Prezentare Iernut

Iernut numit si Ernot, Iernot, (în maghiară: Radnót, în germană: Radnuten) este un oraş în judeţul Mureş, Transilvania, România. Oraşul este situat în vestul judeţului, pe râul Mureş, pe DN13 la 2 km de intersecţia acestuia cu DN14A.

Localizare si Geografie Iernut

Iernut, parte componentă a judeţului Mureş, este situat în partea centrală a Podişului Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureş între localităţile Târgu Mureş (30 km) şi Luduş (14 km), la latitudine nordică de 46°27′13″ şi longitudine estică de 24°14′0″. Altitudinea absolută de 286m se află în zona bisericii romano-catolice. Suprafaţa lui de 106 km2 ocupă 1,5%-2% din judeţul Mureş.

Oraşul Iernut se găseşte pe malul stang al râului Mureş, pe Drumul Naţional DN15, respectiv pe Drumul European E60, între Târgu Mureş, Turda şi Cluj-Napoca. Comunele învecinate Iernutului sunt: Adămaş, Bichiş, Bogata, Cucerdea, Cuci, Iclănzel, Ogra.

Iernut se afla intr-o zona cu un relief care un aspect tipic deluros, cu unele suprafeţe de şes în parte stângă a Mureşului, acestea fiind de fapt terase ale râului Mureş. Cea mai înaltă dintre aceste terase se află şi la cea mai mare distanţă de localitate, aceasta fiind la Cigaşe, la o altitudine de 448m, următoarea terasă de la I.S.C.I.P, de 8-10m, este una de oraş, altă terasă este cea aluvionară şi este adesea inundată.

În partea dreaptă a Mureşului există un număr redus de terase, locul acestora fiind luat de versanţii cu pante accentuate şi/sau chiar abrupte. Între Iernut şi Lechinţa pantele abrupte suferă prăbuşiri masive datorate înclinării pantelor şi subsăparilor apei Mureşului ducând la un aspect de mocro-relief, vegetaţia ducând lipsă completă. Valea Mureşului are o deschidere largă (3-5 km). Interfluviile sunt rotunjite, afectate de alunecări şi rupturi, altitudinea lor maximă fiind de 496m.

Clima din partea de podiş este una continentală, moderată de dealuri şi pădure. Localizarea Iernutului în partea centrală a Podişului Transivaniei, străjuit de lanţurile masive ale Carpaţilor, cu o mare deschidere în partea de NV formează invaziile maselor de aer umed din direcţiile vestice. Carpaţii Orientali constituie o barieră climatică faţă de invaziile maselor de aer din E şi NE.

Temperatura medie a aerului se situează între -28,3 grade Celsius şi +39 grade Celsius. Cea mai caldă lună a anului este iulie iar cea mai rece este în ianuarie. Ultimele zile cu temperaturi de 0C apar de obicei la sfârşitul lui aprilie, primele îngheţuri apar în octombrie şi durează de obicei 190 de zile. Cele mai însemnate cantitaţi de precipitaţii cad în luna iunie iar cele mai reduse în martie, rezultând o medie anuală de 627,1 mm. Intensitatea vânturilor este redusă şi doar vânturile din NV se apropie de 3m/s.

De unde vine numele de Iernut ?

Numele Iernut vine de la Ranoltu, atestat documentar din 1257, acesta din urma provine de la numele germanic Reinold (de:Reinold, fr:Renaud (prénom)), al posesorului feudal al ţinutului respectiv.

Istorie Iernut

* Localitatea este atestată documentar din anul 1257 cu numele de Ranoltu. Pe situl istoric al oraşului s-au găsit vestigii ale unei colonii romane. În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit fragmente ceramice aparţinând epocii neolitice (4500-2500 î.C.). Cele mai vechi documente scrise care s-au păstrat datează din anul 1257]. Aici a trăit şi Mihai Apafi al II-lea, principe al Ardealului.

* În perioada anilor 1461-1700 Iernutul capătă statutul de târg (oppidum-Radnot), un târg de vite care avea centrul în apropierea actualei periferii a oraşului.

* În acest oraş a fost instalată o copie a „Statuii Lupoaicei” („Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.

* În anul 1944, în lunile septembrie-octombrie în apropierea oraşului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. În aceste lupte şi-au pierdut viaţa circa 11.000 de militari români.

* În perioada dintre cele două războaie mondiale, Iernutul a făcut parte din judeţul Târnava-Mică (interbelic) şi a fost reşedinţa Plasei Iernut.

* Iernutul a făcut parte, pe rând, din Dacia, Imperiul roman, formaţiuni statale specifice începutului de ev mediu (România populară, cnezat, voievodatul lui Gelu), voievodatul Transilvaniei dominat de nobilimea maghiară (sec XII – XVI), principatul Transilvaniei aflat sub suzeranitate otomană (sec. XVII), Imperiul habsburgic (sec. XVII – XIX), Imperiul austro-ungar (1867–1918).

* La data de 17 aprilie 1989 localitatea Iernut a devenit oraş.

Sursa: Wikipedia.org

Personalitati Iernut

* József Balogh (1701-1756)
* Márton Hamar (5 februarie 1927 – Bucureşti, 25 martie 1987) Zoolog.
* Endre Jeney (26 august 1891 – Debrecen, 10 august 1970) Paleolog, Profesor universitar.
* Csilla Kákonyi (*28 mai 1940)
* Zsigmond Kornis (1578 – Iernut, 3 noiembrie 1648) Magnat al Transilvaniei.
* János László (*7 februarie 1934) Violonist.
* Hortenzia Meleg (*10 iulie 1961)

Populatie Iernut

* În perioada socialistă populaţia Iernutului a ajuns la cele mai înalte cote, în localitate existând multe ferme şi sere, motiv pentru care Iernutul era supranumit Micul Dalas, condiţiile de trai fiind foarte bune.

* La recensământul din anul 1930 au fost înregistraţi 2.464 locuitori, dintre care 1.414 maghiari, 826 români, 127 ţigani, 84 evrei ş.a. Sub aspect confesional populaţia era alcătuită din 1.148 reformaţi, 786 greco-catolici, 310 romano-catolici, 96 ortodocşi, 84 mozaici ş.a.

* La recensământul din 2002 au fost înregistraţi 9.523 de locuitori, dintre care 7.229 români, 1.426 maghiari, 852 ţigani, 12 germani şi 4 de alte naţionalităţi. Majoritatea locuitorilor aflaţi în Iernut muncesc la Centrala Termoelectrică Iernut aflată la aproximativ 4 kilometri de localitate şi obţin unele din cele mai mari salarii din zonă.

Alte detalii Iernut

* Iernut este înfrăţit cu oraşul belgian Sint-Katelijne-Waver din anul 2001.
* Populaţia Iernutului este în scădere din cauza lipsei locurilor de muncă.
* Oraşul Iernut a împlinit în anul 2007 750 ani de existenţă la a zecea sărbătoare a zilelor Iernutului.
* Instituţile de învăţământ din Iernut sunt Liceul Energetic cu ultimele renovări făcute în 2004 şi Şcoala Generală Iernut.
* Codul poştal din Iernut este 545100.
* Echipa de fotbal din Iernut se numeşte C.S. Iernut şi ea a ajuns pentru prima dată în divizia C în anul 2007.

Economie Iernut

* În agricultură oraşul Iernut a înregistrat de a lungul anilor una din cea mai mare producţie de grâu din judeţ.În anul 2007 această producţie fiind în medie de 3.649 kilograme de grâu la hectar şi cea mai mare producţie a anului din judeţ.

* Centrala Termo-electrică situată la ieşirea din oraşul Iernut aduce cel mai mare venit localităţii. Alte ramuri ale economiei sunt BCR-ul, Banca Transilvania,micile magazine, restaurantele, gara C.F.R., transportul între sate, ferma Silvaur şi lacurile piscicole de la periferie.

* Din oraşul Iernut existǎ legǎturi directe spre Oradea, Sibiu, Piatra Neamţ, Oneşti, Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Constanţa, Mangalia, Arad.

Obiective turistice Iernut

* Biserica Reformată-Calvină edificată în stil gotic între 1486-1593. În cimitirul bisericii se găsesc vechi pietre funerare, iar turnul ei a fost ridicat în 1909.

* Pentru pescuitul recreativ/sportiv şi agrement sunt destinate heleşteele nr.1 şi nr. 2 cu o suprafaţă totală de 109 ha luciu de apă. – lacuri piscicole Iernut

* Castelul Kornis – Rakoczi – Bethlen din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist (1545). Ancadramentul portalului datează din 1574, fiind realizat tot în stilul Renaşterii. Clădirea a fost modificată între 1650-1660 de principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi al II-lea, după planurile arhitectului veneţian Agostino Serena. Edificiul îmbină elemente ale goticului târziu cu elemente renascentiste. A funcţionat o bună perioadă de timp ca liceu agricol dar în prezent este lăsat în voia sorţii, nemaiocupându-se nimeni de el.

* Monumentul eroilor de la Oarba de Mureş

* Biserica de lemn din Iernut construită în anul 1735 a fost documentată de către Atanasie Popa înainte ca timpul să o răpună. Înlocuită în anul 1929 cu o nouă biserică de zid, vechea biserică de lemn se afla în anul 1931 într-o stare avansată de degradare. Studiul lui Atanasie Popa păstrează pentru generaţiile următoare amintirea vechii biserici. Era închinată Sfinţilor Arhangheli.

Activitati culturale Iernut

Isi desfasoara activitatea culturala in cadrul Casei de Cultura:

* Ansamblul Artistic “Iernuteana” si Formatia de dansuri populare maghiare Hekas;
* Biblioteca orasului cu peste 11.000 de volume;
* Clubul copiilor – diverse actiuni cultural-artistice.

Are rezervatii arheologice la Cipau si Lechinta unde s-au descoperit vestigii ceramice, din epoca neolitica.Pe locul actualului oras s-au gasit urme ale unei colonii romane.

In fiecare an se organizeaza Zilele orasului Iernut la care se organizeaza simpozioane, expozitii ale sculptorului Ioan Vlasiu.Exista si un cenaclu: “Club Dialog XX” pentru scriitori unde se fac recitaluri.

În acest oraş a fost confecţionată şi instalată o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.

Institutii educationale Iernut

Instituţiile de învăţământ din Iernut sunt Liceul Energetic cu ultimele renovări făcute în 2004 şi Şcoala Generală Iernut.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

1 thoughts on “Prezentare Iernut

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *