Conacul Petala din Clopodia

Conacul Petala din Clopodia se afla in localitatea Clopodia, judetul Timis, in apropierea granitei cu Serbia, intre judetele Timis si Caras-Severin, la 7 km de DN7 (drumul dintre Moravita si Moldova Noua, in localitatea Jamu Mare este iesirea catre Clopodia), fiind o clădire cu parter şi subsol, construita initial in stil baroc, dar apoi refacuta in stil neoclasic.

Compoziţia generală a castelului a fost modificată de o serie de lucrări de consolidare a structurii, marcate la exterior prin prezenţa celor doi contraforţi, unul poziţionat într-un colţ al clădirii, celălalt pe faţada dinspre parc. Accesele prezente pe fiecare faţadă sunt, de asemenea, intervenţii ulterioare din perioada comunistă, perioadă în care a fost modificată şi conformaţia spaţiul interior, păstrându-se totuşi chiar şi astăzi unele dintre elementele compartimentării iniţiale.

conacul petala clopodia

Conacul a fost construit in 1840 de catre Nyeky Antal, fiind apoi moştenit de sora sa, Parnói Leona, ajungând mai apoi, în 1889, în posesia lui Parnói Gizella, soţia prim-ministrului maghiar de la acea vreme, Wekerle Sándor. Acesta isi va vinde proprietatea imediat dupa Marea Unire din 1918 unui general roman, Vintila Petala. Castelul a ramas in posesia lui pana in 1951, cand acesta impreuna cu familia lui au parasit domeniul si au fugit la Paris.

Castelul a ramas in paragina, in perioada comunista fiind folosit ca spatiu de depozitare, tabara pentru copii si scoala.

In anii ’90 castelul este retrocedat Mariei-Rose Mociorniţa, strănepoata generalului, care o vinde proprietarilor actuali, soţii Erina. In acest moment castelul, alaturi de anexele acestuia si de parcul dendrologic sunt monumente istorice.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *