De-a lungul anilor am apucat sa vad o multime de zone din Romania, unele chiar de mai multe ori, fiind printre rutele mele favorite de plimbare sau chiar de lucru din Romania. Tot pe parcursul acestor ani am observat un tren al caselor de vacanta sau al vilelor private construite in multe din aceste locatii. Multe pentru ca sunt la munte (gen Valea Prahovei, zona Transalpina, Semenic, Muntele Mic etc), altele pentru ca sunt la mare (surprinzator, nu in statiunile de pe litoral, ci in jurul acestor, in special in nord de Navodari al Istria si Corbu in special s-au vandut o gramada de terenuri) si altele sunt pur si simplu in niste locatii fantastice vizual.
M-am hotarat sa caut putin pe net sa vad cam cat ar costa astazi, 7 Iulie 2013, un teren pentru o casa de vacanta in statiunile si locurile de agrement din Romania. Am luat doar 533 locatii, am zis ca pentru toate cele 89 de statiuni nu o sa imi fie suficient un singur articol.
O sa incep cu doua zone montane din Romania: zona Straja-Parang si zona Valea Prahovei.
In zona Straja – Parang e destula saracie, dar si un aflux de turisti interesati de partiile de schi din statiuni ca Straja, Parang, Ranca si Vidra.
In Straja nu se mai pun la vanzare foarte multe terenuri, dar si in putinele zone in care se pun pretul e undeva intre 70 si 100 de euro pe metru patrat. In Parang in schimb am vazut preturi incepand de la 20 de euro pe metru patrat, mult mai accesibil. In Ranca sunt putin mai scumpe, incepand de la 30 de euro pe metru patrat. Despre Vidra trebuie sa recunosc ca nu am gasit inca ceva terenuri de vanzare. Poate pentru ca statiunea e inca noua si nu a atras atat de mult oamenii.
Valea Prahovei e recunoscuta in Romania pentru preturile mari dar si pentru afluxul mare de turisti pe care ii atrage. Statiunile ca Bustesti, Azuga, Predeal, Sinaia si Moieciu.
In Moieciu de exemplu, intr-o zona salbatica, extrem de frumoasa, cu izvoare de apa plata pe teren dar fara curent la strada costa 10 euro/mp. In schimb intr-o zona mult mai buna si mai apropiata de comuna pretul sare pana la 30 de euro/mp.
In Sinaia terenurile sunt extrem de scumpe, incepand de la 100 de euro/mp in zonele exterioare din Sinaia si ajung pana la 400 de euro/mp in centrul statiunii. Nu cred ca mi-ar ajunge un singur credit la Raiffeisen nici macar pentru teren. Busteniul e ceva mai ieftin, dar nu cu mult, cel mai ieftin teren gasit in Busteni costand undeva pe la 60 euro/mp. Predeal si Azuga sunt tot in aceeasi zona ca si preturi.
Ne mutam putin pe litoral si aruncam o privire peste terenurile de la Corbu, iar preturile de aici incep de la 20 de euro/mp si ajung pana la 130 de euro/mp mai aproape de mare sau de Lacul Corbu.
A patra locatie pe care o sa o consider va fi o statiune balneara: Madaras Bai, judetul Bihor, la doar 3 km de Salonta, o locatie linistita iarna si plina de turisti vara, in special pentru baile sale termale. Va intrebati cam cu ce pret gasiti unde teren aici ? Ei bine, pentru un teren mare de 3500 de mp, pretul e de 8 euro/mp, rezonabil. Momentan se gasesc destul de putine terenuri pentru constructii in Madaras, majoritatea fiind in circuitrul agricol al comunei si cu preturi de teren agricol. Pe care insa nu poti construi nimic. Momentan nu e atractiv, dar mizez pe faptul ca in viitor mai multe terenuri vor intra in PUZ si vor fi vandute pentru a putea fi construite case de vacanta.
Ultima locatie si poate cea pe care o cunosc cel mai bine e zona lacului Surduc. O stiu foarte bine pentru ca m-am interesat ani buni de ceva terenuri/case in judetul Timis si de foarte multe ori dadeam de oameni care vindeau terenuri langa lacul Surduc. Uneori cu niste preturi care, parerea mea personala, nu meritau pentru o asemena zona. Totusi, preturile au mai scazut si acum daca esti interesat sa cumperi un teren pentru o casa de vacanta langa Lacul Surduc, vei scoate din buzunar doar 2 euro/mp. Evident, la vreo 3 km de lac. Oricum, nu cred ca aici merita sa cumperi un teren, e mult mai lejer sa cumperi direct o casa gata construita sau o cabana cu preturi in jurul a 20 – 25.000 de euro. Daca vrei totusi sa cumperi un teren langa lac, pretul e undeva la 8 euro/mp. Ca si la Madaras Bai, de altfel.
Lacul Surduc e un lac de acumulare si deloc surprinzator, autoritatile au decis sa il extinda. Iar cu extinderea aceasta, aproape 60 de cabane ar ramane sub apa. Motiv pentru proprietari sa fie nervosi, iar pentru autoritati sa fie ignorante, pentru ca aparent, conform legislatiei, nu aveau voie sa construiasca acolo cabane. Pentru ca pamantul respectiv a fost luat de comunisti si in locul lui au fost date alte terenuri in alte zone. Doar pe hartie insa, pentru ca primarul comunei Fardea (cea pe teritoriul caruia de afla lacul Surduc) spune ca acele terenuri nu au fost date niciodata. O sa fie un cosmar social, juridic si birocratic. Eu insa nu am nici o implicare, ci duc mai departe o stire.
Cu aceasta stire o sa inchei si relatarea despre posibilitatile de a iti construi o casa de vacanta in Romania. Am luat doar 5 zone turistice din Romania si evident preturile o sa difere in functie de zona, dar cu cat e mai cunoscuta statiunea si cu cat e mai aproape de un centru economic, cu atat va fi pretul mai mare. Lucru evident si acum, in anul 2013.