Bixad, judetul Satu Mare

Comuna Bixad se afla in Depresiunea Oasului, judetul Satu Mare, are o populatie de 7588 locuitori si are in componenta 3 localitati: Bixad, Trip si Boinesti.

Situata la doar 55 km de resedinta judetului, Satu Mare, localitatea este strabatuta de drumul national DN19 si de drumul judetean 109K.

Localitatea Bixad a fost atestata documentar in 1478, in actele economice ale mosiilor lui Gheorghe Rakoczi I, unde era mentionata ca o asezare ce cuprindea 200 de case si care era locuita de aproximativ 1000 de oameni. Desi a fost mentionata documentar abia in secolul al XV-lea, cercetarile arheologice au scos la iveala obiecte ceramice ce dateaza din secolele III-IV, descoperite pe locul in care se afla vechea asezare dacica de la Belavara-Boinesti.

In secolul al XIX-lea comuna Bixad era renumita in intreaga tara ca centru al turismului balnear prin baile curative de aici si prin apa minerala imbuteliata ce a fost comercializata atat in tara cat si in afara acesteia.

Un alt rol important pentru localitate l-a avut calea ferata care a fost finalizata in anul 1906 si care stabilea legatura dintre Oas si Satu Mare.

In secolul XX baile de aici au fost desfiintate odata cu deportarea comunitatii evreiesti din localitate, iar in zilele noastre functioneaza in locul lor un centru pneumofiziologic.

Din punct de vedere economic principalele activitati cu care se ocupa locuitorii din Bixad sunt agricultura si activitatile industriale. Ca activitati agricole se remarca cresterea animalelor, in special a ovinelor, bovinelor, porcinelor, si pomicultura, cultivandu-se mai ales prunul, marul, visinul, gutuiul etc. Principala activitate industriala este exploatarea si prelucrarea lemnului.

bixad, judetul satu mare

Cea mai importanta atractie turistica a localitatii Bixad este reprezentata de Manastirea de la Bixad, care exista din anul 1614. In anul 1701 dupa uciderea ctitorului sau, arhimandritul grec Isaia, manastirea a fost jefuita si incendiata. Mai apoi, in anul 1769, a fost construita actuala biserica care reprezinta cel mai important punct de pelerinaj din judetul Satu Mare, in special prin prezenta icoanei facatoare de minuni care atrage numerosi credinciosi.

manastirea bixad

manastirea bixad 2

manastirea bixad 3

manastirea bixad 4

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *