo mergeti cativa km pe DN 19 pana la Decebal, unde aveti intersectia cu DJ 194B, care merge prin Vetis, Oar si mai departe pana la Boghis si Traian, unde dati de DJ 195B care merge prin Dacia pana la DN 19, unde continuati prin Moftinu Mic (cu o iesire la Domanesti pe DJ 195C si apoi Carei.

De la Carei aveti mai multe localitati aproape de granita. Pe DJ 108 mergeti prin Capleni, Camin, Lucaceni si Berveni si apoi mai departe pana la Urziceni, unde dati de DN 1 si de o noua zona de granita cu Ungaria. De acolo mergeti la Urziceni-Padure pe DC 49 si mai departe la Foieni, unde dati de DJ 196B si continuati prin Berea, Ciumesti, Sanislau (unde intrati pe DJ 196C si mergeti pana la Horea, de unde va intoarceti inapoi), iar apoi catre Petresti, inapoi la intersectia cu DN 19.

De la Petresti mergeti la Piscolt (de acolo e un drum pana in granita la Reisghea si apoi Scarisoara Noua, de unde trebuie sa va intoarceti), iar apoi intrati in judetul Bihor.

Judetul Bihor

In Judetul Bihor intrati tot pe DN 19 in localitatea Curtuiseni si apoi la Valea lui Mihai, punct de trecere al frontierei cu Ungaria in apropiere de Debrecen, prin DN 19C.

Din DN 19C putem merge pe langa granita pe DJ 190B  prin localitatile Simian, Voivozi, Silindru, Chesereu si Cherechiu, pana ajungem inapoi la DN 19 si la Sacueni.

De aici mergeti pana la Ciocaia si apoi la Cadea si Diosig, cu iesire la Ianca si mai departe prin Rosiori (cu iesire la Mihai Bravu – 1 km), Tamaseu (cu iesire la Niuved si Parhida – 3 km), Satu Nou si apoi la Biharia.

In Paralel cu Biharia sunt satele Santaul Mare si Santaul Mic, dar acolo de poate ajunge doar de la Oradea.

Si in Oradea oricum se ajunge, iar mai departe se poate merge pana la Bors, de unde va intoarceti inapoi la Oradea.

Continuati apoi pe DJ 797 prin Santandrei, Palota, Tarian, Girisu de Cris, Toboliu, Cheresig, Roit, Sannicolau Roman, Berechiu si Cefa si apoi iesiti la Inand, pe DN 79. De la Cefa mai e o localitate izolata, numita Ateas, de unde nu aveti alte drumuri.

Din Inand mai puteti ajunge la Martihaz si apoi la Madaras si Salonta, unde e un alt punct de trecere al frontierei.

De la Salonta continuati pe DN 79 prin Ciumeghiu si Avram Iancu, iar apoi continuati pe DC 292 pana la Ant. Va intoarceti inapoi la Avram Iancu si continuati pana in urmatorul judet: Arad

Judetul Arad

Am ajuns la ultimul judet nementionat pe granita de vest a romaniei. Intrarea in Arad se face la Zerind, cu un mic ocol pe la Iermata neagra pe DJ 119. Continuati apoi pana la Chisineu Cris, de unde mergeti catre vama Varsand pe DN 79A prin Socodor, Pilu si Varsand.

Va intoarceti inapoi si treceti si pe la Graniceri si Siclau pana sa ajungeti la DJ 709B si mergeti catre Sanmartin, Macea si Curtici.

Din Curtici intrati pe DJ 792C si mergeti prin Dorobanti, iar apoi pe DJ 709J prin Iratosu, Variasu Mic si ajungeti al Turnu, un alt punct vamal pe DN 7B.

De la Turnu mergeti in continuare pe DJ 709J pana la Pecica, unde intrati pe DN 7, iar de acolo din nou pe DJ 709 J prin Peregu Mic, Peregu Mare si apoi la Nadlac, unde este cel mai mare punct vamal din Romania la ora actuala.

De la Nadlac trebuie sa mergeti prin Seitin si Semlac prin DJ 709D si apoi prin Pecica pe DJ 709E, pana la Sanpetru German, unde va intersectati cu DJ 682, care merge prin Munar, Secusigiu si Satu Mare, pana sa treaca inapoi in judetul Timis, de unde am inceput.

Judetul Timis, din nou

Intram iarasi in judetul Timis pe DJ 682 si ajungem la Periam, de unde continuam la Sanpetru Mare si apoi pe DJ 682E pana la Igris si de acolo mai departe pe DC 29 pana la Saravale si apoi la Sannicolau Mare si Cenad, o alta vama importanta din partea de Vest a Romaniei.

De la Cenad, e o scurtatura pana la Cheglevici, dar e un drum destul de rau, asa ca mai bine va intoarceti la Sannicolau Mare si apoi la Dudestii Vechi, o localitate prin care am mai trecut la inceput de drum.

De acolo mergeti pe DJ 682 prin Cheglevici, Pordeanu, Cherestur si apoi – capat si inceput de linie: Beba Veche.

Si gata, ati ocolit toata Romania cu masina, unde se poate ajunge maxim pe teritoriul romanesc. Mii si mii de km mai tarziu.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *