Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti

Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti este un muzeu in casa unde a crescut insusi povestitorul. Situata pe strada cu numele acestuia, la nr. 8, casa se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt din anul 2004.

Casa a fost construita chiar de bunicul povestitorului, Petre Ciubotariu si este alcatuita din doua incaperi si un coridor. Aici se gasesc in momentul de fata numeroase scrisori, documente, lucruri apartinand povestitorului si familiei sale, fotografii etc. Chiar langa casa-muzeu se afla un parculet tematic, care aminteste de personajele mult indragite din povestile scrise de Creanga.

In anul 1937 casa a fost restaurata prin grija lui Nicolae Iorga, iar in anul 1951, la indemnul Zahei, una din stranepoatele lui Creanga, a devenit in mod official muzeu memorial.

casa memoriala ion creanga humulesti

In anul 1975 au avut loc cele mai mari reparatii la constructie, respective refacerea acoperisului si inlocuirea tavanului.

In prezent casa-muzeu reprezinta atractia principala pentru numerosi turisti (peste 40.000 anual) atat din tara, cat si din strainatate, fiind unul dintre cele mai vizitate muzee din judetul Neamt si chiar din tara.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *