Am tot văzut tot felul de oameni în plimbările pe care le-am făcut pe munte care nu aveau încălțăminte potrivită pentru o drumeție. Mult prea mulți aș zice.
Au impresia că o pereche de adidași e potrivită pentru o plimbare până la o cabană sau un popas turistic în zona de munte. Și poate că este adevărat dacă drumul este pietruit și urcarea este lină.
Dar astfel de drumuri sunt rare pe munții româniei. Majoritatea drumurilor au porțiuni cu urcări mai abrupte, traversări de râuri, stânci și pietre care trebuie urcate, cățărări pe lanțuri pentru a trece de pe o parte pe alta și zone în care treci la limită de prăpastie și ai nevoie de echilibru.
Nu cred că merită să dezbat aici în câte moduri se pot dezbina adidașii pe astfel de porțiuni. De aia e mai sigur să mergi pe munte doar cu echipamentul potrivit, să nu e fie necesar să suni pe la 112 că nu mai poți coborî din cauza unei entorse.
Așa că fii inteligent și cumpără-ți niște ghete mai de doamne ajută. Eu personal am de la Kalapod (sau mă rog, Sibello, cum își zic ei acum) o pereche de ghete mai solide cu care am urcat pe multe dealuri și munți în ultimul an.
Evident, tu poți alege ce producător vrei, eu îți spun doar ce a funcționat la mine. Poți să alegi și ceva decent de la Decathlon și să nu îți rupi bugetul, mai ales dacă ai nevoie de numere mari (cum am eu nevoie de 46). Dacă vrei ceva mai sofisticat, ai o târlă de siteuri pe net care vând ghete de munte, în toate felurile de culori și material.
Eu îți recomand să te uiți după două caracteristici: să fie impermeabili și să fie pe gleznă, pentru a o proteja în cazul în care calci strâmb. Ăstea două elemente sunt absolut vitale în alegerea unor ghete bune pentru traversat munții. Restul depinde de fiecare.
Sunt totuși curios să aflu de la cititorii acestui blog: ce tip de ghete pentru plimbări pe munte aveți și cum ați ales să le cumpărați ?