– Situat in centrul Romaniei, pe cursul mijlociu al Muresului, in vestul Podisului Tarnavelor si in partea de sud-est a Muntiilor Apuseni.
– Suprafata : 6231 km patrati, 2,6 % din suprafata tarii.
– Populatia : circa 410 000 locuitori ( 1,9 % din populatia tarii ). Densitatea medie este de 65,7 locuitori/km patrat.
– Resedinta judetului : municipiul Alba Iulia.
– Relieful : in general fragmentat, constituit din doua mari unitati: muntoasa la vest de Mures ( ramificatiile estice ale Muntilor Metaliferi, Muntii Trascau si culmile sud-estice ale Bihorului ( Vf. Bihor, 1849 m) si cele sudice ale Muntelui Mare (vf Muntele Mare 1826 m), si alta de podis, mai coborata, la est de mures, respectiv Podisul Tarnavelor. Cele doua mari unitati de relief sunt despartite de largul culoar depresional al Muresului. In lungul vailor ce fragmeteaza spatiul montan au luat nastere cateva depresiuni bine individualizate: Abdrud ( pe valea Abrudului si a afluentilor sai), Zlatna ( pe valea Ampoiului) si Trascau( pe valea Aiudului).
– Clima: caracter continental, deosebita in functie de unitatile de relief, mai blanda in culoarul Muresului si in Podisul Tarnavelor ( temperatura medie de 9,5 grade), mai aspra pe munti. Precipitatiile de la 600 la 1000 mm anual.
– Hidrografia: Mures si afluentii sai, Tarnava Mare si Tarnava Mica, unite la Blaj , Sebes, Aries, Ampoi s.a.
– Resurse : padurile ocupa aproximativ 1/3 din suprafata de fag si molid in zona muntoasa si de gorun si stejar in cea de podis). Subsolul este bogat in minereuri neferoase auro-argintifere ( exploatate la Zlatna, Baia de Aries, Almasu Mare, Rosia Montana), cuprifere ( Bucium, Rosia Montana) de gaz metan ( Cetatea de Balta), sare ( Ocna Mures), calcare ( Abrud, Galda de Sus), argile si argile refractare, nisipuri etc.
– Economia: industria miniera, extractia minereurilor, industria constructilor de masini si a prelucrarii metalelor (Alba Iulia, Cugir, Aiud), chimica (Ocna Mures – produse sodice), chimica-metalurgica ( Zlatna), de prelucrare complexa a lemnului ( Blaj, Campeni, Sebes), a celulozei si hartiei( Petresti, langa Sebes) a materialelor de constructii ( Alba Iulia, Aiud, Blaj) a portelanului ( Alba Iulia), industria usoara (Alba Iulia – incaltaminte, Sebes – textila, marochinarie) si alimentara ( Alba Iulia, Sebes, Ocna Mures).
– Agricultura : cultura cerealelor, cresterea animalelor, viticulturia si pomicultura. Se mai cultiva cartofii si sfecla de zahar. In viticultura, renumitele podgorii de la Alba Iulia, Aiud, Craciunelu de Jos, Blaj, Jidvei, Ighiu, Valea Lunga etc. Cresterea animalelor este o ramura economica traditionala.
– Orase si sate: 9 orase ( Alba Iulia, Sebes, Aiud, Cugir, Blaj, Ocna Mures, Zlatna, Campeni si Abrud) din care un municipiu ( Alba Iulia ), 58 de localitati componente ale municipiului si oraselor, 67 de comune din care una suburbana si 658 de sate din care 29 apartin oraselor.
– Turism: prezinta un interes pentru turism: calcarele de la Ampoita, rezervatia geologica de langa Metes, Cheile Galdei, Complexul Carstic Scarisoara, rezervatie speologia; “Dealul cu Melci” rezervatie paleontologica, langa comuna Vidra; Detunata Goala, Detunata Flocoasa, rezervatii geologice, lnga Bucium; Fagul imparatului, arbore ocrotit, Baia de Aries; Ghetarul de la Vartop, rezervatie speologica Arieseni; Iezerul Sureanu, rezervatie complexa; Inregalde, rezervatie botanica; Ocna Mures, statiune balenoclimaterica de interes local; Padurea de larice de la Vidolm, rezervatie forestiera; Pestera Pojarul Politei, rezervatie speologica, Muntii Apuseni, Ripa Rosie, rezervatie geologica langa Sebes, Scarisoara-Belioara, rezervatia botanica langa Posaga de Sus.
– monumente istorice si de arta. In municipiul Alba Iulia, orasele Blaj, Sebes, Ocna Mures; in localitatile Vintu de Jos, Galda de Jos, Teius, Stremt, Miraslau.