Muntii Fagaras, denumiti “Alpii Transilvaniei”, se afla in Carpatii Meridionali si se intind pe 70 km, fiind lati de aproximativ 40 km. Ei ocupa o suprafata de 3000 km2 si sunt marginiti la vest de Defileul Oltului, la est de Barsa Grosetului si Dambovita, la nord de Depresiunea Fagarasului si la sud de depresiuni.

Muntii Fagaras contin 8 varfuri cu o inaltime de peste 2500 m printre care si cel mai mare varf din Romania: Varful Moldoveanu ce are 2544 m si alte 192 varfuri cuprinse intre 2300 si 2400 m. Celelalte 7 varfuri inalte de peste 2500 m sunt: Negoiu (2535 m), Vistea Mare (2527 m), Lespezi (2522 m), Cornul Caltunului (2517 m), Vanatoarea lui Buteanu (2507 m), Hartopu (2504 m), Dara(2500 m).

varful moldoveanu fagaras

Muntii Fagaras prezinta atat relief glaciar cu circuri glaciare cu lacuri, cat si relief fluvio-torential cu forme domoale, modelate de apele curgatoare si de vaile inguste. Circurile glaciare se afla intre Varfurile Suru si Berevoiu Mare, multe dintre ele continuandu-se cu vai transfersale.

Clima din Muntii Fagaras este una temperata, cu influente din clima subpolara. Temperatura medie a  zonei este cuprinsa intre 2 si 6°C, iar vanturile sunt puternice, mai ales iarna cand au viteze mari. Tot in aceasta zona exista cele mai multe precipitatii, care de la altitudini ce trec de 1900 m sunt sub forma de ninsoare.

Din punct de vedere hidrografic zona dispune de o retea bogata, multe dintre izvoare fiind situate la peste 2200 de metri. Raurile din nord si din sud-vest se varsa in Olt, iar cele din sud se varsa in Arges. Muntii dispun totodata de lacuri de baraj artificial precum: Vidraru, Pecineagu, Vasalatul si de lacuri glaciare: Urlea, Podragu Mare, Podragu Mic, Podragel, Balea, Taul Buteanului, Lacul Doamnei, Avrig etc. In partea de sud se gasesc lacurile Zarna, Gemenu de Sus, Gemenu de Jos, Rosu, Scarisoara, Podul Giurgiului, Capra Mare, Caprita etc.

muntii fagaras

Vegetatia Muntilor Fagaras este diversa, formata din zone si etaje ce se diferentiaza in functie de altitudine. La poalele muntilor se afla padurile de gorun, apoi padurile de fag intre 600 si 1350 m altitudine, padurile de molid intre 1300 si 1700 m, etajul alpin inferior cu tufisuri de jnepeni desfasurate pana la 2200 m altitudine si etajul alpin superior ce se afla dincolo de 2200 m.

vegetatie fagaras

Fauna este bogata in nevertebrate (1500 de specii de gandaci, 800 specii de fluturi), mamifere, pesti in lacurile alpine etc. Se intalnesc in muntii de aici caprioara, cerbul, rasul, pisica salbatica, jderul de copac, capra neagra, cinteza, mierla, sorecarul comun, cocosul de mesteacan, vulturul plesuv etc.

capre negre fagaras

Printre rezervatii se numara: Golul alpin si lacul Balea, Arpasel si Calcarele de la Turnul Rosu. Rezervatia Golul alpin si lacul Balea se intinde pe o suprafata de 120,45 ha, iar zona ei este cuprinsa intre varfurile Vanatoarea lui Buteanu, Capra si Paltinu Mare. Tot in aceasta rezervatie se afla si lacul glaciar Balea, cel mai mare lac glaciar din Muntii Fagaras ce cuprinde o suprafata de 46.508 m2. Rezervatia Arpasel se intinde pe 736 ha si cuprinde etajul alpin, subalpin si montan superior intre 1000 si 2500 m altitudine. Rezervatia Calcarele de la Turnul Rosu cuprinde importante depozite de fosile ce au un rol important din punct de vedere stiintific.

Lacul Vidraru

In Muntii Fagaras iubitorii de munte au posibilitatea de a face trasee alpine in Valea Sambetei, Vistea Mare, Podragu, Balea, Caltun si Avrig, escalada in Valea lui Stan, iar iarna pot incerca ice-climbing in Valea lui Stan, Barajul Vidraru, Negoiu etc.

Transfagarasan

Printre obiectivele turistice care nu ar trebui ratate in Muntii Fagaras se numara:

–          Cascada Balea – de o frumusete uimitoare, cascada poate fi accesata pe soseaua Transfagarasan, fiind unul dintre cele mai frumoase circuri glaciare din tara

–          Lacul Balea – se afla la o altitudine de 2034 m, fiind cel mai mare lac glaciar din Muntii Fagaras. Atat Lacul, cat si Cascada Balea ofera un peisaj impresionant ce nu trebuie ratat

–          Valea Sambetei – cuprinsa intre muchia Dragusului la vest si muchia Cataveiu la est, valea ofera posibilitatea practicarii sporturilor de iarna

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *