Orasul Talmaciu se afla in judetul Sibiu, avand o populatie de 8800 de locuitori, prin el trecand DN 7, care leaga Sibiul de Ramnicu Valcea. Prin localitate trece si linia de cale ferata dintre Sibiu si Ramnicu Valcea. Prin localitate trec raurile Cibin si Sadu.
Istoria orasului Talmaciu
Istoria Talmaciului incepe din perioada dacilor, iar despre primii ocupanti se spune ca ar fi fost niste evrei bogati, veniti dupa cucerirea Ierusalimului de catre Titus. Aceasta ramas ca o legenda, dar un lucru este cert. Zona Talmaciului a fost locuita din cele mai vechi timpuri, fiind o trecatoare peste Carpati, legand Sibiul de Tara Romaneasca.
Romanii au construit un castru la Boita (Caput Stenarum), pentru a pazi trecatoarea peste Carpati si cetatile din Cedonia, Ocna Sibiului si Apulum.
Regii Ungariei au construit cetatea Landeskrone aici, tot pentru a isi pazi posesiunile de invadatori. Localitatea Talmaciu este atestata documentar in 1265 sub numele de Tholmach. Potrivit majoritatii istoricilof, denumirea vine de la un trib de pecenegi numiti Talmaci.
După ce sasii s-au stabilit in Transilvania si implicit in Talmaciu, localitatea devine centrul scaunului românesc cu același nume, cuprinzând localitățile Tălmăcel, Boița, Turnu Roșu, Racovița, Sebeșu de Jos și Plopi (astăzi dispărut).
Din 1453, Scaunul Tălmaciului și cel al Săliștei au fost încorporate Scaunului Sibiului, ca subunități administrativ-teritoriale subordonate acestuia, până la desființarea Universității Săsești, după instaurarea dualismului austro-ungar. Din 1987 comuna Tălmaciu este oraș.
Talmaciu – populatie, economie, asezari, traditii
Populatia stabila a localitatii Talmaciu , rezultata în urma Recensamântului din anul 2002, este de 7138 persoane fiind repartizata astfel
• 5605 persoane în orasul Talmaciu
• 308 persoane înTalmaciu II
• 1225 persoane în satul Talmacel
Din punct de vedere a componentei etnice, majoritatea locuitorilor din Talmaciu sunt români, existând însasi reprezentanti ai unor etnii cum ar fi:
• 67 persoane apartinând etniei maghiare;
• 146 persoane apartinând etniei rrome;
• 66 persoane apartinând etniei germane;
• 7 persoane apartinând etniei sasesti;
Recensamantul din 2011 nu a dat inca date oficiale despre localitate.
Majoritatea populatiei din Talmaciu lucreaza in industria textila si confectii, dar si in industria lemnului, iar in satele care tin de Talmaciu se desfasoara activitati agricole, de crestere a animalelor, exploatarea lemnului, carbunarit, bradarit si lemnarit.
Teritoriul administrativ însumeaza 28.556 ha si este împartit în doua zone: o zona pe malul drept al Oltului, care cuprinde localitatile Talmaciu si Talmacel si o zona montana, în muntii Lotrului ,care cuprinde paduri si pasuni cu stâne, urcând pâna la înaltimi de 2135 m (vârful Negovanu Mare).
În prima zona a teritoriului administrativ, la confluenta râurilor Sadu si Cibin, este amplasat orasul Talmaciu – centrul administrativ al zonei. La 3 km spre vest, pe valea Talmacelului se afla satul Talmacel, la 528 m altitudine, sat ce are o suprafata de 44,23 ha si este a doua localitate ca marime (dupa suprafata).
O caracteristica importanta a folclorului din Talmacel este aceea ca are multe asemanari cu cele ale locuitorilor de peste munti, respectiv cei din zonele satelor din depresiunea Voineasa si cei din tara Lovistei.
Cea mai mare si mai frumoasa zi din viata talmacenilor din totdeauna si de pretutindeni, ziua de 7 ianuarie a fiecarui an, “Sarbatoarea Ionilor” este mândria de azi a satului ,despre frumusetea, ineditul si unicatul acestei zile s-a auzit în toate colturile tarii si chiar peste hotare.
In perioada in care populatia germana era in localitate, sarbatoarea recoltei din luna octombrie era extrem de populara, pe langa balul mascat si parada traditionala germana. Odata cu plecarea populatiei germane din localitate, aceste festivaluri nu au mai avut loc.
Unul din obiceiurile vechi care s-au pastrat este cel al punerii mestecenilot la portile fetelor nemaritate de Rusalii. Un alt obicei care s-a pastrat in timp este cel al stropitii cu parfum al femeilot si fetelor in a doua zi de Paste de catre copii, in schimbul oualor rosii.
In satul Talmacel se mentind un obicei frumos, celebru si in afars tarii, numit “Udatul Ionilor”, obicei care are loc in data de 7 ianuarie a fiecarui an, de Sfantul Ioan. Imediat dupa slujba de la biserica de dimineats, localnicii, imbracati in haine traditionale strabat localitatea, indreptandu-se catre rau, unde prima oara este botezat preotul, urmat de toate persoanele din sat cu numele de Ioan. Acestia sunt botezati pentru a fi feriti de rele si pentru a fi ocrotiti de sfantul Ioan.
Poze din Talmaciu
O galerie de poze din Talmaciu, de pe siteul talmaciu.ro
Pingback: Istoria Talmaciului « Blogu' lu' mariuskl
Pingback: Legendele orasul Talmaciu : Mariuskl Blog – Doubled H Version