Stana de Vale, judetul Bihor

Stana de Vale se afla in Muntii Vladeasa din judetul Bihor, la o altitudine de 1102 m si reprezinta centrul precipitatiilor din Romania.

Clima de aici este conditionata de pozitionarea geografica a zonei in care se afla, fiind caracterizta printr-un aer oceanic umed si rece. Datorita faptului ca se afla intr-o depresiune, Stana de Vale are ierni cu zapada chiar si de peste 2 m care dureaza pana in luna aprilie, fapt ce face din statiune un loc bun pentru practicarea sporturilor de iarna. Stana de Vale dispune de partie de schi si sanie de peste 800 m lungime, care este dotata cu instalatii de urcare pe cablu.

Din punct de vedere al florei se intalnesc: tufe de ienupar, smardar, scoruls, colilia, negara, afine, coacaze, licheni roz sau albiciosi (in locurile pietroase), molid si pin (in padurile de rasinoase), fag, carpen, frasin, artar, tei, castan salbatic (in padurile de foioase.

Fauna este formata din: cerb, ras, veverita, mistret, uliu, soim, cocos de munte, buha, pasari ca sitarul, mierla, cucul, fluturasul de stanca, iar in apele raurilor: pastrav, crap, stiuca, mreana, clean.

Statiune de odihna si tratament, atrage numerosi turisti in fiecare an datorita apelor oligominerale si feruginoase, bioclimatului tonic cu o presiune atmosferica redusa, ionizare crescuta a aerului si radiatie solara intensa. Aici se trateaza afectiuni endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii.

Obiective turistice:

–          Izvorul Minunilor

–          Cascada Iodolina

–          Pestera Ursilor si Pestera Meziad

–          Boga, Padis, Cetatile Ponorului

–          Valea Iadului si Pestera cu apa

Accesul auto in statiune se face pe drumul national dintre Oradea si Deva ce trece prin Beius.

stana de vale

stana de vale 2

stana de vale 3

stana de vale 4

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *