Castelul Banloc, judetul Timis

Castelul de la Banloc sau Castelul Karátsonyi, numit dupa familia careia i-a apartinut castelul, este unul dintre conacurile-castel din Banat, fiind unul dintre cele mai cunoscute.

Castelul din Banloc se afla in centrul comunei Banloc, la 7 km de Deta si 50 de Timisoara, aflat intr-un parc plin de arbori, avand o istorie tumultoasa, fiind in acest moment abandonat. Desi exista pe lista ministerului culturii, castelul e aflat in paragina.

Istoria Castelului de la Banloc

Desi dovezi despre existenta localitatii apar inca din secolul XIII, despre castel se stie cu siguranta ca a fost construit in 1793 de catre contele Lázár Karátsonyi. Parcul si spatiul de langa au fost decorate in parcursul a doua secole, pana la inceputul primului razboi mondial. Ocupatia sarba din primii ani de dupa razboi aduce mari daune castelului, castelul din acea perioada semanand cu situatia actuala a castelului.

Pana la urma ultimul conte Karatsonyi este obligat de datorii sa vanda castelul Reginei Elisabeta a Greciei, aceasta renovand castelul si parcul de langa. Acestea raman in posesia acesteia pana in 1948, cand regina si angajații au fost alungati, statuile parcului au fost vandalizate cu bâtele, arhiva și biblioteca – arse.

Clădirea castelului a fost mai intai atribuită Gospo­dăriei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Sil­vic (1956-1958), apoi a devenit Casă de bă­trâni (1958-1964). A stat abandonat aproape doi ani, apoi a devenit orfe­linat (1966-1983) și, prin schimb între Inspecto­ratul școlar și Leagănul de copii, școală cu cla­sele I-X (1983-1991). Castelul a suferit mult datorita cutremurului din 1991, iar de atunci e in paragina.

In 2011, la ultima vizita la castelul din Banloc, e aproape imposibil sa intrii din cauza cainilor care sar sa te muste si a unui paznic plictisit care pune cainii pe tine.

Castelul si Parcul din Banloc

As putea sa dau foarte multe detalii despre castelul din Banloc, dar multe din informatii le puteti gasi si pe wikipedia. Voi spune foarte scurt despre castel si parcul de langa acesta.

Castelul din Banloc este construit pe un plan în formă de “U”, fiind o clădire masivă, cu ziduri groase (cca. 1,25 m) din cărămidă arsă, cu fațada principală orientată spre sud, iar spre nord cu două aripi formând o curte terasată, in stil renascentist. Langa cladirea castelului se afla un parc frumos amenajat pana la venirea comunistilor in 1948. Acum e un parc interesant, o mini padure.

Castelul din Banloc in 2011

Avand intentia de a vizita castelul din Banloc, mi-am luat mijlocul de transport si am purces dinspre Deta catre Banloc. Pe drum, am dat de cateva lucruri interesante.

In primul rand, imediat dupa iesirea din Deta catre Banloc, dupa prima curba a drumului, gasim un turn de post interesant (eu asta banuiesc ca este).

turn banloc

Tot mergand inainte ajungi pana la urma in localitatea Banloc, iar foarte aproape de Banloc dai si de castel.

castel banloc placuta ministerul culturii

Si, dupa cum ziceam, castelul din Banloc

castelul din Banloc

E intr-adevar destul de frumos construit, pacat ca a fost lasat in paragina de toate sistemele pe care le-am avut din 1948 incoace. Ministerul Culturii a trecut si el pe aici, acum multa vreme…

placuta ministerul culturii banloc

Si din nou, castelul din Banloc, fotografiat din alta directie.

castelul din banloc

Una dintre portile “egiptene” de la Banloc

Castelul Banloc in 2017

Am zis ca mai trebuie sa mai vizitez castelul de la Banloc, ca au trecut 6 ani de cand nu am mai fost pe acolo. Dar am zis ca o sa imi fac un pic de timp sa ajung acolo, mai ales ca e aproape de mine. Sunt curios daca au mai refacut ceva din castelul Banloc intre timp.

Asta este si motivul pentru care am mutat acest articol pe prima pagina. Cel putin pana la un nou articol despre castel cu poze si detalii.

Dupa aceasta calatorie am tras o concluzie extrem de importanta. Aici in Banat, nu prea stim sa ne ingrijim de conacele si castelele pe care le avem, acest castel din Banloc nefiind singurul in aceasta situatie.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

4 thoughts on “Castelul Banloc, judetul Timis

  1. Pingback: Castelu’ din Banloc – mana 2 « Andro's Blog

  2. Pingback: Locuri faine de vizitat, in Banat | J. Mihai

  3. Pingback: O poza pe luna – 2011 | J Marius

  4. Pingback: Activitati de Paste in 2017 (in apropiere si in Timisoara) | J. Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *