Carlibaba, judetul Suceava

Carlibaba este o comuna aflata in nord-vestul judetului Suceava, avand 1891 de locuitori si o suprafata de 274000 de hectrare, fiind cea mai mare din judetul Suceava.

Atestata documentar in anul 1595 intr-o scrisoare a lui Mihaly Tolany, parcalabul Sucevei, comuna a fost pentru prima data mentionata de catre calugarii de la Manastirea Putna in anul 1629.

Comuna Carlibaba are o clima temperat continentala, cu temperaturi medii anuale de 3,9⁰C. Vegetatia este una aparte, specifica zonei, care ofera personalitate peisajului, fiind amplasata pe verticala, in stransa legatura cu temperatura. Peste 80% din teritoriul comunei este acoperit de paduri de molid.

Intalnim aici animale specifice altitudinii, respectiv: urs brun, cerb carpatin, mistret, lup, vulpe, numeroase specii de pasari, dar si specii ocrotite cum ar fi: cocos de munte, cocos de mesteacan, cinteza alpina, gaita de munte, bufnita, pitigoiul si altele. In plus, datorita teritoriului foarte bogat din punct de vedere hidrografic, se gasesc specii de pesti ca: pastravul, lipanul sau lostrita.

Din punct de vedere economic, principala sursa pe care se bazeaza economia locala o reprezinta cresterea animalelor, foarte la indemana datorita vegetatiei bogate si suprafetelor mari de pasuni si exploatarea lemnului. Un potential important economic este reprezentat de apicultura, datorita zonei nepoluate si florei diversificate.

La Carlibaba se ajunge doar pe cale rutiera. Exista 80 km de drumuri publice, dintre care:

–          19 km drumuri modernizate

–          51,5 km drumuri pietruite

–          9,5 km drumuri de pamant

Datorita reliefului, vegetatiei, faunei si mediului nepoluat, reprezinta o zona cu potential turistic ridicat. Pe timp de iarna turistii se pot bucura de cele 2 partii de schi dotate cu telescaun si de terenul de hochei pe gheata, toate amenajate in anul 2005. In restul anotimpurilor, turistii pot face drumetii, turism ecvestru, vanatoare, pescuit, ciclism montan sau pot vizita obiectivele turistice din zona, fie ele antropice precum: bisericile de pe teritoriul comunei, Monumentul descalecarii voievodului Bogdan si Monumentul eroilor, fie naturale reprezentate de: Stanca Tibaului (monument al naturii), floarea de colt, papucul doamnei si sangele voinicului (ambele protejate de lege), cocosul de munte si cocosul de mesteacan (specii ocrotite prin lege) etc.

Evenimente Carlibaba:

–          Serbarile zapezii – februarie

–          Zilele Carlibabei si Hramul Bisericii Ortodoxe – 29-30 iunie

–          Hramul Bisericii Catolice – 25 august

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *