Muntii Valcan se afla in grupa muntoasa Retezat-Godeanu, in partea de vest a Carpatiilor Meridionali. Cel mai inalt varf din grupa muntoasa Valcan este varful Valcan, cu inaltimea de 1946 metri.

Muntii Valcan au o lungime aproximativa de 54 de km, pe intreaga regiune a vaii Jiului, in zona localitatilor Vulcan-Lupeni-Uricani (la nord) si zona Manastirii Lainici pe defileul Jiului si Schela (in sud).

Suprafata totala a muntiilor Valcan este de aproximativ 900 km, cu cinci varfuri mai inalte de 1500 de metri in acea zona: Cândeţu-Drăgoiu (1682 m), Straja (1868 m), Şigleul Mare (1682 m), Arcanu (1760 m) si Oslea (1946 m).

Muntii Valcan au o retea hidrografica vasta, cu majoritatea raurilor care izvorasc din acesti munti varsandu-se in Jiu direct sau indirect.

Printre cei mai importanti afluenti sunt: Şarba, Ştirbul, Ursul, Boul, Gârbovul, Rostoveanul, Valea de Peşti, Balomirul, Tusu, Braia, Baleia, Merişoara.

Muntii Valcan nu au foarte multe lacuri, comparativ cu alte grupe muntoase din zona, avand un singur lac mare artificial, Lacul Valea de Peste, la o altitudine de 830 de metri.

In zona muntilor Valcan sunt doua statiuni importante de sporturi de iarna. Cea mai importanta dintre acestea este Straja, cu peste 300 de cabane, case vacanta si pensiuni. O alta zona importanta in ultimii ani e cea a pasului Valcan, unde s-au construit foarte multe pensiuni si cabane + exista cateva partii pentru amatori.

Muntii Valcan “imbratiseaza” toata partea sudica a Vaii Jiului, incepand de la Uricani pana la Iscroni, unde se intalnesc cele doua Jiuri pentru a forma Jiul care coboara catre Oltenia.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *