Munţii Leaota sunt munţi în lanţul Carpaţi, care fac parte din Carpaţii Meridionali, învecinâdu-se cu Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului. Vârful Leaota, din centrul masivului, este cel mai înalt punct cu o altitudine de 2.133 m.

Spre est, fata de muntii Bucegi, limita este marcata de obarsia larga a paraului Bangaleasa,
iar pana la confluenta cu Ialomita, de valea adanca si bine impadurita a Brateiului.

In continuare, cei doi munti vecini sunt separati, pana in apropiere de Moroieni, de valea Ialomitei.

Limita de sud poate fi urmarita pe un aliniament de denivelari altimetrice, prin care culmile impadurite ale muntilor Leaota domina cu 300-400 m dealurile acoperite de fanete si livezi ale Subcarpatilor Dambovitei.

In partea de vest, valea Dambovitei separa muntii Leaota de Muscelele Argesului(subunitate a Subcarpatilor Getici), intre Cetateni si Lunca Gartii, si de muntii Iezer-Papusa, intre Lunca Gartii si Rucar.

Spre nord-vest si nord se desfasoara plaiurile intinse, cu inaltimi de 1000-1100 m. ale culoarului Rucar-Bran. In mare, limita urmareste obarsia paraielor Bangaleasa, Moieciul Cald si Rece, traverseaza Sleaul Mandrului, dupa care se continua pe vaile Rudarita si Cheia pana in depresiunea Podu Dambovitei, apoi prin cheile inferioare ale Dambovitei pana in depresiunea Rucar.

Intre aceste limite, muntii Leaota au o suprafata de peste 240 kmp, teritoriul sau fiind impartit intre judetele Arges, Dambovita si Brasov, limita acestora intalnindu-se in varful Santilia Mare-1887 m.

Surse info: carpatii.org si wikipedia.org

Harta Muntii Leaota

leaota dimap

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *