Parcul National Piatra Craiului se afla in Carpatii Meridionali, pe teritoriul administrativ a doua judete din Romania: Brasov si Arges, mai exact la 5 km de Rucar si la 25 km de Campulung.
Cu o suprafata totala de 14.773 ha, parcul cuprinde Creasta Pietrei Craiului, precum si culoarele intramontane Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. In componenta sa se afla si o zona speciala de conservare, formata din patru zone carstice: Cheile Zarnestilor, Cheile Dambovicioara, Cheile Brusturetului si Cheile Dambovitei, prima aflandu-se pe teritoriul judetului Brasov, iar ultimele trei pe teritoriul judetului Arges.
Tot in Parcul National Piatra Craiului exista o suprafata de 1,5 ha care este protejata, avand caracter de monument al naturii: Pestera Liliecilor.
La data de 28 martie 1938 cand masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala au fost luate in considerare doar 440 ha, ca astazi sa se ajunga la o zona de 9.894 ha reprezentand parcul national.
Anul 1990 a fost anul in care Piatra Craiului a devenit parc natural alaturi de alte 12 parcuri din tara, avand rolul de a asigura conservarea biodiversitatii si a peisajului, a speciilor valoroase, promovand si incurajarea turismului, precum si constientizarea si educarea publicului pentru a proteja natura si valorile acesteia.
Flora Parcului National Piatra Craiului este bogata, cuprinzand numeroase specii de plante, dintre care unele rare si monumente ale naturii, protejate de lege: Ligularia Sibirica, Garofita Pietrei Craiului, Barba Visului, Floare de Colt, Papucul Doamnei.
Fauna este formata din specii de nevertebrate, peste 216 de specii de fluturi, amfibieni si reptile (aceste doua categorii fiind protejate de lege pe intreg teritoriul tarii), 21 de specii de lilieci, pasari precum: barza neagra, barza alba, gaia bruna, acvila de munte, soimul calator, prepelita, potarnichea, gugustiucul, turturica, cucul, bufnita, pupaza etc., dar si o populatie de carnivore dintre care amintim: ursul, lupul, vulpea, pisica salbatica, rasul, porcul salbatic, cerbul, capra neagra etc.
Pentru cei care doresc sa porneasca in drumetii exista trasee turistice marcate, iar din loc in loc exista si refugii: cabanele de la Plaiul Foii si Vladusca, refugiile: Gring, Diana, de la Vf. Omu, de la Vf. Ascutit, Spirlea si cabana Negru Voda.
In Parcul National Piatra Craiului se poate ajunge fie cu masina, pe drumul Bucuresti – Pitesti – Campina, fie cu trenul pana in Campulung de unde se poate lua masina.
Pingback: Piatra Craiului National Park