Vârful Gerlachovský – 2655 m – Muntii Carpati

Vârful Gerlachovský este cel mai inalt varf din muntii Carpati, avand 2655 m fiind situat in Slovacia in muntii Tatra. Cel mai apropiat oras este Poprad.

Forma piramidală a masivului este marcată de un circ uriaș. În ciuda altitudinii maxime relativ scăzute, peretele vertical de 2.000 m care se înalță din vale îi dă vârfului Gerlachovský un aspect impunător.[1] Confundat în trecutul îndepărtat cu un munte obișnuit din Munții Tatra, a jucat un rol de simbol în ochii conducătorilor și popoarelor mai multor țări din Europa Centrală, într-atât încât în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea a avut patru nume diferite, care s-au schimbat de șase ori între ele. A fost cel mai înalt munte din Regatul Ungariei, și din Cehoslovacia și apoi Slovacia de-a lungul a doar două decenii din secolul al XX-lea.

Gerlachovský prezintă aceleași particularități geologice și ecologice cu restul Tatrei Înalte, dar furnizează un mediu propice și pentru biologi, fiind cel mai înalt vârf din Europa de la nord de paralela care trece prin apropierea orașelor München, Salzburg, și Viena. Muntele a fost deosebit de prețuit ca fiind cel mai impunător punct de ascensiune de către cehi, est-germani, maghiari, polonezi și slovaci în perioada restricțiilor de călătorie din timpul Războiului Rece. El continuă să atragă numeroși vizitatori, deși autoritățile locale au adăugat constant noi restricții de acces în zonă.

Poze ale varfului Gerlachovsky

[nggallery id=20]
Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

3 thoughts on “Vârful Gerlachovský – 2655 m – Muntii Carpati

  1. Pingback: Haideti sa urcam pe munte! « Harta Turistului

  2. Pingback: Ce-am mai scris (17 august 2010) | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *