Movila Miresii, judetul Braila

Movila Miresii este o comuna aflata in judetul Braila, in campia Brailei, intr-o zona joasa cu o cota medie de 15-25 m fata de nivelul Marii Negre, cu terenuri plate usor valurie de foste dune, care are in componenta satele Esna, Movila Miresii si Tepes Voda. Este strabatuta de DN22 care face legatura intre Braila si Ramnicu Sarat. In cadrul administrativ al comunei se afla patru lacuri mari, renumite pentru activitatile piscicole: Lacul Sărat, Lacul Seaca, Lacul Lutu Alb și Lacul Opreanu.

Movila Miresii este din punct de vedere economic, o zona importanta agricola. Din totalul de 8580 de hectare ale teritoriului administrativ al comunei, peste 6500 de hectare sunt folosite in agricultura. Pentru a ajuta sectorul agricol, aici se afla un abator, doua mori, o distilerie, trei exploatatii piscicole si doua societati care ofera servicii de mecanizare a agriculturii.

Administrativ, comuna este impartita in felul urmator:

Movila Miresii – 223 hectare si 3074 de locuitori
Tepes Voda – 78 hectare si 954 de locuitori
Esna – 27 de hectare si 347 de locuitori

movila miresii

Cele trei sate dispun de sistem centralizat de alimentare cu apa si de retea de distributie electrica.

Climatul temperat continental al zonei se caracterizeaza prin diferente mari de temperatura intre vara si iarna, cu temperatura medie anuala de 11°C si o cantitate medie anuala de precipitatii de 400 mm. Vantul dominant sufla cu intensitate moderata dinspre nord-est.

Unul din lacurile aflate pe teritoriul administrativ al comunei (lacul Sarat), cu o suprafata de 200 de hectare este un lac sarat al carei apa si noroi au proprietati terapeutice.

Caracteristicile sale terapeutice, atestate prin masuratori efectuate in perioada 1933~1989 sunt si astazi insuficient exploatate si isi asteapta investitorul care sa le valorifice si sa le puna la dispozitia celor care au nevoie sa-si trateze afectiunile reumatice. Namolul sapropelic sulfuros si apa cu continut ridicat de clorura sulfatata, sodica, magneziana, iodurata si bromurata pot deveni in viitorul apropiat o sursa de sanatate.

Satul Movila Miresii este atestat documentar din anul 1878 si s-a numit initial Magura Miresii, denumire pe care si-a pastrat-o pana in anul 1900.

Biserica din sat, cu hramul Dumineca Tuturor Sfintilor, este construita in anul 1889, iar in anul 1884 a fost infiintata scoala.

Satul Esna este atestat documentar din anul 1861 iar satul Tepes Voda a fost infiintat in anul 1921.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *