De ce să fii turist în România?

Momentul aderării la Uniunea Europeană ne-a conferit o multitudine de oportunități, dar cea mai cunoscută și de care majoritatea românilor s-au bucurat a fost dreptul și bucuria de a călători fără să aibă nevoie de viză pe tot teritoriul Uniuniii Europene.

Așa se face că, în ultimii nouă ani, majoritatea românilor, sau cel puțin cei cu venituri medii sau peste, au vizitat o țară europeană. În prima etapă, țara învecinată geografic de orașul de reședință a fost prima opțiune. Apoi conaționalii și-au lărgit opțiunile de turism prin circuite ample în Europa, iar e măsură ce vedeau mai mult, cu atât s-a îndesit întrebarea”de ce să fac vacanța în România, mai bine plec în….”.

Dorința de a vizita o țară nouă e legitimă, mai ales în ca noutate și în condițiile în care unele dintre orașele din țările vecine te solicită să conduci mașina pentru mai puțin de 70 km, cum e spre exemplu București – Russe. E mai rapid să ajungi în Bulgaria din capitală, decât un transfer București- Sinaia. Euforia deschiderii granițelor a trecut. Poate ar fi sănătos să redevenim turiști de România.

Până la urmă de ce să fii turist în România?

România este o țară spectaculoasă,tocmai prin autenticul de care turiștii români fug.A trebui să își cumpere Prințul Charles o casă în Viscri, entru ca turiștii români să își amintească de bisericile fortificate UNESCO. La fel s-a întâmplat cu Saschiz. La fel se întâmplă cu bisericile pictate sau patrimoniul dacic, toate făcând parte din patrimoniul cultural UNESCO.

● Mai sunt locuri în care datinile se mai păstrează, într-o oarecare măsură. Cunoscându-ți tradițiile și rădăcinile te cunoști mai bine pe tine. Există Maramureș zone în care oamenii merg la biserică duminica îmbrăcați în port popular. Imaginea grupurilor de săteni care își păstrează  portul și credința este pansament pentru suflet agitat de cotidian. Cu atât mai vindecător, dacă înainte ai avut greșita inspirație să treci pe lângă vilele din Negrești.

● Poți să îți înțelegi mai bine istoria și evoluția. Moldova, Țara Românească și Transilvania. Fiecare obiectiv turistic are o poveste, care se leagă de trecutul nației.

● Natura este spectaculoasă. Redescoperirea Transfăgărășanului seamănă cu cea a Viscri. Aceasta în care munții Făgăraș și vârful Moldoveanu atrag  turiști străini pe poteci, iar peisajul este maiestuos indiferent de sezon. Sfinxul, aflat la doua ore de transfer din București, e un colos impresionat pe care fiecare român ar fi potrivit  să îl vadă, înainte de a-l vedea pe fratele său egiptean. Peșterile, râurile, văile, pădurile toate sunt motive de călătorie în România.

● Ne cunoaștem mai bine, devenim mai fericiți. Cunoscându-ne mai bine istoria, tradițiile și locurile devenim conștienți că nu ne-am născut ieri ca nație și avem o mulțime de dăruit umanității, dar mai ales, ne redăruim  respectul și bucuria de a fi români.

Aceasta e o retorică și un îndemn. Ne-ar plăcea să știm că pentru vara aceasta românii planifică mai multe tururi în România.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *