Muntele Mic este o statiune montana din Romania aflata in judetul Caras-Severin, la poalele Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m.
Este o statiune montana in care turistii vin fie pentru relaxare, aerul curat, privelistea pe care o ofera muntii din jur, flora si fauna, fie pentru activitatile fizice pe care le pot face.
Povestea statiunii a inceput secolul trecut, prin 1930, atunci cand in zona au aparut primele unitati de cazare care aveau un numar de peste 200 de locuri. Tot atunci a fost construita o centrala hidroelectrica ce avea rolul de a acoperi nevoile statiunii, precum si o conexiune la reteaua telefonica. Toate aceste lucruri au facut ca Muntele Mic sa fie considerat in urmatorul deceniu cea mai moderna statiune din tara.
Dupa razboi a inceput adevarata dezvoltare a statiunii si a infrastructurii acesteia. In zona au aparut noi facilitati de cazare cu o capacitate mare, fiind in directa legatura cu numarul de turisti ce veneau la Muntele Mic. In anul 1962 a fost dat in folosinta teleschiul, iar in 1976 a avut loc inaugurarea telescaunului ce face legatura cu Valea Craiului. Acesta din urma are cel mai lung traseu din tara, de 3492 m, si faciliteaza accesul in statiune in timpul iernii.
Accesul in Muntele Mic se face pe drumul judetean DJ608A pana in satul Borlova de unde se ajunge la statia telescaunului din Valea Craiului. Pe timp de vara se poate urca pe Muntele Mic pe drumul Valea Craiului-Muntele Mic, reabilitat in anul 2006.
Este o statiune montana potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna, deoarece aici zapada tine si 180 de zile pe an, din noiembrie pana in mai. Partiile de aici sunt amenajate cu instalatii de cablu, nocturna si au diferite grade de dificultate:
– Partia Borlova I si II – grad de dificultate mediu si o lungime de 1000 m fiecare
– Partia sub Telescaun – grad de dificultate mediu si o lungime de 2500 m
– Partia Nordica – grad de dificultate mediu si o lungime de 1200 m
– Partia Valea Soarelui – grad de dificultate mediu si o lungime de 1400 m
– Partia Maloasa – grad de dificultate usor si o lungime de 12 km.
Ce zona superba!!
Da, e foarte frumoasa partia si zona in special. Asa mai din Banat 🙂
Pingback: Statiunea Muntele Mic | Statiuni Turistice
Pingback: Statiunea Muntele Mic - Yes Timisoara