Baile Govora, judetul Valcea

Baile Govora sunt situate in judetul Valcea, la doar 21 km de Ramnicu Valcea si se remarca prin arhitectura parcului balnear proiectat de catre arhitectul peisagist Emil Pinard.

Situat la o altitudine de 380 m si cu o populatie de 2868 locuitori, orasul este renumit in intreaga tara ca statiune balneoclimaterica in care accesul se poate face fie pe cale rutiera pe drumul national DN67 Ramnicu Valcea – Horezu – Tg. Jiu, fie pe cale feroviara pana la gara Govora sau pana la gara Ramnicu Valcea de unde se pot lua mijloace de transport in comun pana in statiune.

Parcul din Govora

parc govora

Din punct de vedere istoric localitatea a inceput sa functioneze ca statiune dupa anul 1876 cand un taran pe nume Gheorghe Ciurea a descoperit “apa care arde” in timp ce sapa un put. Mai apoi, in anul 1879 se incepe exploatarea izvoarelor de aici, iar in anul 1887 se infiinteaza primul stabiliment de aici in care puteau fi efectuate tratamente balneare, acesta continand 29 de cabine pentru bai calde. Statiunea a fost inaugurata oficial in anul 1910, cand a fost dat in folosinta hotelul Palace. Totodata in acest an se da in folosinta o baza de tratament cu cazi de baie din fonta si centrala termica.

Hotel Palace Govora

hotel palace govora

In timp statiunea se dezvolta ca localitate, iar dupa 1950 devine oras.

Statiunea este vizitata de numerosi turisti, datorita apelor minerale iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, veniti sa-si trateze diverse afectiuni precum cele respiratorii, ale aparatului locomotor si O.R.L, asociate, digestive si renale. Printre procedurile care pot fi incercate de cei care vin aici se numara: ultrasonoaerosoli, pulverizatii, inhalatii cu ape minerale, electroterapie, kinetoterapie, bai cu ape minerale (bromiodurate, sulfuroase), bai esente de brad, bai galvanice, dus subacval, electroterapie, termoterapie, hidroterapie, cura de teren, crenoterapie.

izvoarele ferdinand govora

Printre atractiile turistice ale statiunii se remarca complexul hotelier al sindicatelor ce a fost ridicat in anul 1980, dotat cu o baza moderna de tratament. De asemenea in apropiere se afla Manastirea Govora, ctitorita de domnitorul Radu cel Mare, locul in care au fost descoperite primele scrieri in limba romana.

Govora in 1974

govora in 1974

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

One thought on “Baile Govora, judetul Valcea

  1. Pingback: Statiunea Baile Govora | Statiuni Turistice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *