Praga – orasul de aur al Europei

Praga (sau Praha, cum ii spun cehii) este capitala republicii Cehe si are niste supranume ca Orasul de aur sau mama tuturor oraselor. De ce este numit asa, vom afla in cele ce urmeaza.

Praga multiculturala

De-a lungul decenilor, Praga a facut partea din Sfantul Imperiu Roman, Imperiul Habsburgic, Germania (pentru o scurta perioada) si a format alaturi de Slovacia tara pe care o stim sub numele de Cehoslovacia. Praga a acumulat de-a lungul vastei sale istorii o multime de cladiri cu o arhitectura deosebita.

Praga este una dintre cele mai vizitate capitale europene, majoritatea turistilor care vin aici ajung sa viziteze orasul vechi (Stare Mesto), Castelul din Praga, Castelul Vysehrad, Catedrala Sf. Vit, Podul Carol si Ceasul Astronomic. Sunt insa atat de multe locatii de vizitat in Praga, incat e recomandat sa stai cel putin 3 zile pentru a putea vedea cu adevarat frumusetile orasului Praga. Sunt suficiente hoteluri pentru asta in Praga, orasul atragand anual aproximativ 5 milioane de turisti din toata lumea.

Legenda Prahei

Ca fiecare oras istoric si Praga are o legenda a ei. Se spune ca regina Libuse s-a casatorit cu un plugar numit Premysl si a fondat dinastia Premyslid iar imediat dupa aceasta casatorie a avut o serie de viziuni profetice. Intr-una din aceste viziuni spunea:

“Văd un oraș întins, a cărui glorie va ajunge la stele! Văd un loc în mijlocul unei păduri, unde o costișă prăpăstioasă se ridică deasupra râului Vltava. Zăresc un om, care cioplește pridvorul (prah) pentru casă. Un castel numit Praha va fi construit aici. Când prinții și ducii se vor opri în fața pragului, ei se vor închina la castel și la orașul înconjurător.”

Asta e legenda. Cert e ca in anul 843, printul Borivoj, monarh al Boemiei, isi stabileste resedinta sa la castelul Praha si construieste o serie de fortificatii in jurul castelului. In acest moment castelul din Praga este resedinta Presedintelui Republicii Cehe.

Cum poti vizita Praga

Te poti folosi de numeroasele mijloace de transport din oras, Praga avand 3 linii de metrou cu 54 de statii, tramvaie, autobuze si chiar un funicular si un telescaun. Partea buna e ca toate sunt integrate, astfel incat iti poti lua bilete de o zi si sa le poti folosi cu oricare mijloc de transport ai merge.

Un lucru bine de stiu cand mergi in Praga e ca cehii chiar vorbesc cat de cat engleza si nu sunt ca nemtii sau francezii, care nu prea cunosc alte limbi straine. Ceea ce e foarte bine, pentru ca iti va fi usor cand vrei sa faci comanda pentru un rand de bere. Si ai de unde alege, Cehia fiind recunoscuta in Europa pentru berariile sale.

Praga e unul din orasele care trebuie incluse in lista de 100 de orase pe care trebuie sa le vezi.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *