Djibouti, oficial Republica Djibouti, este un stat din zona Cornul Africii, cu capitala la Djibouti, un oraş-port. Djibouti se învecinează la nord cu Eritreea, în vest şi sud cu Etiopia iar în sud-est cu Somalia, de asemenea are graniţă maritimă cu Yemenul în Marea Roşie şi Golful Aden.
Harta orasului Djibouti, capitala statului Djibouti.
Harta Politica Djibouti
Primele înregistrări apar în cântecele şi poeziile nomazilor, despre triburile somaleze şi afare de pe vremea când aceştia se ocupau cu comerţul de blănuri şi piei în Egipt, India şi China cu mii de ani în urmă. În prima jumătate a secolului XIX, ca răspuns al activităţii britanice în Egipt, Franta îşi manifestă interesul în Cornul Africii. Aceştia îşi extind protectoratul asupra unei părţi din Somalia şi instalează un guvernator formând astfel Somalia Franceză. În 1896 oraşul-port Djibouti devine noua capitală administrativă luând locul oraşului Obock.
Republica Djibouti şi-a câştigat independenţa în 27 Iunie 1977, prin votul electoratului la un referendum pentru independenţă. Hassan Gouled Aptidon devine primul preşedinte al tării.
Un război civil a început în 1991 între guvern şi grupul rebel predominant Afar, Frontul de Restaurare a Unităţii şi Democraţiei (FRUD). Conflictul a încetat în Decembrie 1994 când FRUD a semnat un acord de pace cu guvernul.
Hassan Gouled Aptidon a demisionat din funcţia de preşedinte în 1999, la vârsta de 83 ani. Succesorul său a fost nepotul său Ismail Omar Guelleh. La alegerile prezidenţiale ce au avut loc în [[8 Aprilie 2005, Ismail Omar Guelleh a fost reales preşedinte pentru al doilea mandat de 6 ani.
Djibouti este divizat în 5 regiuni şi un oraş, care la rândul lor sunt subdivizate în 11 districte.
Regiunile şi oraşul sunt:
– Regiunea Ali Sabieh (Region d’Ali Sabieh)
– Regiunea Arta (Region d’Arta)
– Regiunea Dikhil (Region de Dikhil)
– Oraşul Djibouti (Ville de Djibouti)
– Regiunea Obock (Region d’Obock)
– Regiunea Tadjourah (Region de Tadjourah)
Poze Djibouti
[nggallery id=10].