Cetatea Ciacova a fost ridicata langa o veche albie a raului Timis. Unele sectoare din santurile ei par sa existe si astazi. S-a conservat foarte bine turnul-donjon, cu baza rectangulara (9,80 m X 10,50 m) care are o intaltime de 23,70 m. La primul nivel, grosimea zidariei este de 2,70 m, restrangandu-se apoi pana la 1,80 m, la ultimul etaj.
Colturile sunt sprijinite de contraforturi perpendiculare pe laturi, ridicate pana la nivelul celui de-al doilea etaj, de unde au aspect de lesene. Interiorul a fost structurat pe patru nivele, din care doar parterul a fost boltit. Pe latura de sud-est, o nisa inchisa semicircular conduce catre o scara in spirala de grosimea peretilor. O alta scara, cu pornirea aflata tot la parter, facea relatia cu un subsol, astazi naruit. Deschideri sunt prezente pe laturile turnului, in fomra un fante-ambrazuri, cu inchideri semicirculare sau drepte. Coronamentul se compune dintr-un sir de creneluri si merloane.
Materialul de constructie a fost exclusiv caramida, asezata in asize despartite de paturi groase de 1-2 cm de mortar de buna calitate. Turnul a stat alaturi, in faza medievala de functionare, cu alte componente amase necunoscute – incinta, constructii inferioare. Perimetrul incintei a fost disturs la 1701. Acum turnul este folosit ca bazin de apa pentru strandul local.
Cetate regala a carei prima mentiune este prilejuita de donatia ei catre fratii Nicolae si Gheorghe Zsidoi in 1394 (data aproximativa). Dupa o incercare de reluare, prin schimb, stabilita in intervalul 1395-1401, cetatea va reveni aceleiasi familii, care isi va forma noul nume de nobilitate (Csaki) de aici.
Pingback: Niste updateuri de-ale zilei. | Resurse web Romania