Baile Boghiş, judetul Salaj

Baile termale Boghiş se afla in localitatea Boghis, in judetul Salaj, la poalele Munţilor Meseş, pe valea Barcaului, între Munţii Plopiş şi Piemontul Şimleului.

Cele mai importante oraşe din apropierea Băilor Boghiş sunt Cluj-Napoca situat la 135 de km , Zalău situat la 45 de km şi Şimleu-Silvaniei situat la 15 km.

Este situat în apropierea graniţei fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de Castrul Roman de la Porolissum – cea mai puternică fortificaţie cu rol de apărare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romana. În perioada medievală reprezenta spatiul de trecere dinspre centrul Europei înspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul “drum al sării”.

Cum ajungi la Boghiș

Boghiș e o localitate aflată în județul Sălaj, la 5 km de Nușfălău, unde se află o intersecție mai mare. Poți ajunge în Boghiș din urmatoarele localități:

  • Oradea – mergi pe DN 1 până la Aleșd, iar de acolo faci stânga pe DN 1H spre Nușfălău. Drumul trece printr-o porțiune de munte cu serpentine până ajunge la Șinteu și apoi mai departe pe dealuri până la Nușfălau, unde faceți dreapta pe DJ 191D încă 5 km până la Boghiș
  • Marghita – mergeți pe DN 19B spre Suplacu de Barcău și apoi mai departe până la Nușfălău, iar de acolo înainte până la Boghiș
  • Cluj – mergeți pe DN 1F de la Cluj către Baciu, Zimbor si Zalău. De la Zalău aveți două variante: mergeti pe DN 1F până la Hereclean, unde faceți stânga pe DN 1H și continuați până la Șimleul Silvaniei și mai departe la Nușfălau sau de la intrarea în Zalău faceți stânga pe DJ 191C spre Crasna și apoi pe DJ 108G către Vârșolț. Aveți varianta de a merge înainte spre DJ 191D direct, dar de Crasna drumul e doar pietruit, deci nu vă recomand.
  • Satu Mare – mergeti pe DN 1F până aproape de Sărmășag, în dreptul localității Moiad, unde faceți dreapta, mergeți pe ceva deal până coborâți la Șimleul Silvaniei, iar de acolo urmați același drum ca și mai sus

Ar mai fi și o variantă de la Ciucea către Boghiș direct pe DJ 191D, dar nu știu starea drumului, deci nu vă pot ajuta.

Factori naturali de cură la Boghiș

Datorită apelor termominerale, aşezării pitoreşti, reliefului, peisajului plăcut şi climatul blând, s-a remarcat ca staţiune balneoclimaterică, cu un aflux mare de turisti. Din studiile de mediu reiese că staţiunea Boghis se află într-un cadru ambiental fără factori poluanţi.

Este o statiune termala cu caracter permanent, alimentata de 3 foraje cu apa rece(potabila) si 3 foraje cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate si termale la temperatura de +42 grade Celsius, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale sau pur si simplu pentru relaxare sau distractie.

Cum e la Băile Boghiș

Am avut ocazia să trec pe acolo în toamna lui 2017. Era cumva final de sezon, așa că am avut bazinele cu apă termală de la Boghiș doar pentru mine pentru o oră.

În primul rând, parcarea e destul de mare și accesibilă (cred că intră lejer 100 de mașini), e cumva situată mai jos de șosea, deci trebuie să fiți atenți unde intrați.

Locatia e destul de modernă, realizată din fonduri europene în mare parte, iar asta se simte și la intrare, unde sunt montate bariere de intrare, iar acolo primești și ”ceasul„ pe care să îl ai la îndemână pentru intrarea și ieșirea din ștrand.

Au și ceva restaurant în incinta, dar eu nu l-am folosit în acel moment. Dacă ați fost și ați mâncat acolo, lăsați mai jos o părere în comentarii.

Apa nu era extrem de caldă în bazin, fiind probabil final de sezon, nu s-au mai chinuit să pornească instalația, dar era destul de placută pentru un pic de relaxare. Mă gândesc că în plin sezon e mai aglomerat.

Poze Băile Boghiș

Am trecut pe acolo, dar am avut grijă să trag și câteva cadre cu felul în care se prezintă stațiunea Băile Boghiș.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

3 thoughts on “Baile Boghiş, judetul Salaj

  1. Pingback: Turism prin Romania – ape termale – Baile Boghis | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *