Manastirea Varatec

Manastirea Varatec se afla la 12 km de Targu Neamt, situata intr-o depresiune de la poalele muntilor la o altitudine de aproximativ 460 m, fiind unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective turistice din judetul Neamt.

Povestea spune ca Maica Olimpiada, numita Balasa Herescu inainte de a se calugari, a fost cea care a ctitorit acest asezamant, tot ea avand un rol important in asezarea si dezvoltarea obstii monahale de aici.

Sprijinita de marii ierarhi ai Moldovei, manastirea a constituit un model pentru alte manastiri de calugarite din tara. In anul 1860 in satul Varatec s-a intemeiat o scoala sateasca mixta, ale carei cheltuieli erau acoperite de manastire.

Mai apoi aici s-a constituit “Scoala de adulte” pentru calugaritele cu o varsta mai mare de 50 de ani, ce nu absolvisera clasele primare. Totodata au fost organizate mai multe scoli pentru pregatirea calugaritelor: de muzica bisericeasca, scoala monahala etc.

manastirea varatec din neamt

De asemenea la manastire au functionat numeroase ateliere: broderie, tricotaj, tesut panza, picture bisericeasca etc, care le-au facut pe calugarite vestite pentru priceperea lor.

Tot aici se afla si muzeul Manastirii Varatec, unde se gaseste Colectia de arta veche bisericeasca, din anii 1960-1961, alcatuita din lucrari ale calugaritelor de aici, printre care: vesminte preotesti, icoane, vase, lucrari de broderie bisericeasca etc.

manastirea varatec

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

One thought on “Manastirea Varatec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *