Parcul National Cindrel

Parcul National Cindrel se afla in judetul Sibiu, desfasurandu-se pe o suprafata de 9.043 de hectare. In componenta sa se afla impresionante forme de relief din masivii Cindrel si Lotru.

Parcul National Cindrel cuprinde suprafata desfasurata intre creasta Muntilor Lotru la sud, Varful Piatra Alba (2178 m) la vest, Varful Cristesti (2235 m) la est si Varful Iujbita (1989) la nord. Zona este protejata de lege din anul 2000, la care se adauga si o hotarare a Consiliului Judetean Sibiu ce dateaza din 2004.

Parcul National Cindrel

Parcul National Cindrel ofera un peisaj spectaculos, cu culmi netede si vai, unele pornind chiar din circuri glaciare suspendate la marginea  si sub nivelul suprafetelor superioare.

In cadrul parcului se afla 12 caldari glaciare. In timp ce unele abia prind contur, altele cum ar fi Iezeru Mare, Iezeru Mic sau Gropota sunt bine conturate. In componenta parcului mai intra morene si lacuri, precum si o retea hidrografica formata din raul Sadu si raul Frumoasa. Primul rau curge spre est, iar cel de-al doilea spre vest, din ambele formandu-se in aval raul Cibin ce se intinde pe o lungime de 70 km in cadrul judetului Sibiu.

Lacul Iezerul Mare

Intre varfurile Cindrel si Frumoasa se afla Platoul Diavolului la o altitudine de peste 2100 de m. Zona dispune de o flora si o fauna impresionante, tot aici fiind si o turbarie.

Un punct de atractie deosebit il reprezinta si Rezervatia Iezerele Cindrelului aflata in nordul parcului, iar imediat dupa aceasta, la 1800 m altitudine apar padurile de jneapan, afinul si smardarul.

muntii cindrel

In Parcul National Cindrel exista si doua refugii in care se poate face turism, respectiv Canaia si Sub Iezere, insa acestea nu dispun de dotarile corespunzatoare.

Refugiul Cinaia

Medias, judetul Sibiu

Medias este un oras din judetul Sibiu, Romania, si are o populatie de 63.203 locuitori, conform recensamantului din anul 2002, dintre care: 53.376 romani, 6.554 maghiari, 1.959 rromi, 1.150 germani, 114 alte nationalitati.

De la Medias se ajunge foarte usor la diferite orase si statiuni din zona cu un mare potential turistic: orasul medieval Sighisoara (39 km), cetatea saseasca din Mosna (10 km), statiunea balneoclimaterica Bazna (18 km), capitala culturala europeana din anul 2007, Sibiu (55 km).

orasul medias

medias zona centrala

Istoric

Mentionat documentar pentru prima data la 3 iunie 1267, Mediasul a fost numit oras in anul 1359.

In secolul al XV-lea au loc evenimente ce duc la dezvoltarea  orasului. Se vorbeste astfel despre existenta bisericii Sfanta Margareta (1452) si despre incinta de aparare din jurul ei (1452). Totodata apar croitorii si vanzatorii de postav (1457) si se construieste primul spital de aici (1487).

In secolul al XIX-lea se construiesc primele scoli din Medias: scoala de fete (1816-1824), scoala agricola (1871), scoala oraseneasca de meserii (1873), se introduce iluminatul public stradal (1863) si apar primele fabrici care contribuie la dezvoltarea orasului si asigura numeroase locuri de munca: fabrica de pielarie Karres (1881), fabrica de postav (1888), fabrica de salamuri si conserve (1895).

medias sala polivalenta

stadion gaz metan medias

scoala militara traian vuia medias

gara medias

liceul stephan ludwig roth

Economie

Din punct de vedere economic, o mare parte din veniturile din Medias se obtin in urma activitatii de exploatare a gazului metan, care a inceput inca din anul 1911.

Transport

Transportul public din Medias este format din autobuze, troleibuze si taximetre. Exista o cale ferata care face legatura cu orase principale din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu sau din afara: Budapesta, Viena. Drumurile nationale ce trec pe aici sunt DN14 si DN14A.

Obiective turistice

Printre obiectivele turistice care atrag sute de turisti, atat din tara, cat si din afara se numara:

– 17 turnuri si bastioane

ziduri si turnuri medias

– Ziduri multiseculare de peste 7 m din vechea cetate

– Biserica Sfanta Margareta in care a fost inchis Vlad Tepes in anul 1476 dupa un conflict cu Matia Corvinul, regele Ungariei

– Centrul istoric al orasului

– Sinagoga din Medias

sinagoga medias

– Monumentele medievale din Piata Castelului, unice in Transilvania

biserica fortificata piata castelului medias

– Turnul Croitorilor Medias

– Turnul Clopotelor Medias

– Turnul Pietrarilor Medias – Turnul Steingasser a fost construit intre anii 1507-1534,i se mai spune si Turn de poarta a ulitei pietruite are 28,8 m inaltime,si a fost dat in grija pietrarilor si zidarilor.

turnul pietrarilor si zidarilor medias

– Turnul Fierarilor Medias

turnul fierarilor medias

– Turnul Trompetilor Medias

turnul trompetilor medias

– Casa Schuller

casa schuller

Orasul Medias imbina perfect vechiul cu noul din toate punctele de vedere, reusind sa-si conserve cu maiestrie trecutul istoric si sa alterneze diferite stiluri arhitecturale: gotic, renascentist, neoclasic, baroc si secession.

Statiunea Paltinis

Paltinis este o statiune montana din Transilvania, situata la 35 km fata de orasul Sibiu, in Muntii Cindrel. Statiunea montana este legata de oras printr-o sosea modernizata, care ofera peisaje spectaculoase.

Paltinis este cea mai inalta statiune montana din Romania, fiind aflata la 1440 m altitudine.

Climatul, specific altitudinii la care se afla, este unul montan, cu un aer puternic ce contine un procent ridicat de ozon. Temperatura medie pe timpul verii este de 12⁰C, in timp ce pe timpul iernii temperatura medie este de -6⁰C. Deseori apare aici fenomenul de inversiune termica, proces meteorologic care are loc la nivelul straturilor joase ale troposferei, facandu-si aparitia atunci cand aerul este racit la baza acestor straturi.

Statiunea a fost intemeiata in anul 1894 de catre Societatea Carpatina Ardeleana a turistilor (SKV), devenind astfel cea mai veche statiune montana din Romania.

Fiind o statiune montana cu zapada din luna decembrie pana in luna aprilie, este cautata de sute de turisti dornici sa practice sporturi de iarna, sa faca o plimbare in rezervatia “Iezerele Cindrelului” unde se afla lacurile glaciare sau pur si simplu sa se relaxeze si sa se bucure de peisajele oferite.

Datorita climatului, respectiv aerului sau, statiunea este recomandata pentru cei care doresc sa-si trateze asteniile, boala Basedow, sechelele pulmonare, surmenajul sau hipertiroidia benigna.

Partiile sunt intr-o stare buna, iar capacitatea de cazare pe care o ofera statiunea este mare. In prezent exista foste locuri de cazare care prin conservare au devenit monumente istorice:

– Casa turistilor (1894)

– Casa medicilor (1895)

– Sala Monaco (1898)

Pe langa activitatile de relaxare si sporturile de iarna pe care le pot practica aici, turistii mai pot vizita si alte obiective turistice printre care se numara:

– Casa memoriala Constantin Noica

peisaj paltinis

– Schitul – ridicat in secolul XX, mai exact in cel de-al 3-lea deceniu, este de fapt o biserica din lemn ce a fost ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan. Aici se afla mormantul lui Constantin Noica, filosof roman.

schitul din paltinis

– Releul de pe varful Oncesti de langa Paltinis, aflat la cota 1730 de metri.

releul de pe varful oncesti

Paltinis are doua partii mari de schi: Paltinis si Platos

partia de ski platos paltinis

partia de ski paltinis

partia platos A paltinis

Talmaciu, judetul Sibiu

Orasul Talmaciu se afla in judetul Sibiu, avand o populatie de 8800 de locuitori, prin el trecand DN 7, care leaga Sibiul de Ramnicu Valcea. Prin localitate trece si linia de cale ferata dintre Sibiu si Ramnicu Valcea. Prin localitate trec raurile Cibin si Sadu.

Istoria orasului Talmaciu

Istoria Talmaciului incepe din perioada dacilor, iar despre primii ocupanti se spune ca ar fi fost niste evrei bogati, veniti dupa cucerirea Ierusalimului de catre Titus. Aceasta ramas ca o legenda, dar un lucru este cert. Zona Talmaciului a fost locuita din cele mai vechi timpuri, fiind o trecatoare peste Carpati, legand Sibiul de Tara Romaneasca.

Romanii au construit un castru la Boita (Caput Stenarum), pentru a pazi trecatoarea peste Carpati si cetatile din Cedonia, Ocna Sibiului si Apulum.

Regii Ungariei au construit cetatea Landeskrone aici, tot pentru a isi pazi posesiunile de invadatori. Localitatea Talmaciu este atestata documentar in 1265 sub numele de Tholmach. Potrivit majoritatii istoricilof, denumirea vine de la un trib de pecenegi numiti Talmaci.

După ce sasii s-au stabilit in Transilvania si implicit in Talmaciu, localitatea devine centrul scaunului românesc cu același nume, cuprinzând localitățile Tălmăcel, Boița, Turnu Roșu, Racovița, Sebeșu de Jos și Plopi (astăzi dispărut).

Din 1453, Scaunul Tălmaciului și cel al Săliștei au fost încorporate Scaunului Sibiului, ca subunități administrativ-teritoriale subordonate acestuia, până la desființarea Universității Săsești, după instaurarea dualismului austro-ungar. Din 1987 comuna Tălmaciu este oraș.

Talmaciu – populatie, economie, asezari, traditii

Populatia stabila a localitatii Talmaciu , rezultata în urma Recensamântului din anul 2002, este de 7138 persoane fiind repartizata astfel

• 5605 persoane în orasul Talmaciu
• 308 persoane înTalmaciu II
• 1225 persoane în satul Talmacel

Din punct de vedere a componentei etnice, majoritatea locuitorilor din Talmaciu sunt români, existând însasi reprezentanti ai unor etnii cum ar fi:

• 67 persoane apartinând etniei maghiare;
• 146 persoane apartinând etniei rrome;
• 66 persoane apartinând etniei germane;
• 7 persoane apartinând etniei sasesti;

Recensamantul din 2011 nu a dat inca date oficiale despre localitate.

Majoritatea populatiei din Talmaciu lucreaza in industria textila si confectii, dar si in industria lemnului, iar in satele care tin de Talmaciu se desfasoara activitati agricole, de crestere a animalelor, exploatarea lemnului, carbunarit, bradarit si lemnarit.

Teritoriul administrativ însumeaza 28.556 ha si este împartit în doua zone: o zona pe malul drept al Oltului, care cuprinde localitatile Talmaciu si Talmacel si o zona montana, în muntii Lotrului ,care cuprinde paduri si pasuni cu stâne, urcând pâna la înaltimi de 2135 m (vârful Negovanu Mare).

În prima zona a teritoriului administrativ, la confluenta râurilor Sadu si Cibin, este amplasat orasul Talmaciu – centrul administrativ al zonei. La 3 km spre vest, pe valea Talmacelului se afla satul Talmacel, la 528 m altitudine, sat ce are o suprafata de 44,23 ha si este a doua localitate ca marime (dupa suprafata).

O caracteristica importanta a folclorului din Talmacel este aceea ca are multe asemanari cu cele ale locuitorilor de peste munti, respectiv cei din zonele satelor din depresiunea Voineasa si cei din tara Lovistei.

Cea mai mare si mai frumoasa zi din viata talmacenilor din totdeauna si de pretutindeni, ziua de 7 ianuarie a fiecarui an, “Sarbatoarea Ionilor” este mândria de azi a satului ,despre frumusetea, ineditul si unicatul acestei zile s-a auzit în toate colturile tarii si chiar peste hotare.

In perioada in care populatia germana era in localitate, sarbatoarea recoltei din luna octombrie era extrem de populara, pe langa balul mascat si parada traditionala germana. Odata cu plecarea populatiei germane din localitate, aceste festivaluri nu au mai avut loc.

Unul din obiceiurile vechi care s-au pastrat este cel al punerii mestecenilot la portile fetelor nemaritate de Rusalii. Un alt obicei care s-a pastrat in timp este cel al stropitii cu parfum al femeilot si fetelor in a doua zi de Paste de catre copii, in schimbul oualor rosii.

In satul Talmacel se mentind un obicei frumos, celebru si in afars tarii, numit “Udatul Ionilor”, obicei care are loc in data de 7 ianuarie a fiecarui an, de Sfantul Ioan. Imediat dupa slujba de la biserica de dimineats, localnicii, imbracati in haine traditionale strabat localitatea, indreptandu-se catre rau, unde prima oara este botezat preotul, urmat de toate persoanele din sat cu numele de Ioan. Acestia sunt botezati pentru a fi feriti de rele si pentru a fi ocrotiti de sfantul Ioan.

Poze din Talmaciu

O galerie de poze din Talmaciu, de pe siteul talmaciu.ro

20120907-162246.jpg

Piata Mare din Sibiu

Intr-una din multele calatorii prin tara am ajuns si prin Sibiu, unde binenteles am ajuns si prin Piata Mare, unde ne-am oprit la o terasa seara pentru a ne odihni putin si pentru a vedea meciul celor de la Steaua de la Liverpool (pozele au fost realizate in septembrie 2010).

Si pentru ca este un site de turism, hai sa punem si cateva detalii despre Piata Mare din Sibiu, conform wikipedia:

Piata Mare din Sibiu a fost menționată prima dată în anul 1411 ca piață de grâne. Este piața cea mai mare din orașul vechi și a fost martora activităților economice ale negustorilor din Sibiu. În ea se organizau adunări cetățenești, târguri și chiar și execuții. În această piață a fost decapitat în 1703 Johann Sachs von Harteneck, comite al sașilor in perioada 1691-1703.

Piața a fost desemnată ca un monument arhitectural de către UNESCO. În ea se găsesc unele dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu ca de pildă:

  • Muzeul Brukenthal
  • Casa Albastră
  • Turnul Sfatului

Si acum, Poze Piata Mare Sibiu

Sura Mica, judetul Sibiu

Sura Mica este o comuna in judetul Sibiu, alcatuita din doua sate, situata in partea de SV a Podisului Hartibaciului. Principalele activitati economice de aici sunt cresterea bovinelor si culturile de cereale si cartofi. In satul Sura Mica, mentionat documentar pentru pirma oara in 1323 se afla o biserica din secolul 13 (Biserica Evanghelica), refacuta si fortificata in 1505, iar in satul Rusciori, atestat documentar in 1380, o biserica din secolul 13, cu unele refacer din secolul 15 si 18.

sura mica