Bals, judetul Olt

Balș este un oraș situat în județul Olt, România, in regiunea Oltenia, fiind situat in regiunea de Vest a judetului Olt, fiind străbătut de Olteț, un important afluent al râului Olt, dar si de drumul european 70 (E70) si de calea ferata Craiova – Piatra Olt – Pitesti – Bucuresti.

Istorie Bals

In Bals exista urme de civilizație din cele mai vechi timpuri. Prima atestare domentara apare intr-un hrisov al lui Petre Voievod, în anul 1564, care dă în stăpânire boierului Oprea o parte din moșia Balșului, iar mai tarziu Mihai Viteazul întărește dreptul de proprietate căpitanilor săi, Frații Buzești, asupra moșiei Corbeni, componentă a localității Balș.

Datorită așezării la răscrucea celor două mari târguri din Oltenia, Craiova și Slatina, Balșul a devenit un loc de popas, de schimburi de produse, polarizând în jurul său toate așezările rurale de pe valea Oltețului de la comuna Iancu Jianu până la comuna Dobrun.

Așa se face că, într-o perioadă relativ scurtă, apar diverse edificii economice, bancare, ateliere meșteșugărești, o rețea de prăvălii.

Cu timpul, Balșul ajunge un centru administrativ cu instițutii administrativ-legislative corespunzătoare timpului, devenind plasă, cu o judecatorie, o tipografie, cu mori, o presă de ulei, o fabrică de spirt, trei bănci (de scont, de credit și agricolă).

În 1921 devine comună urbană iar între 1954 și 1968 Balșul a fost reședința Raionului Balș.

In ceea ce priveste originea numelui localitatii Bals, s-au emis noi ipoteze, din lipsa de probe de documente concludente, este greu sa alegi pe cea mai buna. Una din aceste ipoteze sustine ca Balsul isi poarta numele de la paraul Balsita.

O alta ipoteza sustine ca Balsul isi poarta numele de de la cuvantul turcesc Balis, care inseamna miere, in aceasta localitate existand o zona apicola intinsa din care se furniza miere turcilor.

Alta ipoteza este ca numele de Bals vine de la numele unui boier pe nume Bals asezat pe aceste meleaguri in urma invaziei turcilor in secolele V-VI.

Turism in Bals

Orașul Balș beneficiază de o amplasare geografică ce facilitează turismul. Cuprinde un obiectiv turistic la Pădurea Sarului cu o capacitate de 60 de locuri, având un popas și un restaurant. În partea de sud-vest, la poalele colinei Mâinești, se găsește Mănăstirea Mâinești.

Anual, în luna iunie are loc festivalul etnofolcloric Pomul Vieții.

Cultura in Balș

In domeniul culturii, dintre institutiile reprezentative mentionam: Biblioteca oraseneasca Petre Pandrea , cu un fond de carte de peste 35.000 de volume, doua case de cultura cu o capacitate de 600 de locuri, un cinematograf modern cu 500 de locuri si un punct muzeistic cu exponate de olarit (o sectie de ceramica a Muzeului Judetean Olt).

Anual, in luna iunie are loc festivalul etnofolcloric Pomul Vietii.

Ca personalitati mai insemnate care s-au ridicat din orasul Bals, au fost: Petre Pandrea si Mihail Drumes.

Educatie in Balș

La nivelul orasului Bals functioneaza 21 unitati de invatamant, din care:

5 gradinite, o scoala generala cu clasele I-IV;
4 școli generale cu clasele I-VIII;
3 unități de invatamant liceal;
2 școli profesionale de ucenici;
2 școli postlicealeș
4 școli speciale.

In oraș functioneaza si o filiala a universitatii PRO HUMANITAS Bucuresti, cu urmatoarele 4 facultati: Psihologie, Stiinte educative, Asistenta sociala si Colegiu de institutori.

Stema orașului Balș

Stema orasului Bals a fost aprobata prin Hotararea Consiliului Local Bals nr.23 din 19.08.1993 si aceasta se compune dintr-o osie montata, care reprezinta activitatea economica a celei mai mari unitati economice din orasul Bals, roata olarului care reprezinta o indeletnicire a localnicilor, din cele mai vechi timpuri, un spic de grau care reprezinta agricultura, o arcada care reprezinta podul de peste raul Oltet si o acvila luata din stema tarii.

Poze Balș

Poze din localitatea Balș, preluate de pe bals.ro

Platoul Casei Tineretului Balș

Casa Tineretului Balș


Primaria Balș


Judecatoria Balș

Liceul Teoretic Balș

Biblioteca Petre Pandrea Balș

Cartierul Turnuri Balș

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *