Salina din Turda

Salina din Turda

Salina Turda reprezinta un punct de atractie important pentru locuitorii din Transilvania, acestia sosind aici pentru tratarea diverselor afectiuni in apa suprasaturata cu sare din salina.

Salina din Turda are o istorie bogata, fiind exploatata inca din perioada preromana pana in anul 1932, cand din cauza lipsei de utilaje pentru exploatarea eficienta a zacamintelor de sare a fost inchisa. A fost redeschisa in anul 1992 in scopuri turistice, iar in perioada 2008-2010 a fost restaurata, facand din aceasta una din cele mai vizitate zone turistice din Transilvania.

Salina din Turda este deschisa pe tot parcursul anului, de luni pana duminica incepand cu ora 09:00 pana la ora 18:00, iar pentru cei care au abonamente la salina pentru minim 7 zile, programul de functionare de extinde pana la ora 19:00.

Tarifele pentru vizitarea Salinei Turda sunt:

Bilet intrare: Adulti: 20 lei / persoana; Copii, elevi, studenti: 10 lei / persoana; Pensionari: 12 lei / persoana.

Abonamente (minim 7 zile): Adulti: 15 lei / persoana / zi; Copii, elevi, studenti, pensionari: 8 lei / persoana / zi.

Pentru alte facilitati ale Salinei Turda tarifele sunt urmatoarele:

Parcare Salina Turda: 5 lei / zi / autoturism sau motocicleta; 10 lei / zi / microbuz sau autocar

Abonament parcare salina Turda (minim 3 zile): 3 lei / zi / autoturism sau motocicleta; 5 lei / zi / microbuz sau autocar

Roata mare (8 minute / tura): 5 lei / persoana

Inchiriere teren mini golf (30 minute / tura): 10 lei / persoana

Inchiriere pista bowling (20 minute / tura): 10 lei / persoana

Inchiriere barcuta lac subteran (20 minute / tura): 10 lei / persoana (maxim 3 persoane / barca)

Inchiriere teren sport (60 minute / tura): 100 lei

Inchiriere amfiteatru (60 minute / tura): 200 lei

Inchiriere masa biliard (10 minute / tura): 2 lei

Inchiriere tenis de masa (30 minute / tura): 5 lei

Taxa vizitare in afara programul / ora: 300 lei (minim 50 de persoane)

Taxa ghid la cerere in limba romana: 35 de lei

Taxa ghid la cerere in limba straina: 50 lei

Taxa filmare profesionala : 100 lei / zi

Taxa foto profesionala: 50 lei / zi

Taxa inregistrare audio: 100 lei / zi

Taxa foto-video in scop comercial: 1000 euro / zi negociabil

Taxa oficiere casatorii: 300 lei

Pentru persoanele cu dizabilitati accesul se face pe vechea intrare Franz Josef, intrarea situata pe strada Salinelor nr. 54 B, fiind vizitabila doar galeria de transport Franz Josef, mina Iosif, sala crivacului, sala putului de extractie si sala de apel (Altar si Scara Bogatilor).

Daca aveti planuri cu animalul de companiei si il luati dupa voi la salina, ghinion. Nu este permis accesul cu animale de companie. Totusi, daca doriti neaparat sa nu aveti grija animalutului, se pot pune la dispozitie custi pentru suma de 15 lei / zi per animal de companie.

De asemenea nu aveti voie sa aduce alimente in incinta Salinei Turda.

salina-turda

Daca sunteti un grup mai mare care doreste sa vina la salina, s-ar putea sa aveti o intrare gratuita. Daca un grupe are 11 persoane, cea de-a unsprezecea persoana intra gratuit in salina. Trebuie doar sa achitati toata suma pe acelasi bon.

Din punct de vedere balnear, salina are un microclimat si factori sanogeni care ofera conditii excelente pentru aplicarea unor terapii recuperatorii ale afectiunilor interne cat si in profilaxie si sanogeneza.

Factorii care favorizeaza aceaste conditii sunt urmatorii:

– temperatura constanta a aerului de 11-12 grade celsius, pentru o mai buna adaptare a organismului

– umiditatea relativa cu valori intre 78-82 % la intrarea in salina si 73-80 % in salile din Salina. Aceasta are efecte benefice asupra cailor respiratorii, permitand aparatului mucocilar sa lucreze optim in atmosfera saturata si la temperatura corpului.

– miscarea aerului este neglijabila

– in aer sunt prezenti aerosoli de sare sunt forma de particule solide

– aeroionizarea cu ioni mici in cantitati variabile cu predominanta ionilor pozitivi, acestia avand un efect curativ asupra organismului

– concentratia alergenilor este aproape de 0. De asemenea aerul este lipsit de poluati, radioactivitatea este minima si nivelul de germeni este extrem de scazut.

Aceste conditii de microclimat permit salinei Turda sa ofere facilitati de tratament pentru afectiunile respiratorii si afectiunile otolaringolocice ca astmul bronsic si bronsita cronica. De asemenea persoane care au diverse probleme respiratorii cauzate de noxe, gaze sau tutun se pot trata aici.

Cealalta importanta atractie din zona salinei este strandul Durgau, apele acestuia fiind clorosodice, utilizate pentru tratarea afectiunilor reumatismale, ginecoloice sau de circulatie periferica. Apa are un continut ridicat de sare gema (clorura de sodiu): 10 % la suprafata, 28 % la 30 de metri adancime, facand ca fenomenul de helioteramie sa fie foarte intens.

Toate aceste efecte pot fi simtite in cadrul salinei Turda in diverse sali de tratament. De asemena se pot vizita vechile mine ale salinei, iar despre organizarea salinei Turda puteti vedea mai multe detalii pe JBV.ro. Daca va intereseaza o cazare in Turda va recomand pagina de Cazare Turda de pe acelasi site. Puteti gasi acolo 70 de locatii de cazare (pensiuni, hoteluri, vile sau apartamente) in Turda, unde va puteti petrece perioada in care nu stati in salina.

Huedin, judetul Cluj

Cu o suprafata de 61,24 kmsi 9.011 locuitori la recensamantul din anul 2011, Huedin se afla in judetul Cluj, Romania.

Desi in urma descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca in zona in care se afla Huedin au existat asezari inca din perioada neolitica, prima atestare documentara a orasului a avut loc in anul 1332, cand era mentionat cu numele “sacerdos de Villa Hunad, Hunok”.

Datorita pozitiei sale geografice, pe drumul dintre Campia de Vest si Depresiunea Transilvaniei, a devenit un important centru comercial, iar, mai apoi, in secolul al XV-lea s-a transformat in targ. Dupa ce in anul 1437 a primit rangul de “oppidum”, in anul 1961 a devenit oras care a fost resedinta plasei Huedin din judetul Cluj in perioada interbelica.

huedin

Din punct de vedere geografic, orasul Huedin se afla in partea de nord-vest a tarii, pe unde trece drumul national DN1.

Situat la o altitudine de peste 500 m, in Depresiunea Huedinului, la confluenta raurilor Crisul Repede si Domos, orasul se afla la o distanta de 100 km fata de Oradea si la 50 km fata de Cluj-Napoca.

Relieful este unul variat, ce cuprinde forme de relief distincte: de lunca, de terase si de versant, iar clima de aici este una temperat continentala, cu o temperatura medie anuala de 7-8ºC.

In orasul Huedin se pot vizita:

– Altarul funerar roman – situat in curtea Liceului Teoretic “O. Goga”, altarul provine din apropierea Castrului Resculum de la Bologa

– Biserica Reformata Calvina – construita initial ca biserica romano-catolica in secolul al XIII-lea, a fost reconstruita in secolul al XVI-lea cand comunitatea maghiara din oras a trecut la religia reformata

biserica reformata calvina huedin

– Biserica romano-catolica – a fost construita in anul 1848 in stil neogotic

– Biserica ortodoxa Huedin I – cunoscuta si sub numele de “Catedrala Mortilor”, biserica a fost constrita intre 1931 si 1934 in stil neobizantin

– Conacul Barcsay – construit in secolul al XVIII-lea, conacul este situat pe strada Avram Iancu, nr. 41 si functioneaza in momentul de fata ca scoala, fiind unul dintre monumentele istorice ale judetului Cluj, conform listei elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004

conacul barcsay

Cetatea Unguras, judetul Cluj

Cetatea Unguras se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Cluj, mai exact pe platoul Dealului Cetatii, cel mai inalt deal din zona. Datorita locului in care este situata, circula o legenda potrivit careia cetatea a fost construita de uriasi, tot ei fiind si cei care-I aparau pe oamenii din zona. De fapt, rolul cetatii era de a asigura supravegherea si protectia minelor de sare de la Dej si Nires.

Ridicata in urma invaziei mongolilor din anul 1241, cetatea a fost mentionata documentar pentru prima data in anul 1269. A fost detinuta de voievodul Transilvaniei, Ladislau Kan, pana in anul 1321 cand a fost preluata de catre cei din familia Losonci.

Cetatea a fost mai apoi in posesia lui Petru Rares care a pierdut-o in favoarea lui Stefan Mailat in 1536 si de la care a fost cumparata la valoarea de 8.000 de florini de catre cancelarul regal Gheorghe Martinuzzi. Incercarile lui Petru Rares din 1543 si 1544 de a recupera cetatea au esuat, iar aceasta a fost mai apoi distrusa la ordinul lui Martinuzzi, cancelarul urmarind sa elimine astfel locurile de refugiu pentru posibilii pretendenti la tronul Moldovei.

Dupa ceea ce se poate vedea in momentul de fata, probabil cetatea a avut forma dreptunghiulara, cu laturi de 22 si 16 metri, fiind construita cu pietre aduse de la cariera Ciceu – Mihaiesti. Cercetarile arheologice au scos la iveala urme de fundatii si denivelari din cauza sistemului auxiliar de aparare exterioara, ce atesta prezenta cetatii si dimensiunile ei.

In prezent din Cetatea Unguras mai exista doar bucati dintr-un turn si santuri de aparare pozitionate pe marginea vechiului drum de acces in cetate.

In anul 1996 intre zidurile cetatii a fost ridicat un monument comemorativ, iar Cetatea Unguras se afla acum pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Cluj ce a fost elaborata in anul 2010.

cetatea unguras

Baile Baita

Baile Baita este o statiune turistica de interes local aflata la altitudinea de 257 de metri in apropierea satului Baita din Campia Somesului si la 1 km de orasul Gherla.

Climat: temperat bland

Factori naturali de cura: doua izvoare hipotermale, bicarbonate, slab clorurate si sulfuroase indicate, in special, pentru tratarea bolilor de piele si bolilor reumatice, neurologice periferice (pareze usoare, sechele dupa poliomielita) si in tratarea unor afectiuni ginecologice (cervicita cronica, insuficienta ovariana).

Instalatii de cura:
– instalatii pentru bai calde cu apa minerala;
– bazine cu apa minerala in aer liber;

Atractii turistice: orasele Cluj-Napoca, Gherla, Cheile Turzii, castelul Bontida.