Numita si Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Scarisoara se afla in comuna Garda de Sus din judetul Alba. Numele sau provine de la comuna Scarisoara, pe al carei teritoriu administrativ se afla in trecut, iar denumirea de “ghetar” se trage de la faptul ca aici se gaseste cel mai mare ghetar subteran din tara.
Pestera este situata pe Valea Ariesului Mare, la 32 km de Campeni, pe unde trece DN75. Pentru a ajunge aici se pot urma 3 trasee, respectiv: poteca turistica marcata cu cruce rosie pana pe dealul Mununa, de unde mai sunt 10 km pana la pestera, drumul de 23 km de pe Valea Ordancusei si drumul pe Valea Garda Seaca.
In ciuda faptului ca nu se stie momentul exact cand pestera a fost descoperita, prima mentiune a sa a avut loc in anul 1847 de catre A. Szirtfi, iar in 1861 si 1863 au aparut primele informatii stiintifice despre aceasta, oferite de F. Peters si A. Schmidl. Flora de aici a fost cercetata de Al. Borza, formatiunile de gheata au fost analizate de Emil Racovita, iar in anul 1934 V. Puscariu a realizat o prezentare stiintifica si turistica. De asemenea, in anul 1947 Maxim Pop si Mihai Serban au studiat “rezervatiile” pesterii.
Parte a sistemului carstic Ghetar – Ocoale – Dobresti, Pestera Scarisoara s-a format in calcare apartinand jurasicului superior la 1.165 m altitudine. Aici in fiecare an are loc un proces interesant: gheata incepe sa se topeasca datorita temperaturilor ridicate, ducand la reducerea volumului, iar iarna un nou strat apare la suprafata. Acelasi proces are loc si la baza unde o sectiune dispare, apoi se depune una noua sus. Un aspect fascinant este faptul ca pe carote de gheata din 2005 au fost descoperite o multime de date, precum vremea din ultimii 4000 de ani, date ale incendiilor ce au avut loc in aceasta zona etc.
Intrarea in pestera se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si cu o adancime de 48 m, pe fundul caruia se afla mereu un strat de zapada.
Pestera este formata dintr-o singura incapere ce se intinde pe 700 m si in mijlocul careia se gaseste un bloc de gheata de 80.000 m3, vechi de peste 4 milenii. Zona turistica este reprezentata de “Biserica”, unde s-au format primele stalagmite. De aici se ajunge in Rezervatia Mare a pesterii, printr-o galerie de 68 m sau la Rezervatia Mica, vizitarea acestora fiind posibila doar in scopuri stiintifice, fiind necesara o autorizatie speciala din partea Institului de speologie Emil Racovita din Cluj.
Pestera mai are o galerie, Galeria Maxim Pop, situata la 105 m adancime si doua sectiuni: Catedrala si Palatul Sanzianei, unde nu se gaseste gheata.
Ghetarul de la Scarisoara poate fi vizitat impreuna cu un ghid, in urma achitarii unei taxe, in fiecare zi in intervalul orar 9-17.