Statiunea Azuga, judetul Prahova

Azuga, fosta “Intre Prahove”, se afla in judetul Prahova din Romania si are 4289 locuitori, conform recensamantului din anul 2011.

Azuga este situata la nordul judetului, mai exact la confluenta cu paraul Azuga, avand teritoriul administrativ pe Muntii Clabucetele Predealului (directia nord-vest) si pe Muntii Garbovei (pe directia est-vest).

Este o statiune turistica renumita mai ales pentru sporturile de iarna ce se practica aici.

azuga

statiunea azuga

Cum se ajunge in Azuga

Din punct de vedere al accesibilitatii, se ajunge destul de usor, orasul fiind situat pe Valea Prahovei (DN1, E60). Un alt mijloc de transport cu care se poate ajunge aici este trenul, fiind situat la 135 km fata de Bucuresti si 36 km fata de Brasov.

gara azuga

Istoric

Un vechi document mentioneaza hanul “Caciula Mare”, acesta fiind prima cladire care a fost construita in aceasta zona, urmand ca abia in secolul al XVIII-lea sa apara asezarile omenesti.

Primul locuitor al orasului Azuga a fost ciobanul Gheorghe Zangor care si-a construit prima casa de aici prin anul 1800.

Dupa ce in anul 1884 a fost formata comuna Predeal, compusa din Predeal, Busteni, Azuga si Poiana Tapului, 5 ani mai tarziu resedinta Primariei s-a mutat de la Predeal la Azuga.

Numeroase fabrici au fost construite in Azuga de-a lungul timpului cum ar fi cea de: sticla, cascaval, var hidraulic, ciment, postav, salam, cherestea, sampanie, cea mai importanta fiind insa cea de bere, care a fost ridicata intre 1898 si 1900 de catre un neamt pe nume Grundt.

azuga 2

Clima

Situata la o altitudine de 895-900 d.n.m, statiunea montana are o clima specifica zonei in care se afla: de tip subalpin. Cu o temperatura medie de 14,5⁰C pe timp de vara si -4,7⁰C iarna, are o cantitate de precipitatii de 1028 mm/an.

Potential turistic

Datorita faptului ca se afla la poalele Bucegilor, Azuga are un potential turistic foarte mare, fiind una dintre cele mai mari statiuni de schi din tara.

Dotata cu prima partie de schi din Romania omologata de Federatia Internationala de schi (partia Sorica), mai are inca 5 partii amenajate, respectiv: Cazacu, Cazacu varianta, Cazacu bretea, Sorica sud, La Stana.

Pentru a oferi acces cat mai usor la toate partiile din statiune, in anul 2007 a fost inaugurata o telegondola. In plus, Azuga este dotata cu instalatii de teleschi, miniteleschi si babyschi.

Potentialul turistic al teritoriului administrativ nu se limiteaza doar la schi. Exista 9 trasee turistice montane, trasee de alpinism si se pot practica alte sporturi de iarna precum schi de fond, snowboard, sanius, sporturi de vara,vanatoare, pescuit, agrement nautic etc.

Tot in aceasta zona se afla 8 rezervatii naturale: botanica (Clabucetul Azugii), botanica (Unghia Mare), complexa (Valea Turcului), complexa I, II, III (Unghia Mare), complexa (Valea Cazacului), geologica si geomorfologica (Unghia Mica).

Ca monumente ale naturii amintim: Fagul secular, Arborele Mamut (Sequoia gigantea), Bradul alb.

azuga

partia sorica azuga

partie azuga

partia azuga

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *