Munții Cozia sunt o grupă montană a Carpaților Meridionali, situată în sudul României, între valea râului Olt la nord și valea râului Olteț la sud.

Vârful cel mai înalt din această grupă este Vârful Cozia, cu o altitudine de 1.699 metri.

Munții Cozia sunt cunoscuți pentru frumusețea lor naturală și pentru numeroasele obiective turistice, cum ar fi Mănăstirea Cozia, situată la poalele munților și construită în secolul al XIV-lea de către domnitorul Mircea cel Bătrân. De asemenea, în munții Cozia se află Rezervația Naturală Pădurea Cozia, care adăpostește numeroase specii de plante și animale rare.

Pe lângă turism, munții Cozia sunt importanți și pentru economia locală, fiind o zonă de pășunat pentru oi și vite, dar și o zonă importantă pentru industria lemnului.

Localități aflate în preajma muntiilor Cozia

În Munții Cozia se află mai multe localități importante, printre care:

  1. Călimănești – este o stațiune balneo-climaterică situată la poalele munților Cozia, renumită pentru izvoarele sale termale și pentru clima blândă.
  2. Brezoi – este un oraș situat în zona de nord a Munților Cozia, pe malul râului Olt, cunoscut pentru și pentru izvoarele sale de apă minerală.

Aceste localități sunt importante pentru turismul din zonă, dar și pentru economia locală, fiind centrul unor activități agricole și comerciale importante.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *