Prezentare Halmeu

Localitatea Halmeu este centrul administrativ al comunei ce-i poarta numele si de care apartin alte patru localitati: Mesteacan, Dabolt, Babesti si Halmeu Vii.

 Conducerea administrativa a comunei Halmeu este organizata astfel: Consiliul Local, ca autoritate deliberativa, format din 13 consilieri si primar ca autoritate executiva. Functiile de conducere din cadrul primariei sunt: primar, viceprimar si secretar.

Personalul primariei se compune din functionari publici si personal contractual, compartimentat pe urmatoarele servicii mai importante: Serviciul de stare civila, Contabilitate, Compartimentul agricol, Serviciul de asistenta sociala .

În cadrul Serviciului de asistenta sociala, înfiintata în 10.02.2000, sunt monitorizati asistentii personali ai bolnavilor încadrati în gradul “grav” de invaliditate. Tot aici functioneaza serviciul de autoritate tutelara si se asigura venitul minim garantat pentru familii si persoane singure cu venituri mici si fara venit. Alta atributie al acestui serviciu este de a primi publicul în scopul de a orienta si informa pe cei interesati în solutionarea cererilor cu privire la acordarea prestatiilor de asistenta sociala.

Alt serviciu este Serviciul public de gospodarire comunala, înfiintata în data de 25.02.1998.

Paza împotriva incendiilor este asigurata de Serviciul public de pompieri, din data de 26.05.1998, data înfiintarii acestuia.

Tot în sediul primariei Halmeu functioneaza birourile de Consultanta agricola si Camera agricola condusi de ingineri agronomi. Aceste birouri au importanta foarte mare deoarece populatia comunei se întretine, în mare parte, din venitul realizat din agricultura si pot obtine îndrumari si sfaturi utile în acest domeniu. Tot prin aceste birouri se afla despre noutatile reformatoare din agricultura.

Comuna Halmeu nu are judecatorie comunala, desi în trecut a avut, în cladirea fostei judecatorii functioneaza scoala generala de I-IV clase.
Paza bunurilor locuitorilor comunei este asigurata prin Serviciul de paza a bunurilor cetatenilor, care functioneaza tot în cadrul primariei si a fost înfiintata în data de 27.08.1998.

Ocrotirea sanatatii se realizeaza prin doua Cabinete medicale individuale, cu doi medici si cadre sanitare. Medicamentele si produsele necesare mentinerii sanatatii se pot procura din farmacia privata, bine dotata.

In incinta primariei functioneaza Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor, la ora actuala este posibila schimbarea actelor de identitate si in viitor tot aici se vor elibera si pasapoartele si permisele de conducere.

Pe raza comunei functioneaza un Oficiu Postal si o Agentie. Oficiul Postal Halmeu apartine de Oficiul Postal Satu Mare si este în subordinea Directiei Regionale de Posta Cluj Napoca. Functioneaza cu un diriginte de posta, doua oficiante si trei factori postali. Factorii postali lucreaza în satele Halmeu, Mesteacan, Dabolt, Babesti. Comuna beneficiaza de retea telefonica digitala, avand acoperire pentru sistemele CONEX, ORANGE, G.S.M. Fiecare sat are telefon public cu cartela.

In comuna Halmeu, lânga Primarie, are sediul Postul de Politie Halmeu, institutia specializata a statului, condusa de un agent sef principal de Politie si lucratori. Atributii principale: apara viata, integritatea corporala si libertatea personala, proprietatea privata si publica, celelalte drepturi si interese legitime ale cetatenilor si ale comunitatii, aplica masuri de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combaterea fenomenului infractional, supravegheaza si controleaza circulatia pe drumurile publice.

Denumirea localitatii Halmeu, de la Terra Holmy, cum apare in primul document scris si care se presupune ca provine din cuvantul „halom” (halom-ridicatura), se ajunge prin transformarile: Halom-Halmey-Holmi-Halmii-Halmei-Halmeu.

Numele satului Dobolt este de origine slava, deriva de la cuvântul „dubovici” (stejar), satul, pe vremuri, fiind înconjurat de o padure de stejar.

Asemeni satului Dabolt, numele satului Mesteacan provine de la padurea de mesteacan existent in locul acestei localitati, fiind o zona mai joasa.

Originea toponimului Babesti, Babiu,Babony,Babun,Kis Babony, Babony nu este cunoscut de localnici si nici in documente nu se specifica.

Primul document scris, care nominalizeaza localitatatile Halmeu si Babesti dateaza din secolul al 13-lea, anii 1216-1220.

Din punct de vedere documentar, localitatea Halmeu este atestata din anul 1217 sub denumirea de TERRA HOLMY.

Izvoare mai precise dovedesc existenta localitatii din anul 1274, an in care se pare ca s-a format pe aceste locuri o asezare omeneasca stabila. Pana in anul 1274 localitatea Halmeu a apartinul localitatii Babesti, cand stramosul lui Kala Tamas a primit de la regele Ladislau al 4-lea TERRA HOLMY. De la aceasta data devine Halmeul localitate independenta.

In anul 1218 apare numele localitatii in REGISTRUM VARADIEN.

Intr-un alt document se pomeneste ca regele Carol al Ungariei trimite, la data de 14 mai 1319 pe Gheorghe, fiul lui Petru din Sasvar pentru cercetare si deosebirea vechilor hotare ale mosiilor magistratului Ioan, fiul lui Toma, aflat in comitatul UGOCSA, pentru a le desparti de jur imprejur de satele regesti.

Un alt document pomeneste despre despartirea hotarelor intre satele Cidreag si Almas, iar in anul 1323 este amintit si satul Dabolt.

Satul Mesteacan a aparut la inceputul acestui secol prin colonizarea pe aceste locuri a populatiei din depresiunea Maramures.

Date precise nu exista, dar in secolul al 18- lea, venind dinspre est, pe raza comunei se stabilesc evreii. Este important de mentionat prezenta lor deoarece aduc schimbari mai ales in viata economica. Practica meserii de care populatia comunei nu se prea ocupa de exemplu comertul, sunt mici meseriasi de toate felurile (pantofari, macelari,croitori), ajungand ca in perioada interbelica in centrul satului Halmeu sa functioneze ori un bufet ori un magazin al carui proprietar era evreu. Au respectat locuitorii comunei dar nu au legat casatorii, desi copii au frecventat aceeasi scoli, s-au legat prietenii. Cei care s-au imbogatit au cumparat terenuri agricole, devenind mosieri. In vara anului 1944 au fost deportati, neexistand familii de evrei pe raza comunei.

In secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea, localitatea Halmeu a fost centru de plasa apartinandu-i 42 de localitati, avand si judecatorie locala.

Viata oamenilor a fost foarte grea si pe aceste meleaguri in perioada interbelica. Din informatiile culese de la persoanele in varsta rezulta ca multe familii au ramas fara cap de familie deoarece multi barbati au plecat in America, la munci si trimiteau bani acasa la familiile lor, in limita posibilitatilor. Multi si-au pierdut viata ori s-au imbolnavit neputandu-se intoarce.
In acest colt de tara, locuitorii comunei Halmeu au urmarit doar la radio si televizor evenimentele revolutiei din 1989. Doar dupa arestarea dictatorului, un grup de tineri au trecut pe la institutii strangand drapele, stemele si tablourile, pe care le-au ars.

[nggallery id=12]

Sursa: halmeu.com

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *