Baile Malnas, judetul Covasna

Baile Malnas se afla in comuna Malnas, pe malul raului Olt, in depresiunea formata intre Muntii Bodoc si Baraolt, la 505 m altitudine.

Situata la 12 km de Baile Tusnad, respectiv 22 km de localitatea Sfantu Gheorghe, statiunea Malnas Bai poate fi accesata de pe drumul national DN12.

Baile Malnas au fost mentionate pentru prima data in anul 1913 cu numele de Malnasfurdos, asta insemnand chiar “Baile Malnas”.

Datorita numeroaselor izvoare de apa minerala si a celor cu valori curative, statiunea a devenit cunoscuta, dezvoltandu-se mai ales in perioada in care a fost administrata de familia Semsey. Astfel, din anul 1865 s-a deschis pentru vizitatori, care veneau aici in special pentru tratarea unor afectiuni, precum cele: digestive, hepatice, cardiovasculare, nevroze astenice, afectiuni respiratorii. Cu toate acestea, rolul cel mai important il avea in tratarea afectiunilor tubului digestiv: gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice si duodenale cronice, colite cronice, constipatie cronica.

Printre factorii naturali de cura se numara: mofete, apele minerale carbogazoase, clorurate, sodice, bicarbonate, hipotone si hipertone, iar ca instalatii de tratament se gasesc: cele pentru bai calde cu apa minerala, instalatii pentru mofete, buvete pentru cura interna cu ape minerale, bazin in aer liber cu apa minerala.

Din cauza faptului ca statiunea nu se afla intr-o stare foarte buna la momentul actual, se incearca gasirea unor procedee de reabilitare.

baile malnas

Baile Balvanyos, judetul Covasna

Statiunea Baile Balvanyos se afla pe versantul sudic al Muntilor Bodoc, la 67 km distanta de Sf. Gheorghe.

Situata la o altitudine de aproximativ 900 m, statiunea dispune de un mare potential turistic datorita izvoarelor minerale si emanatiilor post-vulcanice (mofete) care ajuta in tratarea afectiunilor stomacale, intestinale, de cord si ale sistemului vascular.

Baile Balvanyos s-au format prin unirea a trei colonii de bai, iar utilizarea lor ca statiune balneoclimaterica a inceput in anul 1938. Acestea dispun de factori naturali de cura care atrag numerosi turisti ce vin sa-si trateze diferite afectiuni.

Apele din statiune au o mineralizare intre 3-18 g/l, fiind de mai multe feluri: feruginoase, bicarbonatate, clorurate, calcice, sodice, carbogazoase, hipotone etc.

baile termale balvanyos

Baile Balvanyos sunt indicate pentru cei cu probleme cardiovasculare precum hipertensiune artificiala sau insuficienta mitrala si pentru cei cu afectiuni asociate: nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, diabet zaharat etc.

baile balvanyos

Cei care doresc sa se trateze la Baile Balvanyos pot incerca diverse proceduri: bai carbogazoase, mofete, curenti diadinamici, neuroton, ultrasunete, magnetodiaflux, unde scurte, aerosoli, bai galvanice, dus masaj, dus subacvatic, masaj subacvatic cu jacuzzi, impachetari cu parafina, masaj uscat, gimnastica medicala si de intretinere in sala de gimnastica, aerohelioterapie. Procedurile nu sunt indicate celor cu boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihice, boli de natura tuberculoasa, sarcina normala peste 3 luni.

baile balvanyos

In statiune pot fi vizitate:

– Ruinele cetatii Balvanyos – construita intre secolele XI-XII, cetatea a fost resedinta familiei Apor, primita in dar de la regele Ladislau

ruinele cetatii balvanyos

– Cimitirul Pasarilor – numele se trage de la pasarile care mor atunci cand ajung la nivelul gazului format in galeria surpata a unei mine sulfuroase unde s-a acumulat dioxid de carbon

Lacul Sf. Ana – situat la 1 km de statiune, se deosebeste prin faptul ca este singurul lac vulcanic din Romania, fiind asezat pe fundul unui vulcan stins

La Baile Balvanyos se poate ajunge pe drumul national DN12 pana in comuna Bixad, situata la 17 km de statiune.

Sugas Bai, judetul Covasna

Sugas Bai este o statiune aflata la 8 km de municipiul Sfantul Gheorghe, resedinta judetului Covasna, fiind situata la o altitudine de 747 m, la poalele Muntilor Ghirghiului, este protejata impotriva vanturilor datorita pozitiei geografice pe care o are.

Este o statiune turistica ce ofera o priveliste de neuitat, unde turistii vin in toate anotimpurile pentru aerul de aici, pentru a-si trata diferite boli si afectiuni, pentru a face drumetii sau, pe timp de iarna, pentru a schia.

Numerosi turisti vin in statiunea balneoclimaterica Sugas Bai datorita bailor si mofetelor (emanatii de dioxid de carbon care strabate prin crapaturile scoartei terestre in regiunile vulcanice) care au un rol important in tratarea bolilor cardiace si a bolilor aparatului circulator.

sugas bai

Turistii care iubesc sporturile de iarna pot schia la Sugas Bai. Partia de aici se intinde pe o lungime de 500 m, are un grad de dificultate mediu, este dotata cu teleschi si dispune de tunuri de zapada artificiala si de nocturna.

Accesul in statiunea Sugas Bai se face pe drumul dinspre Sfantul Gheorghe, iar turistii care nu dispun de masina proprie pot lua autobuze care circula la intervale regulate pana in statiune.

ski sugas bai

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana se afla in masivul Ciomatu, judetul Covasna si este legat de Baile Tusnad prin poteci turistice.

Aflat la o altitudine de 946 m, lacul Sf. Ana este un lac vulcanic, caracteristica ce-l face sa fie unic in Romania. El se afla pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu, si are o forma aproape circulara.

lacul sfanta ana

Rezervatie naturala, geologica, floristica si faunistica, lacul are o lungime de 620 m, o latime de 460 m, se intinde pe o suprafata de 19,50 de hectare si este adanc de aproape 7 m.

Lacul Sfanta Ana ofera un peisaj deosebit, cu aer proaspat, fiind inconjurat de o multime de copaci, lucru ce-l face sa fie o adevarata sursa de energie pentru turisti.

lacul sfanta ana ciomatu

lacul sfanta ana covasna

sfanta ana

Baraolt, judetul Covasna

Baraolt este un oras aflat la limita dintre judetele Brasov si Covasna, in partea de Vest, pe cursul paraului Baraolt, in Depresiunea Baraolt, la o altitudine medie de 500 m.

Prima mentiune istorica despre Baraolt a fost in 1224, insa descoperirile arheologice din zona atesta ca Baraoltul a fost locuit inca din eneolitic. Pe teritoriul acestei localități s-au găsit mai multe fragmente ceramice și un buzdugan de piatră din epoca bronzului timpuriu. Pe malul stâng al pârâului Baraolt, în locul numit “Pădurea Mare”, se află o stațiune locuită în mai multe perioade istorice: în epoca bronzului (culturile Wietenberg și Noua), în perioada hallstattiană, în epoca dacică și în epoca premedievală.

Baraolt este un fost oraș minier, care acum este axat pe industria prelucrării lemnului, cu o populație majoritar maghiară, prezintă posibilități de dezvoltare în domeniul turismului rural.

Poze din Baraolt

Harta Targu Secuiesc

Harta orasului Targu Secuiesc, judetul Covasna, centrul scaunului istoric secuiesc Kézd cu o populație de 20.488 locuitori dintre care 18.633 maghiari, 1.601 români, 199 romi, 20 ceangăi, 19 germani.

Harta Sfantu Gheorghe

Romaneste: Harta orasului Sfantu Gheorghe, resedinta de judet a judetului Covasna si este unul din cele mai vechi oraşe din secuime. Prima atestare documentară datează din anul 1332. Numele oraşului provine de la patronul bisericii din localitate, Sfântul Gheorghe. Judeţul Covasna se învecinează cu judeţele Braşov, Buzău, Vrancea, Bacău şi Harghita. De-a lungul timpului, Sfântu Gheorghe a fost centrul economic şi administrativ al fostului judeţ Trei Scaune (aproximativ identic cu actualul judeţ Covasna). Oraşul – care are azi peste 70.000 de locuitori – este aşezat pe malul râului Olt, în valea dintre Munţii Baraolt şi Munţii Bodoc.

Maghiara: Várostérkép Sepsiszentgyörgy, Kovászna megyében a megyei és az egyik legrégebbi városa a székelyek. Az első írásos igazolvány 1332-ből származik. Település név abból a tulajdonosa a helyi templom, St. George. Kovászna megye szomszédos megyék: Brassó, Buzau, Vrancea, Bákó és Hargita. Az idők során a Szent György volt a gazdasági és közigazgatási központja az egykori megyei három szék (kb. ugyanaz, mint a jelenlegi Kovászna megye). A város – amely ma is több mint 70.000 lakosa van – található az Olt, a völgyben a hegyek között és a hegyek Barót Bodoc.