Borsec – ape minerale

Borsec este un oras in judetul Harghita renumit national pentru apele minerale care provin din muntii aflati langa oras. Orasul se afla la 26 km de Topliţa pe drumul naţional 15 care duce spre Piatra Neamţ. Înconjurat de Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Gurghiu şi Masivul Ceahlău, oraşul este situat la o altitudine de 900 m.

Este o veche staţiune (cunoscută din 1804), deschisă tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau conţinând calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic înca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan internaţional. Apele minerale au primit medalia Târgului Internaţional de la Viena (1873), medalia de argint şi Diploma de Onoare la expoziţiile organizate in 1876 la Berlin şi respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziţiei de la Paris (1878).

A fost staţiunea cea mai importantă din Transilvania situat în partea nordică a judeţului Harghita, fiind şi localitatea cea mai nordică a ţinutului Gheorgheni. A primit rang de oraş în anul 1956 – vizitatori oraşului dându-i denumirea de Regina Apelor Minerale, renumit pentru izvoarele de apă minerală şi clima sa deosebită.

În zonă au avut loc tăieri masive de pădure. Viaţa economică în afara de exploatarea lemnului este reprezentată de exploatarea cărbunelui brun, exploatarea calcarului şi travertinului, prelucrarea lemnului precum şi industria alimentării. În localitate există o foarte importantă fabrică de îmbuteliere a apei minerale, denumită Regina Apelor Minerale SA. Populaţia cu ocazia recensământului din 1992 a fost de 3.053 locuitori. Staţiunea este vizitată de mulţi turişti care vin pentru efectul curativ a apelor minerale, dar şi pentru aerul puternic de munte şi peisajul deosebit de frumos din zonă.

Borsecul este compus din două cartiere: Borsecul de Sus şi Borsecul de Jos. Acesta din urmă se află de a lungul şoselei naţionale 15 iar Borsecul de Sus se află pe platoul de travertin şi practic acest cartier este staţiunea turistică propriu zisă.

Izvoare de apă minerală

Izvoarele de apă minerală sunt numeroase şi renumite. Dintre acestea sunt 5 izvoare a căror apă se îmbuteliază.[necesită citare] Principalele izvoare din Borsec sunt Izvorul Central (cu un debit de 230.000 l/zi), Izvorul Boldizsár (izvorul 3, debit de 6.600 l/zi), Izvorul László (izvorul 5, debit de 5.100 l/zi), Izvorul Lázár (izvorul 6), Izvorul Republica (debit de 75.000 l/zi), Izvoarele Horia, Cloşca, Crişan, J. Pierre Curie (la picioarele Dealului Rotund, cu un debit de 3.800 l/zi, conţine radiu), Izvorul Kossuth (izvorul 10, debitul este în scădere), Izvorul Petőfi (izvorul 11, debit de 900 l/zi).

Apele izvoarelor sunt foarte bune în afecţiuni ale sistemului circulator, afecţiuni ginecologice, afecţiuni neuritice, diferite boli ale rinichilor, afecţiuni ale sistemului endocrin, diabet şi altele. Se pot face cure interne prin consumul direct a apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

Poza izvorul numarul 3

Izvorul numarul 3

Apa carbogazoasa, bicarbonata, mixta.
Contine: Calciu, Magneziu, Sodiu

INDICATII

– Gastrita Hiperacida
– Constipatii usoare
– Piatra la rinichi si ficat
– Albuminuri
– Neferite cronice

Poza izvorul numarul 5

Izvorul numarul 5

Apa carbogazoasa, carbonata, mixta.
Contine: Calciu, Magneziu, Sodiu

INDICATII
– Gastrita hipoacida
– Colite cronice
– Litoza Cronica Urica si Oxala (piatra la rinichi si ficat)
– Obezitate
– Artrism (boala hipertensiva)

Poza izvorul numarul 6

Izvorul numarul 6

Apa bicarbonata calcica, magneziana, sodica, carbogazoasa, hipotona, usor sulfuroasa.

Indicatii

– Scade secretia gastrica, mai ales daca este incalzita sau degazefiata

– Amelioreaza Gastrinele Hiperacide si colitele spastice cu constipatie


Poza izvorul numarul 10

Izvorul Numarul 10

– Gastrita hipoacida
– Boala ulceroasa
– Hipocalcemii


Poza izvorul numarul 11

Izvorul numarul 11

Apa carbogazoasa, bicarbonata, mixta.
Contine: Calciu, Magneziu, Litiu, Sodiu

INDICATII
– Gastrita hiperacida
– Hipocalcemie
– Insuficienta paratiroidiana

Sursa poze: borsec-turism.ro

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *