Sovata, statiune balneara din judetul Mures

Sovata se afla in judetul Mures si este o statiune balneara unica in Europa, renumita pentru lacurile sale(Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei, Serpilor) cu ape clorurate si sodice care formeaza fenomenul de heliotermie (“fenomen care consta in racirea mai lenta a apei in unele lacuri sarate, datorita existentei la suprafata lor a unui strat de apa dulce, care impiedica iradierea caldurii in atmosfera”, conform DEX).

lacul ursu sovata

Formata intre 1578 si 1582, Sovata a fost inregistrata abia in anul 1597 ca statiune.

Relieful de aici este unul spectaculos, cu diverse forme, numeroase coline si munti.

Clima este temperat continental, temperature medie fiind de 8,2⁰C. Luna cea mai friguroasa din an este ianuarie, in timp ce august este luna cu temperaturile cele mai ridicate.

Sovata are numeroase ape curgatoare (paraul Auriu, Cris, Toplita), izvoare sarate si lacuri (sase sarate, doua cu apa dulce si unul sarat transformat in mlastina).

Cel mai important de aici este Lacul Ursu care are apa sarata, fiind unic in Europa. Lacul este considerat rezervatie naturala, avand parte de un regim special de protectie.

Datorita aerului sau, peisajelor si pozitionarii, statiunea este perfecta pentru recreere si odihna. In plus, Sovata este cunoscuta pentru factorii sai curativi, respectiv pentru efectele benefice asupra organismului, aerul de aici avand o actiune calmanta asupra sistemului nervos. In plus, in aceasta statiune se trateaza numeroase afectiuni cum ar fi cele ginecologice, cardiovasculare, endocrine sau digestive.

Chiar daca multi turisti viziteaza Sovata pentru tratamentele pe care le pot face acolo, exista si numerosi turisti care aleg Sovata ca destinatie de vacanta, respectiv pentru a practica sporturi de iarna: la 6 km de statiune exista o partie de schi in stare buna, dotata cu telescaun.

Poze din Sovata

Lacul Verde Sovata

lacul verde sovata

Lacul Alunis Sovata

lacul alunis sovata

Lacul Rosu Sovata

lacul rosu sovata

Lacul Paraschiva Sovata

lacul paraschiva sovata

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *