Masina constant pe drum

In vara ce a trecut am facut in fiecare saptamana undeva la 2500 de km prin tara, iar asta a insemnat ca odata la o luna a trebuit sa trec pe la mecanicul meu sa vad daca masina mea a mai acumulat defecte in urma folosirii intense.

Surprinzator, din punct de vedere mecanic, nu am avut decat doua probleme mai mari, iar acelea au fost cu un rulment pe roata din dreapta fata si cu un pivot care mai avea putin si pusca. Din fericire insa, nu am avut incidente majore pe drum cu ruperi de genul, incat sa trebuiasca sa ma tracteze cineva cu o platforma sau ceva.

Din punct de vedere electric insa, masina mea tinde sa imi tot cauzeze probleme. De la becurile care le-am schimbat mai des decat as fi vrut vara asta pana la niste fire care s-au oxidat si dau cauza carora calculatorul de bord nu mai recunostea cheia masinii si nu mai puteam porni. Aceasta a fost singura ocazie in care a trebuit sa urc masina pe platforma si sa o duc mai departe spre un service, norocul meu e ca masina era in Bucuresti, deci n-am platit chiar o gramada pentru asta.

Insa lucrul pe care a trebuit sa il fac cel mai des in calatoriile mele a fost sa schimb uleiul la masina. In mod normal pentru masinile diesel se schimba undeva pe la 12 000 de km, chiar daca oficial se zice de 10 000, eu am lasat si mai mult, ca nu a fost nici o problema.

Pe Renault-ul meu am folosit Elf, pentru ca pana la urma e uleiul de la el si e destul de ieftin, cum e Formula Ford pentru autoturismele din marca Ford. Dar sunt lubrifianti destul de buni precum Mobil sau Castrol care pot fi cumparati si folositi la fel de util la orice masina.

Recomandarea mea legata de uleiuri: in mod normal e bine sa puneti acelasi tip de ulei la fiecare schimb pe care il faceti, dar daca aveti in mod normal un 15W – 40, e recomandat sa folositi un ulei mai subtire pe timpul iernii, gen 5W-30, ca sa nu aveti probleme cu pornirea si ungerea masinii la temperaturi scazute.

Eu personal am folosit un 10W-40, un ulei care mi-a asigurat o ungere buna a motorului, indiferent ca a fost iarna sau vara. E drept, m-am si asigurat sa nu il tin foarte mult oprit, ca altfel cine stie cum il mai porneam iarna.

In rest, cheltuielile uzuale. Vara e ok ca nu prea cheltui lichid de parbriz si nici stergatoarele nu se uzeaza prea tare, iar becurile… ei bine, depind de la masina la masina. In cazul meu nu a fost cea mai fericita situatie, dar poate voi aveti masini cu faruri mai solide si la care nu pica becurile asa de des.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

One thought on “Masina constant pe drum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *