Cate ceva despre drumurile din Europa

Acum aproape o luna mi-am luat si eu pentru prima oara o vacanta dupa aproape 3 ani. Si zic vacanta in adevaratul sens al cuvantului, fara conexiune la internet si doar cu plimbare de nebun pe toate strazile din orasele europene. Bineinteles ca de la atat de mult mers am suferit putin, dar putin important comparabil cu ce am vazut. Despre fiecare oras in parte voi vorbi intr-un articol separat, pentru ca fiecare oras pe care l-am vizitat merita cate un articol.

Dar am simtit nevoia sa vorbesc despre cum se merge si cum se taxeaza autostrazile din afara Romaniei. Fiecare tara are sistemul ei de taxare si felul ei in care taxeaza. Pentru cei ce nu stiu, in Romania ai nevoie de vigneta pentru orice drum national, national european sau autostrada. Daca mergi doar pe un drum judetean nu ai nevoie de vigneta. Si ca sa se asigure de asta, au pus pe multe din drumurile patriei o multime de aparate care pozeaza numere si le verifica pentru vigneta. La noi nu e scumpa vigneta, doar 125 de lei pentru un autoturism pe an. La camioane deja e alta discutie, dar o sa ne rezumam discutia la turisme.

In Ungaria vigneta e electronica, se poate plati lejer in benzinarii pe baza talonului. Vigneta pentru 10 zile este de 15 euro. In Austria trebuie sa iei o vigneta pe care o lipesti in stanga pe parbriz, intr-o zona specifica. Vigneta pentru Austria pe 10 zile este de 10 euro.

In Germania nu trebuie sa platesti nici o vigneta din fericire….. cel putin pana la anul, cand vei fi obligat sa platesti o vigneta de 15 euro pentru 10 zile de tranzit in Germania. Cum va fi aplicata, ramane de vazut. In Olanda de asemenea nu ai nevoie de vigneta.

In Austria si Ungaria sunt putine parcari pe autostrazi care sa aiba si servicii conexe, iar combustibilul e destul de scump. In Austria e ceva mai ieftina motorina daca iesiti de pe autostrada si intrati in orase. In Germania e la fel de scumpa motorina pe autostrada, dar daca vreti neaparat sa alimentati la nemti, mergeti la benzinariile Jet, pentru ca sunt cele mai ieftine. De asemenea, nemtii au o multime de parcari, iar unele dintre acestea ofera servicii excelente. De exemplu, cat am fost pe drum in Germania am tot avut tentatia sa imi scot aparatul de barbierit si sa imi dau barba “veche” de trei saptamani jos. Si am gasit cateva locuri in care puteam face asta. Sunt toate in benzinarii, platite (0.70 eurocenti), dar in care poti sa faci dus si te poti barbieri fara prea multe probleme, un lucru care nu prea cred ca o sa il vedem curand la noi. Dupa cum ziceai, puteai sa faci asta si la dus, mai ales daca aveai un aparat de barbierit rezistent la apa.

In Olanda nu am stat foarte mult prin benzinarii. La ei combustibilul e destul de scump, dar si numarul de masini pe autostrazi e destul de redus. Cel putin seara era liniste si pace. Cand am plecat a doua zi a fost ceva mai agitat, dar nu extrem de aglomerat.

La final, o parere legata de autostrazile noastre versus autostrazile lor. Nu prea exista vreun termen de comparatie major intre ce avem noi si ce au altii. Dar hai sa le luam pe rand.

Ungaria – autostrazi cu doua benzi, suficiente benzinarii si spatii de servicii pe autostrazi. Asfaltul e in stare buna, cel putin pe bucatile dintre Mako si Budapesta si Budapesta – granita Austria.

Austria – autostrazi cu doua benzi, suficiente benzinarii si spatii de servicii. Asfalt in stare decenta, sunt cateva zone in care se lucreaza mai intens si sunt restrictii de viteza.

Germania – depinde de zona in care mergi, pot fi de la doua pana la 5 benzi pe sensul de mers. In general sunt 3 benzi pe sens. O multime de spatii de servicii, parcari si benzinarii. Dar ca si austriecii au o multime de zona cu lucrari si frecvent sunt “stau-uri” (blocaje in trafic), in special in zonele oraselor mari. Noi am stat o ora doar sa ocolim Wurzburg. Dar dupa ce treci de blocaje, se circula foarte bine. De mentionat ca si nemtii au o multime de autostrazi urcate pe dealuri, cu o multime de curbe largi.

Olanda – in general sunt doua benzi, dar in apropierea oraselor am prins si 6 benzi (venind dinspre Utrecht spre Amsterdam). Au limite ceva mai mici de viteza (in general 110 si 120 pe autostrada si 80 pe drumurile nationale). Au niste drumuri foarte faine, o multime de zone antifonate in jurul oraselor. Dupa cum am specificat, n-am apucat sa oprim in benzinarii sau in vreo parcare prin toata Olanda.

Concluzia: mai avem de tras pana sa ajungem si noi ca in vestul Europei, fiind necesari ceva mai multi bani pentru a avea un trafic solid si eficient prin Romania.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *