Borsec, judetul Harghita

Borsec, judetul Harghita

Acum cativa ani am scris un articol in care explicam cate ceva despre Statiunea Borsec, fara sa fi pus vreodata piciorul in Borsec macar odata. Cu informatii luate de pe internet, cu cateva imagini, am pus cap la cap de un articol. De atunci insa s-au schimbat cateva lucruri.

In primul rand, am ajuns si fizic in statiunea Borsec. Si am continuat sa revin. Saptamanal. Pentru ca pe acolo e drumul meu de intoarcere din Moldova. Si pentru ca e o zona faina de munte. Si pentru ca are izvoare cu apa minerala. Iar in viitor, daca se vor face investitii, va avea si un resort de tratament. Ajungem insa sa vorbim despre fiecare in parte in articolul acesta.

Pentru ca am invatat foarte multe lucruri despre Borsec in ultimii doi ani, de cand tot trec pe acolo. Si o sa va ajut si pe voi sa il descoperiti.

Mno, unde amar e Borsec ?

Borsecul e aflat in judetul Harghita pe DN 15, drumul de legatura intre Turda, Targu Mures, Reghin, Toplita, Poiana Largului, Bicaz si Piatra Neamt.

Evident, nu toate bucatile din acest drum sunt foarte bune, dar acolo e o alta discutie. In esenta poti ajunge acolo fie prin Piatra sau Targu Neamt, daca vii dinspre Moldova, mergand prin Poiana Largului, iar de acolo de la podul peste Lacul Izvorul Muntelui mai ai inca 42 de km de mers pana in Borsec pe un drum destul de bun cu o singura banda pe sens.

Daca vii din Ardeal, trebuie sa ajungi pana in Toplita, la giratoriul unde este si un Petrom, iar acolo mergi stanga (daca vii dinspre Reghin) sau dreapta (daca vii dinspre Gheorgheni), continui pe serpentine pana pe partea cealalta de munte, unde vei da de statiunea Borsec. Cand vezi pe dreapta un Petrom, vei stii ca ai ajuns in Borsec.

Mai exista o varianta, pe un drum judetean care vine de la Vatra Dornei si coboara pe la Bilbor pana la Borsec. Sfatul meu e sa nu incerci sa mergi pe acel drum daca nu ai un 4 X 4 si garda joasa. Au trecut o gramada de ani si pana acum nimeni nu s-a gandit sa modernizeze acel drum, care ar fi de altfel foarte important, intre doua statiuni.

Ok, am ajuns in Borsec. Ce fac pe aici ?

Statiunea Borsec e cunoscuta la nivel national pentru apele minerale pe care le are. Sunt o multime de izvoare in localitate, iar apa e foarte buna pentru cei cu probleme digestive. Pot sa garantez eu personal pentru asta, nu de putine ori am avut probleme cu stomacul iar apa de Borsec a fost foarte de ajutor.

Sunt mai multe izvoare in localitate, dar cele mai multe se gasesc pe Aleea 7 Izvoare din centrul localitatii. Sunt mai multe izvoare si in alte parti, aflate in general la distante scurte de mers de Aleea 7 Izvoare, iar daca vei sta acolo 2-3 zile le poti explora. De asemenea, poti explora si Grota Ursilor sau sau Pestera de Gheata.

Iar daca vrei sa mergi prin padure, ai suficienta prin jur, toata localitatea fiind imprejmuita de paduri si trasee montante, daca vrei sa faci si ceva urcari. Ai grija sa ai tot timpul apa si mancare la tine si sa informezi ceva oameni inainte sa pleci pe un anumit traseu. Voi detalia mai jos cateva trasee pe care le poti face pe timpul verii in Borsec.

Aerul din zona e foarte puternic ozonat, iar cateva zile aici iti vor face organismul mai puternic, cu siguranta. In plus, e mult mai curat decat intr-un oras mare, industrial, plin de masini.

Borsecul e o statiune pentru cei care vor sa se relaxeze si sa beneficieze de aerul curat si de apa minerala de acolo. E un loc in care mergi sa te plimbi, sa te recreezi, sa iesi putin din atmosfera agitata a unui oras aglomerat.

Nu te mira daca o sa vezi multe tiruri pe acolo. Se afla in zona pentru a prelua apa de la fabrica Borsec, cea mai mare industrie in zona. Cu toate acestea, nu sunt mai mult de 30-40 de tiruri prin zona, iar in general acestea asteapta sa fie incarcate, deci nivelul de poluare de la acestea e redus.

Si ca sa te conving ca Borsecul arata fain, uite aici o galerie foto cu cadre din Borsec:

Cazare in Borsec

Fiind o statiunea turistica destul de cunoscuta, Borsecul si-a dezvoltat in timp mai multe unitati de cazare gata sa primeasca suficienti turisti. In prezent exista in statiunea 19 unitati de cazare, prezentate mai jos:

 • Vila Riki
 • Pensiunea Juliu’s
 • Vila Veverita
 • Vila Borsec
 • Vila Sport Borsec
 • Pensiunea Korona
 • Pensiunea Agnes
 • Pensiunea Kerek
 • Pensiunea Riki
 • Pensiunea Nostalgia
 • Pensiunea Borostyanko
 • Pensiunea Casa Floarea
 • Pensiunea Roua
 • Pensiunea Weber
 • Hostel Fitness
 • Vila Bella
 • Pensiunea Floare de Colt
 • Casa Teo
 • Pensiunea Rose

Preturile de cazare difera de la o unitate la alta, in functie de conditii, dar in general se situeaza intre 40 si 120 de lei noapte.

Trasee montante in Borsec

Borsecul e situata fix intre munti, asa ca veti gasi si cateva trasee montante interesante pentru parcurs. Unele mai scurte si usor de urcat, pentru altele veti avea nevoie de incaltaminte potrivite si articulatii solide.

Traseul Borsec intern 1 – cruce rosie pe fond alb, traseu usor de realizat – e un traseu care se intainte in statiunea Borsec, trecand pe la Poiana Zanelor, Mofeta, Pestera de Gheata, Cariera de tix, Izvorul Piere Currie si Cetatea Bufnitelor. Tot traseul are 3.5 km.

Traseul Borsec – Muntele Faget – daca doriti sa urcati putin si sa mai “cuceriti” un varf, puteti alege sa urcati pe muntele Faget, situat la o inaltime de 1305 metri, acest traseu putand fi parcurs pe mai multe poteci, in functie de locatia din statiune. In medie, traseul are cam 3 km si poate fi parcurs intr-o ora, o ora si 30 de minute, in functie de ritm.

Traseul Borsec – Piciorul Fagetelului – un alt varf, aflat la inaltimea de 900 de metri, care din nou poate fi parcurs pe mai multe poteci, avand o lungime de 2.5-2.8 km.

Traseul Borsec – Muntele Arcoza – varful aflat la 1224 de metri poate fi atins dupa o plimbare de 1.5 – 2 ore, mergand prin valea Hacknel.

Evident, pe mai multe siteuri veti gasi si trasee mai lungi, precum traseul Borsec – Vf. Fagului – Sarmas – Tulghes, dar acolo e un drum de 40 km cu diferenta de nivel de 1300 de metri, deci e cumva de facut in 2 zile. Si evident, o multime de alte trasee prin muntii Gurghiu. Poate ca le voi lua la rand intr-un alt articol, pentru ca sunt destul de multe.

Restaurante in Borsec

In Borsec, ca in orice statiune turistica de nivel national, vei gasi ceva restaurante si hanuri in care iti poti potoli foamea.

Daca sositi dintre Targu Neamt, chiar la intrare in localitate veti vedea un restaurant pe partea stanga, Restaurant Panseluta. Personal, pot sa recomand mancarea de acolo, fiind foarte buna si destul de buna la pret. E un local in care mananca toti tiristii, deci stiu ei ce stiu.

Dar daca nu vreti sa va opriti pe marginea drumului, aveti cateva optiuni si in centrul localitatii, langa aleea 7 Izvoare.

BINE, hai ca imi planific o vacanta la Borsec

O sa presupun ca nu sunt singurul care a trecut prin Borsec si a explorat pe acolo cate ceva. Sunt curios de ce experiente ati avut pe acolo. Am uitat eu ceva in acest articol, mai trebuia ceva mentionat ? Puteti lasa un comentariu mai jos, sa vedem ce va place si ce nu va place in aceasta statiune.

Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita

Unul dintre municipiile judetului Harghita, Odorheiu Secuiesc se afla la 105 km de municipiul Targu Mures, fiind strabatut de raul Tarnava Mare. Populatia municipiului era formata in anul 2002 din 35.357 de maghiari, 1.077 romani, 429 romi si alte etnii, insumand in total o populatie de 36.948 de locuitori.

odorheiu secuiesc

Odorheiu Secuiesc a fost mentionat documentar pentru prima data in anul 1301, drept Uduord. Oras liber pana in secolul al XIV-lea, Odorheiu Secuiesc a fost locul unde s-a tinut prima adunare reprezentativa a secuilor, in anul 1357. Cetatea din oras a fost ridicata cu ajutorul materialelor de constructie ale unei manastiri in anul 2493, fiind mai apoi luata sub stapanirea lui Ioan Sigismund, principele Transilvaniei de atunci.

Odorheiu Secuiesc Harghita

Odorheiu Secuiesc a fost atestat ca targ in anul 1485, iar in anul 1558, in timpul reginei Isabella, a primit titlul de oras liber ce avea dreptul de a folosi sigiliul si stema, fiind totodata scutit de obligatii, in afara celor care erau fata de otomani.

Denumit initial doar “Odorheiu”, municipiul a primit in anul 1613 numele de Odorheiu Secuiesc. Dupa mai bine de doua secole, in anul 1876, munipiul a devenit resedinta comitatului Odorhei.

Primaria Odorheiu Secuiesc

Ca obiectiv turistic important in Odorheiul Secuiesc poate fi amintit Cimitirul Eroilor Romani dintre cele doua razboaie mondiale. Cimitirul se afla pe dealul Cuvar si se intinde pe o suprafata de 234 m2. Aici se afla trupurile a 43 de eroi militari, 8 care au participat la Primul Razboi Mondial, iar ceilalti 35 au participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Peisaj in Odorheiu Secuiesc

Daca sunteti prin Zalau si aveti nevoie de cazare, puteti gasi hoteluri Odorheiu Secuiesc.

Cristuru Secuiesc, judetul Harghita

Cristuru Secuiesc se afla in judetul Harghita, in regiunea Transilvania, si are un numar de 9.672 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Localitatea se afla chiar la limita dintre judetele Harghita si Mures, unde se varsa paraurile Goagiu si Nicou Alb in Tarnava Mare. Ea este situata pe drumul national DN13C Bodogaia – Cristuru Secuiesc – Ruganesti, la o altitudine de 390 m.

Cristuru Secuiesc

In urma cercetarilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca zona a fost locuita inca din evul mediu, insa localitatea Cristuru Secuiesc a fost mentionata pentru prima data in perioada 1333-1337. Mai apoi, in anul 1395 in localitate au fost emise cateva diplome de catre regele Sigismund, ca pe urma, peste mai bine de un secol, in anul 1503, chiar localitatea sa fie mentionata intr-o diploma. Anul 1559 ii ofera localitatii scutire de la plata impozitelor, exceptie facand cele care erau datorate turcilor.

gara cristuru secuiesc

Un loc aparte in istoria localitatii l-a avut biserica, reprezentativa in acest sens fiind Biserica Romano-Catolica ce a fost construita in secolul al XIII-lea. Biserica a trecut prin trei mari transformari: in secolul al XIV-lea, la mijlocul secolului al XV-lea, moment in care au fost inaltati peretii navei, s-a ridicat un nou altar si au fost realizate boltile, iar cea din urma transformare a avut loc in secolul al XVI-lea cand a trecut la stilul gotic.

Din punct de vedere economic Cristuru Secuiesc se bazeaza in special pe industria alimentara, pe constructii, fabricarea mobilierului si a otelurilor speciale, precum si pe comert si servicii. Alaturi de acestea un rol important in economie il au si agricultura si cresterea animalelor.

Cristuru Secuiesc de pe deal

Printre principalele atractii turistice ale localitatii Cristuru Secuiesc se numara:

–          Biserica Unitariana – pastreaza elemente arhitectonice care dateaza din secolul al XI-lea

biserica reformata cristuru secuiesc

–          Biserica Romano – Catolica – este un monument istoric ce dateaza din secolul al XIII-lea

Biserica Romano-Catolica Cristuru Secuiesc

–          Muzeul Dr. Molnar Istvan

Muzeul Molnar Istvan

–          Conacul Gyarfas

Conacul Gyarfas

–          Statuia lui Petofi Sandor – a fost realizata de sculptorul Markos Sandor

petofi sandor

statuia lui petofi sandor

Cristuru Secuiesc

Toplita, judetul Harghita

Toplita este un oras din judetul Harghita, aflat la o altitudine de 650 m deasupra nivelului marii, la o distanta de 29 km de Borsec, 38 km de Gherogheni si 69 km de Reghin. Conform recensamantului realizat in anul 2011, orasul Toplita avea o populatie de 13.285 de locuitori.

Inconjurat de munti, municipiul a primit de-a lungul timpului mai multe denumiri, precum: Taplocza, Toplicza, Gyergyo-Toplicza, Olah-Toplicza, Marosheviz, respectiv Toplita Romana. In orice caz, numele Toplita inseamna “izvor de apa calda”.

Toplita de pe deal

Din punct de vedere geografic, orasul Toplita se afla in Depresiunea Giurgeu, pe cursul raului Mures si este inconjurat de Muntii Calimani, Giurgeului si Gurghiului.

Orasul Toplita a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1567 cand a fost populat cu familii de secui. Aproape un secol mai tarziu, in anul 1658, zona a fost distrusa de o armata condusa de Pintea. Dupa doi ani de la distrugerea ei, zona a fost din nou populata cu familii de romani fagaraseni din Deda.

Toplita

Mai tarziu, prin anul 1710, orasul a cunoscut o importanta dezvoltare odata cu aparitia plutaritului pe Mures si a prelucrarii lemnului.

Din punct de vedere al economiei, orasul Toplita se bazeaza in special pe exploatarea si prelucrarea lemnului. Alaturi de aceasta industrie un rol important in economie il mai au industria textila, industria de incaltaminte, industria agricola si de panificatie, precum si turismul.

Castelul Urmanczy din Toplita

castelul Urmanczy

Printre principalele obiective turistice din Toplita se numara:

–          Manastirea de calugari – aceasta dateaza din anul 1924, ctitorul sau fiind Miron Cristea. In manastire se afla si un muzeu cu colectii de carte veche bisericeasca, icoane vechi, vesminte si obiecte de cult

–          Biserica de lemn a manastirii “Sfantul Ilie” – important monument al zonei, biserica a fost construita in anul 1842, avand o forma arhitectonica specifica bisericilor de lemn de pe Valea Bistritei.

–          Mausoleul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial – se afla chiar la iesirea din oras, fiind deschis din anul 1939. In el se afla ramasitele a 771 de militari romani.

–          Troita Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial – se afla in curtea bisericii “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, fiind construita in anul 1937 din lemn de stejar sculptat.

–          Troita Eroilor Romani din Primul si Al Doilea Razboi Mondial – se afla in curtea bisericii “Sf. Nicolae” si a fost ridicata in memoria celor care au cazut in bataliile din Primul si Al Doilea Razboi Mondial

–          Statiunea Banffy – aici se afla un bazin cu apa termala

strand banffy

Corund, judetul Harghita

Corund se afla in Depresiunea Praid, fiind o comuna din judetul Harghita. Cu un total de 5150 de locuitori in anul 2002, localitatea este renumita pentru ceramica populara, fiind unul dintre centrele olaritului popular din Transilvania.

Situata in vestul judetului la o altitudine de 580 m, localitatea Corund este strabatuta de DN13 A (Balauseri – Corund – Miercurea Ciuc) si se afla la o distanta de 18 km fata de renumita statiune balneoclimaterica Sovata si la 29 km fata de Odorheiu Secuiesc.

drumul spre corund

Cercetarile arheologice au ajuns la concluzia ca in aceasta zona erau oameni inca din vechi timpuri, pe dealul Firtus fiind gasite verigi de aur ce dateaza din preistoric. Au mai fost gasite in zona un tezaur monetar si trei monede de argint din vremea lui Augustus Octavian Caesar, lui Nero – cel de-al cincelea imparat roman al dinastiei iulio-claudiene- si a Sabinei.

corund 2

In timp aici au mai fost descoperite un turn roman (1983), doua tipare cu ajutorul carora se confectionau piese ornamentale, datand din secolul al VII-lea, monede de aur bizantine, celturi de bronz de tip transilvanean, o unealta cu toc si o secera de bronz din epoca bronzului, precum si fragmente ceramice apartinand epocii arpadiane.

prin corund

Din 1876 pana in anul 1920 comuna a facut parte din Comitatul Odorhei, o unitate administrativa a Regatului Ungariei.

Din punct de vedere economic localnicii se ocupa cu olaritul, fabricarea produselor ceramice, exploatarea si prelucrarea lemnului, precum si cu producerea articolelor din lana si iasca. Importante pentru economie sunt si serviciile, comertul cu produse artizanale, agroturismul, precum si agricultura si cresterea animalelor. Materia prima pentru olarit provine de la paraul Sacadat, aflat in partea de vest a satului Corund.

korund

Un rol important din punct de vedere economic il au si izvoarele de apa minerala de aici. Exista un izvor bogat in fier, recomandat pentru cei care au probleme gastro-intestinale, precum si celor care sufera de anemie, un izvor bogat in bicarbonati, clor, calciu si magneziu, precum si doua izvoare ce contin fier si au apa sarata.

Printre obiectivele turistice din Corund se numara:

– Expozitiile cu vanzare de langa drumul principal unde sunt expuse obiecte din ceramica, pai sau rogojina, articole din lana, iosca sau lemn

targ corund

– Biserica unitariana – inconjurata de un zid fortificat din piatra, biserica are un cimitir in care se afla monumente funerare din lemn “kopjafa” care simbolizeaza barbatul, femeia sau copilul

biserica unitariana corund

– Biserica romano-catolica – construita in anul 1911 in stil gotic, azi mai pot fi observate din vechea biserica doar pietre sculptate ce au fost zidite in gardul ce inconjoara biserica

– Arcso – popas unde turistii se pot odihni si pot merge intr-o plimbare de 1,5 km la izvorul de apa sarata

arcso

– Izvorul sarat – izvoraste din “casa cu sare”, situata pe partea dreapta a paraului Corund. Demult, oamenii de aici extrageau sarea din apa prin fierberea apei, apoi o dadeau la schimb pe cereale celor din satele vecine

izvorul sarat corund

– Cabana Arcso si cele doua izvoare cu apa minerala – acesta este locul in care au fost inainte Baile Corund, fiind cele mai cunoscute din Transilvania in secolul al XIX-lea. In aceasta zona are loc in fiecare an in primul weekend din luna august un targ de ceramica populara, fiind unul dintre cele mai renumite targuri de acest gen din tara.

apa minerala corund

Harta Praid

Harta Praid, judetul Harghita.


Vezi Praid pe o harta mai mare

Praid (în maghiară Parajd) este o localitate în sud-vestul judeţului Harghita, Transilvania, România, vestită pentru mina de sare comestibilă care se exploatează aici din timpuri străvechi.

Localitatea este aşezată pe valea Târnavei Mici, la poalele Munţilor Gurghiului, în depresiunea Praid, la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m înălţime).

Borsec – ape minerale

Borsec este un oras in judetul Harghita renumit national pentru apele minerale care provin din muntii aflati langa oras. Orasul se afla la 26 km de Topliţa pe drumul naţional 15 care duce spre Piatra Neamţ. Înconjurat de Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Gurghiu şi Masivul Ceahlău, oraşul este situat la o altitudine de 900 m.

Este o veche staţiune (cunoscută din 1804), deschisă tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau conţinând calciu, magneziu. Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic înca din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan internaţional. Apele minerale au primit medalia Târgului Internaţional de la Viena (1873), medalia de argint şi Diploma de Onoare la expoziţiile organizate in 1876 la Berlin şi respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziţiei de la Paris (1878).

A fost staţiunea cea mai importantă din Transilvania situat în partea nordică a judeţului Harghita, fiind şi localitatea cea mai nordică a ţinutului Gheorgheni. A primit rang de oraş în anul 1956 – vizitatori oraşului dându-i denumirea de Regina Apelor Minerale, renumit pentru izvoarele de apă minerală şi clima sa deosebită. Keep reading →