Giurgiu, judetul Giurgiu

Giurgiu este cel mai mare oras din judetul Giurgiu si are, conform recensamantului din anul 2011, 53.260 de locuitori.

Desi exista dovezi ale prezentei asezarilor omenesti in zona Giurgiu inca din mezolitic, prima mentiune a cetatii Giurgiu apare abia in secolul al XV-lea, in documentul “Codex Latinus Parisinus”.

Oras fortificat, Giurgiu a avut un rol important in razboaiele purtate de romani si turci pentru controlul Dunarii.

Declarat municipiu in anul 1968, la 17 februarie, Giurgiu a trecut prin numeroase momente nefericite, dintre care amintim: in anul 1659 a ars din temelii, iar in 1829 zidurile si fortificatiile de aici au fost distruse, ramanandu-I ca aparare doar castelul de pe insula Slobozia.

In orasul Giurgiu au avut loc si cateva lucruri intamplate pentru prima data in Romania, respectiv construirea primei cai ferate din tara (intre Bucuresti si Giurgiu) in anul 1869 si construirea podului Giurgiu-Ruse, numit si Podul Prieteniei. Acesta din urma este primul pod peste Dunare ce leaga Romania de Bulgaria (1952-1954).

Din punct de vedere al economiei, cele mai importante activitati desfasurate aici sunt: agricultura, comertul si industria (alimentara, a bauturilor si a tutunului, producatoare de energie electrica si termica, textila, tratarea si distributia apei, extractia petrolului si a gazelor naturale etc)

Obiective din orasul Giurgiu:

– Mausoleul Eroilor

– Turnul cu ceas

– Ruinele Cetatii Giurgiu

– Strada Garii

– Portul Ramadan

– Santierul Naval Giurgiu

Poze Giurgiu

santierul naval giurgiu

ruine cetatea giurgiului

Cetatea Giurgiu – ziduri – poza realizata de Alex

cetatea giurgiului sub ape

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

5 thoughts on “Giurgiu, judetul Giurgiu

  1. Wish2Go says:

    Imi place initiativa ta de a promova si orase sau judete din Romania care, aparent, nu ar avea un potential turistic ridicat. Nu stiu cati cunosc de exemplu Mausolul Eroilor din Giurgiu, care adaposteste osemintele a peste 600 de soldati morti in primul razboi mondial. Sau cat de importanta a fost pentru tara asta Cetatea Giurgiu, ale carei ruine pot fi vizitate si astazi.

  2. adrian surubaru says:

    Oraselele mai putin cunoscute ar trebui prezentate cu un material mai substantial! Despre Cetatea San Giorgio vorbeste Balcescu in Romanii sub Mihai-Voievod Viteazul, Turnul cu ceas e renumit, insa ar trebui mai multe fotografii, caci astfel se pot atrage cei interesati de orice coltisor al tariii cu care ne mandrim! Asteptam materiale fotografice mai edificatoare.

  3. admin says:

    @adrian surubaru – Daca voi ajunge in Giurgiu, voi publica inca un articol sau voi face un update mai consistent acestui articol.

  4. AlexGhe says:

    Salut! Ma bucur sa vad interes si pentru orasul Giurgiu, turismul in Romania se termina la Bucuresti, sudul fiind mult subestimat.
    Am si eu un blog de 6 ani despre Giurgiu http://www.giurgiuro.blogspot.com , iar fotografia cu cetatea si luna este facuta de mine. Cred ca ar ajuta atat postarea ta cat si pe cititori sa aiba o “usita” si catre blogul Giurgiu vazut prin ochiul care vrea sa vada. Ma bucur ca ti-a placut poza, astept si un link catre site, asa ar fi frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *