Lacul Vidraru, judetul Arges

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat in urma construirii barajului Vidraru intre 1960 si 1965, fiind situat in judetul Arges, pe traseul Transfagarasanului, traseu care a fost construit intre 1970 si 1974.

Lacul Vidraru este situat intre muntii Fruntii si masivul Ghitu, iar lacul acumuleaza apele raurilor Capra, Buda, Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea, avand un debit total de cca 5,5 m3/s.

Lacul are o suprafata totala de 893 de hectare, are lungimea de 10,4 km, latimea maxima fiind de 2,2 km in zona Valea Lupului-Calugarita, avand circumferinta de 28 de km.

Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Pentru construirea barajului de la Vidraru si implicit crearea lacului Vidraru, au fost necesari 42 km de tunele subterane, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

Cum ajung la lacul Vidraru ?

In zona lacului Vidraru se poate ajunge pe Drumul Naţional 7C, care porneste dinspre Curtea de Argeş – Arefu şi dinspre Sibiu pe DN1 până la Cârtişoara, de unde se continuă drumul pe Transfăgărăşan. De la Sibiu – Cârtişoara se poate ajunge la Barajul Vidraru doar în perioada iunie-octombrie, în restul anului acest tronson fiind închis.

Pornind din Curtea de Arges, mergeti pe drumul national 7C spre nord, trecand prin comunele Albesti de Arges, Mioarele, Ungureni, Rotunda, Berindesti, trecand pe langa statia Arefu, Hidrocentrala Vidraru si cetatea Poienari iar apoi printre serpentine puteti ajunge la lacul Vidraru.

Pornind dinspre Sibiu/Brasov/Fagaras, mergeti pe DN1 sau E68 pana in apropierea parcului industrial de la Carta, de acolo mergeti spre sud spre Cartisoara, iar de acolo intrati pe Transfagarasan, trecand pana sa ajungeti la lacul Vidraru pe la cascada Balea, Balea Lac, mergand in continuarea prin padure pe Transfagarasan pana la lacul Vidraru.

Poze lacul Vidraru

– poza realizata de mag_cristian

– poza realizata de MihaelaSabina

– poza realizata de petre.hertescu

Harta Lacul Vidraru

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

5 thoughts on “Lacul Vidraru, judetul Arges

  1. Pingback: Lacul Vidraru | J Marius

  2. Pingback: O plimbare la Vidraru « Andro's Blog

  3. Pingback: polimedia.us/fain

  4. Pingback: In Romania sunt….(II) | Romania Things

  5. Pingback: Lacul Vidraru – Muntii Fagaras – Carpatii Meridionali, Romania | Carpaţii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *